Ako pribrať zdravo: Rady pre zvýšenie chuti do jedla
Idem si po radu. Ako začať viac jesť a pribrať? Čo vám pomohlo? Čo jesť? Ako roztiahnut žalúdok? Ja jem strašne málo a ešte mi aj vôbec nechutí. Mavam pocit plnosti aj keď poriadne nič nezjem, a aj keď som veľmi hladná dám pár súst a nevládzem. Niekedy to jedlo tlačím nasilu a keď už veľmi nevládzem tak začnem zapíjať aby som do seba dostala čo najviac. Už to trvá pol roka a stále sa z toho neviem vymotať a postupne chudnem. Zdravotne som OK, no chcelo by to aspoň tých 5 kg hore. Mam 163 cm a 45 kg. Dnes som zjedla na raňajky 2 menšie krajce chleba s pomazánkou, obed mäso z 1 kur. prsia k tomu varené zemiaky a večera 2 malé kúsky jablkového koláča. Aj to som jedla bez chuti len aby som zase neschudla... čo so mmou je? som divna?
Jasné, že chudneš, keď málo ješ a to čo si napísala je málo. Priberá sa z kombinácie sladké+mastné. Ale ja by som poprosila o odbery a brala aj nejaké b vitamíny na podporu chuti do jedla.
@ina2405
@ibatanecnica u lekára som bola aj som si vypýtala či by mi nemohol predpísať peritol ale odbil ma s tým že výsledky mám všetky v poriadku nech sa menej stresujem... b12 som brala kvapky, teraz beriem aj tablety nevidím žiadnu zmenu .... skúšala som aj panganim, b komplex, kvapky na travenie a nič
Neporadim vela k tomu ako pribrat, len napisem, ze to tak mam cely zivot. Aj dnes: na ranajky 2 male chlebiky s natierkou a udenym lososom, treti som uz nevladala zjest. Na obed brokolicova polievka s krajcom chleba. Teraz som si dobla par susenych sliviek a som plna, vecera uz zrejme ani nebude. Pri 160cm mam 47kg, som uplne zdrava, proste mi to staci. Cely zivot pocuvam od okolia aka som chuda, preco sa nenajem atd. Ja sa ale takto naozaj citim dobre, nepotrebujem jest 6x denne velke porcie.
@autorka Však Ti lekár povedal, že od stresu. Ak Ti urobil všetky potrebné vyšetrenia a si zdravá, tak to bude stresom. Pitie počas jedla Ti ešte viac škodí ako pomáha. Spôsobuje pocit plnosti. Neviem prečo máš pocit, že potrebuješ pribrať. Ak sa citiš dobre a máš dosť energie, tak do seba netlač nasilu ako krmná hus.
@hankab to poznám, aj ja počúvam celý život že som chudá ako kostra no bola som s tým v pohode lebo som jedla normálne bezproblémov a aj som sa cítila vo svojom tele dobre no teraz je niečo zle... už si ani neviem vychutnať dobré jedlo v reštaurácii lebo ho nevládzem zjesť
A stalo sa nieco pred polrokom, z coho zrazu trpia nechutenstvom?
Ja som kedysi casto mavala pocity plnosti. Lenze ako som raz zistila, mne to robola kyselina. A vecer som nemohoa kvoli tomu poriadne jest, len nieco drobne - jogurt, ovocie. Ranajky a obed som mala taky normalny. Ale mne by aj chutilo, len zaludok ma nepustil.. tehotenstov mi to zmenilo, odvtedy v pohode z jem dost a slusne. a
A este jedna vec, obcas, ale par dni to vzdy trva, ma boli zaludok a vtedy ma to nepusit vela jest. Na gastre mi cez hadicku zistili, ze mam reflux z tenkeho creva do zaludka.. a ten mi tie stavy sposobuje. Nastastie len niekedy.
Mne sa vaha drzi rovnaka uz takmer 30 rokov.. mimo tehotenstiev.
Tym chcem povedat, ze podla mna treba aj gastro vysetrnie, ak krv je ok a nejde o psychicku pricinu. Aj helicobakter vie potrapit takymto sposobom, on sposobuje aj kyselinu.
Nevadí, že ješ málo ale že nemáš chuť jesť.
@anketkarka no necítim sa dobre... kým som nechudla hovorila som si že to prejde ale nič sa nedeje a je to len čím ďalej horšie... a to je aj dôvod môjho stresu že si neviem pomôcť
Ak je to sposobene iba tou nechutou k jedlu a stale chudnes a mas z toho stres, tak sa porad s obvodnou lekarkou. Pravdepodobne ti odporuci injekcne B12 na podporu chuti do jedla.
@siska53 mala som trochu ťažšie obdobie vo vzťahu ale už je to vyriešené a v tomto ohľade ma už nič netrápi... samozrejme mávam bežné problémy v živote ale nie je to nič tragické... a na gastro hadicku som bola asi pred 3 rokmi ale nezistili mi nič
všetko čo obsahuje vitamin B za mesiac hore 4 kg
Možno by nebolo odveci aj psychologické vyšetrenie, môže veľmi pomôcť, aj keď ty sama vôbec nemusíš mať tú potrebu, podvedomie môže niečo spracovávať. Osobe z blízkeho okolia toto veľmi pomohlo.
Ale popisujes, ze to nechutenstvo mas len nejaky kratky cas - pol roka... Ono su veci, ktore sa vyvinu casom...
Ide aj o to, ako sa citis ty po zdravotnej stranke.. mas nejake zdravotne problemy, ze ja neviem vypadavaju ti vlasy, si unavena alebo tak?
Mozno nejake komplexne vysetrenie na intoleranciu vsetkeho mozneho by pomohlo odhalit problem, mozno je to len v tom.
@120898ka a nevedeli by ste mi napísať konkrétne čo také s vitamín B užívať?
Co helikobakter? Kde mas ovocie, zeleninu, bielkoviny? Hybes sa? Kolko si denne vonku na vzduchu? Mozes zmsnit obvodneho, ak chces. Neviem kedy si mala robene testy, ale treba sa ďalej pytat
Toto bude dlhsi komentar, ale presne viem ako sa citis, viem ako ti je pretoze som zazila presne to iste. Rada by som ti pomohla. Nie som ani fitnes trenerka, ani nic podobne, len viem co pomaha a chcem to s tebou zdielat. Pridavam aj fotku pre porovnanie, co som zvladla za 1 rok a co mozes bez problemov zvladnut aj ty. Podarilo sa mi pribrat 10kil (uprimne som ale nedodrziavala vsetko ako by som mala, povodny plan bol nabrat 15kg).
Zacnem tym, ze som to mala cely zivot uplne rovnako. Od malicka so mnou mamina chodila na rozne vysetrenia, uz ani nejdem pocitat kolko lekarov to bolo. Vsetky vysledky som mala vzdy v poriadku. Pichali mi B12ky do stehna, jedla som vsetky mozne vitaminy, pchali do mna hocco a nic nepomohlo. Bola som podvizivena, chuda, sikana bola kazdy den. Ked som prisla na strednu trochu sa to zlepsilo, ked prisla puberta tak sa telo nejako samo do toho dostalo no stale som bola velmi chuda. Nebolo to ani psychicke, ako vravim bola som na kazdom vysetreni co ti snad napadne. Malo som jedla a mala som uplne presne to co popisujes ty, male porcie, nic do mna neslo, nechutilo mi alebo som proste mala velmi rychlo pocit ze som plna. Potom ma velmi casto bolievala cez den hlava, este som aj malo pila. Ziadne B12 mi v zivote nepomohli, brala som ich hadam aj 10 rokov vkuse a rozne, silnejsie aj tie co mi pichali a nic.
Mala som 39kil vo veku 22-23 rokov, vyska 160cm
Minuly rok sa to vsak zmenilo, chcela som uz naozaj pribrat pretoze sa k tomu dostali uz aj psychicke veci ako napriklad, priatel ma opusti lebo som chuda, najde si krajsiu a podobne.
Zacala som silovo cvicit vo fitku a stravovat sa tak aby som nabrala. To ze ti tu niekto pise ze sa pribera z kombinacie sladke a mastne si prosim ani nahodou neber k srdcu. Ak chces pribrat tak radsej zdravo. To je skor taka rada nasich mam, ze jedz vela slaniny, jedz vela vypekanych reznov a pod. Prosim nie, nerob to ak chces mat vo vyssom veku zdravy zlcnik. Ano sice tak priberies ale nie zdravo.
Teraz k tomu co pomohlo mne, a co pomaha vela ludom co chcu pribrat.
1. Silove cvicenie je 50% tvojho uspechu. Kludne si najdi trenera/trenerku, na zaciatok ti staci raz-dva krat za tyzden kym sa do toho dostanes. Ja som mala to stastie ze priatel je sportovec ktory tieto veci ovlada takze som chodila cvicit s nim. Je dolezite zo zaciatku byt s trenerom aby ti ukazal techniku aby si si neublizila, potom mozes samozrejme sama, alebo zober kamosku.
Nie je to nic tazke, nie je to nic narocne a je to vyborne aj na psychiku, vycistis si aj hlavu ani nevies ako. Dolezite vsak je aby to bolo pravidelne. Zo zaciatku uvidis aj pokroky velmi rychlo, pretoze telo ktore cvici takto prvy krat naberie sval rychlejsie.
2. Strava. Strava je dalsich 50% tvojho uspechu. Verim ze pri tomto slove si sa zlakla rovnako ako ja, ale zvladla som to ja, zvladli to aj zeny pred tebou, zvladnes to aj ty. Najlepsie je zacat pomaly, porciami ako si zvyknuta teraz a postupne po malych kuskoch pridavat.
Strava pri silovom cviceni sa sklada najma okrem ineho z troch dolezitych zloziek:
1. Bielkoviny su zaklad
2. Sacharidy
3. Tuky (ale pozor, zdrave tuky, nie slanina a podobne, naprklad syry)
Z tychto troch veci si vykladas dokonaly jedalnicek. Ak chces vediet ako si vypocitat kalorie, kolko bielkovin a podobne kludne mi napis, poradim ti.
Zakladom je prijimat urcity pocet g bielkovin na tvoj 1kg vahy. Pri mojej zaciatocnej vahe som jedla okolo 70g bielkovin za den. Ale nebudem ta tym teraz zatazovat.
Ak si sa docitala az sem tak to gratulujem pretoze si na vybornej ceste!
Takto vyskladane jedlo si zacni davat v porciach ako si zvyknuta, postupne pridavaj, napriklad po dvoch tyzdnoch si daj o jedno vajicko viac na ranajky ako zvycajne. Vajicko obsahuje najviac bielkovin, rovnako ako aj ostatnych zloziek. Takto to skusaj tyzden, pridavaj si do kazdeho jedla o par gramov naviac, napriklad skus namiesto jedneho kuracieho prsia zjest 1 a pol. Uvidis ze ten zaludok si zvykne a pojde to lahko.
Kludne si kup protein, alebo ja som si kupila gainer, ktoreho jedna porcia ked to zmiesas s vodou je akoby kaloricky jeden tvoj obed. Pre nas je to super kedze stravu nevieme dostat do tela dostatocne normalnym jedenim, gaineru si das sice pol litra, ale pijes ho aj polhodku a zopar stoviek kalorii mas v sebe. Ale toto je len DOPLNOK nie nahrada!
Rovnako je super robit to castejsie za den. Mne toto pomohlo najviac. Citim ze som hladna take kazde 2 hodinky kedze toho na 1x zjem menej. Tak jem kazde 2 hodinky, mensie porcie.
Toto je asi nejaky taky obsirnejsi zaklad. Budem rada ak mi napises, kludne ti mozem porozpravat viac. Este raz opakujem, nie som ziadna trenerka ani fanatik ani nic podobne, proste som clovek ktory mal rovnaky problem a takto sa mu podarilo pribrat.

Podla toho co si napisala.nemam pocit ze.si zdrava