Ako zaistiť starostlivosť pre agresívneho pacienta s Alzheimerom?
Dobrý deň prajem, obraciam sa na Vás s prosbou o radu, možno sa s takouto situáciou niekto stretol. Môj 80 ročný otec, dialyzovaný 3x týždenne má diagnostikovaného alzhaimera s parkinsonovou chorobou. Pred asi 2 týždňami nadránom dostal agresívnu epizódu, snažil sa zvaliť stoličky, dokonca aj moju mamu udrel a to všetko dokázal aj napriek tomu, že nieje chodiaci a sám sa z postele doplazil do obývačky. Zavolali sme na neho záchranku, hospitalizovali ho na psychiatrickej klinike v novej nemocnici v ke, ale doktorka nakoľko nemajú dostatok miesta odporučila preloženie na doliečovacie zariadenie v Trebišove. Dnes nám volali, že máme odniesť čisté oblečenie atď atď. A o 2 hodiny neskôr volal primár, že ho zajtra prepúšťajú domov, nakoľko je agresívny a nadáva. Pýtala som sa, či ho nemôžu preložiť späť na psychiatrickú kliniku ale odpoveď znela: My nič nemusíme. Za deň sa už asi nič vybaviť nedá, píšem iba pre prípad ak by niekto vedel poradiť nejaké zariadenie alebo poskytol akúkoľvek radu. Za akúkoľvek pomoc Vám ďakujem.
@mk22 ďakujem krásne, tieto diskusie mam všetky preštudované, len tu je presne ten istý problém, na tie štátne sú dlhé čakačky, súkromné si nemôžeme dovoliť. Je aj možnosť ADOS ale je tam iba určitý čas, počas ktorého to funguje a tu je problém hlavne v noci, keď z ničoho nič sa zobudí a robí problémy.
@ls182 keď je otec agresívny potrebuje lieky na tlmenie, toto by mu dali na psychiatrii a nechápem prečo mu nič nenasadili? Má otec ambulantného psychiatra? Ak nie, zháňaj a vybav.
Chcete dať otca umiestniť? Bude to zdravotné špecializované zariadenie na A a P a plus aby vedeli robiť, poskytnúť dialýzu. Že čakačky sú do 1 roka.
Keď pôjdeš na mestský samosprávny kraj, dáš žiadosť o pomoc pre špeciálne zdravotnícke zariadenie, keď vám schvália dostanete finančnú podporu od mesta.
@lucyluska z hodiny na hodiny sa rozhodlo, že ho prepúšťajú domov. Primár mi položil telefón, na psychiatrickú kliniku sa neviem dovolať. Tak či tak, donesie ho sanitka zajtra domov. Medzi liekmi má aj lieky na ukludnenie ale už nepomáhajú, má ich od ambulantnej psychiatričky, práve ona mu stanovila diagnózu. Ja mám vlastnú rodinu,pracujem a neviem sa 24/7 o neho starať. Moja mama býva s otcom v jednom dome a tiež má stanovený alzhaimer. Neviem teda ako ďalej postupovať. Ona má z neho tiež strach, viem, že bol priviazaný počas hospitalizácie, no doma ho nemáme k čomu pri viazať.
@ls182 to mi hovor, exkluzívny stav nemocnice, a keby si povedala že domov go nemôžeš zobrať lebo sa o neho nedá postarať? By som chcela vedieť čo by spravili.
Takže ku psychiatričke a povedať o čo ide, nemôže byť tak agresívny, kebyže bol v zariadení, dajú mu lieky a nestarajú sa, to ťažko s tak chorým človekom.
@lucyluska chcela som to povedať primárovi, ale položil mi telefón. Na psychiatri v Košiciach si ho ani dlho nenechali, iba asi 3-4 dni a hneď už riešili preklad.. Podľa mňa ešte ani ten stav, ktorý zvykne mat otec nezazili keď tam bol na psychiatrii a preto si mysleli , že nieje agresívny. Do Košíc sa už dovolať neviem a v Trebišove tiež nedvíhaju.
@ls182 berie niekto na otca opatrovne? Toto by sa mohlo dať tej asistencii.
Teraz zázraky nevykonáš.
Buď niečo vaši majú ušporené alebo niečo predať.
Takto chorý človek mamu položí.
Odporúčam dať aj mamku na žiadosť, čakanie do zariadenia.. lebo niekde aj 3-4 r sa čaká. Treba na budúcnosť myslieť ak sa o ňu nik iný nepostara.
@lucyluska opatrovne na otca neberie nikto, nakoľko kým by som vybavila papiere, možno už by nebol medzi nami. Samozrejme je to časovo náročné pobehať vsetkych lekárov a čakacia doba je veľmi dlhá. Zabezpečila som z vlastných financií invalidný vozík, a dokonca aj plienky. Samotný urológ mu nepredpísal plienky, nakoľko ho potrebuje vidieť, no on už sám nikam nedôjde a tým, že ma dialyzu 3x do týždňa, ťažko vybaviť termín, nehovoriac o tom, že majú aj prenosné usg ale poplatok teda pýtajú riadny.
Bola som v podobnej situacii (ale BA) takze konkretne zariadenia ti neviem odporucit. Co ti vsak viem poradit je kaslat na telefon a ist osobne a nenechat sa odbit. Vysvetlit im ze ak sa ho len tak zbavia, tak sa budes stazovat na uradoch a poistovni. Prepustacie papiere tiez nepodpisat. Rovnako zatlacit na psychiatriu. Proste ist osobne a nenechat sa odbit. Trvat na svojom. Ver mi, po telefone je velmi jednoduche zlozit, osobne je to uz narocnejsie. Toto jedine mne pomohlo. Vela stastia a pevne nervy..
@ls182 ja osobne by som to riesila tak, ze predat dom/byt kde rodicia byvaju a doplacat obom z toho hoci sukromne zariadenie, namatkovo mi vyskocilo toto s doplatkom cca 400 euro na jedneho.
https://vitabelis.sk/dlhodobe-pobyty/
A to akože preto že je agresívny ho tam už viac nechcú nechať ? Ved o to viac by ho tam mali nechať že je agresívny, a na tých čo tam sú agresívny dávajú do kazajky... podla mna problém musí byť inde, lebo na psychiatrii je veľa pacientov ktorí sú agresívny a neprepúštaju ich, tak prečo by to malo byť v prípade tvojho otca o niečom inom ?
@tomas123456789b tiež ma to napadlo, neviem vôbec. Primár bol odmeraný, veľmi nepríjemný, popravde ťažko mi to padlo. Veď predsa vedeli z akého oddelenia pacienta prekladajú, netuším čo sa stalo. Ja keď budem zajtra v práci, ráno ho proste vyložia doma a proste moja mama s nim bude robiť akože čo.... Ja vôbec netuším ako von z tejto situácie.
Je mi ľúto, čo prežívate, je to veľmi ťažká situácia. Ber telefón a obvolavaj všetky zariadenia, aj vzdialené. Zatiaľ treba zapojiť do starostlivosti čo najviac ľudí. Keď treba, aj si niekoho zaplat. Mama nemôže na to zostať sama, položí ju to fyzicky aj psychicky.
@fajnova neviem popravde na koho sa skôr obrátiť, už mi o takomto čase nikto nezdvihne telefón. Moja mama si ani situáciu neuvedomuje, vzhľadom k jej zdravotnému stavu si ani nepamätá prečo vlastne jej manžel nieje doma, čiže je to veľmi ťažké s oboma. Ona sama má alzheimera a tiež sa starala o môjho otca ale tak nakoľko tento stav s otcom nastal z jedného dňa na druhý tak ona v podstate nemá ani čas kedy byt chorá ak to mám tak povedať. Je to naozaj náročné. Nečakala som, že môžu niekoho iba tak z ničoho nič prepustiť a ešte k tomu psychiatrického pacienta. Alebo keď už prepustiť tak aspoň nech preložila naspäť na psychiatriu ale s odpoveďou oni nič nemusia, sa to asi nedá no.
Pokial si ty sama nevybehas, nevytelefonujes a nevybavis, tak to nikto za teba neurobi. Ked su lekarske spravy, posudky a vsetky tieto veci, tak si opatrovatelske vybavis, ked Ti to schvalia za par tyzdnov, to netrva roky. NIkto Ti vsak nezaruci, ze to opatrovanie bude schvalene na UPSVAR. Tie zariadenia statne ani neskusaj, tam su poradovniky na niekolko rokov. Sukromne su drahe, ale uz ani tam Ti nezoberu cloveka hned, na toto tiez netreba zabudat. Nikto za teba nic neurobi, vsetko si v tomto state vybehavas sama.
Zavolaj hned jeho ambulantnej psychiatricke, vysvetli, mozno potrebuje ine lieky (mozno mu nesadli tie, ktore dostal na psychiatrii...cerstva skusenost v rodine s podobnym stavom, v priebehu cca mesiaca sa skusaju tretie, lebo proste prve dve nerobia, co maju, nepokoj agilita, agresivita su tu stale)....v pripade dalsej agresivity by som volala zase zachranku (ak nic, ziskas par dni, ak ho tam nechaju)....na stranke hlidacky.sk alebo domelia.sk som nasla opatrovatelky relativne rychlo....skus miestne facebookove skupiny kvoli opatrovatelkam (nasu prvu som nasla takto)....cerveny kriz (mozno aj niekto ini, neviem, prisli sme k tomu ako slepe kura k zrnu) ti vie zapozicat nejake vybavenie, ktore ulahcia opatrovanie doma (v nasom pripade polohovatelna postel)...a zacni riesit umiestnenie v specializovanom zariadeni (zaroven mozno aj casom pre mamu), toto je dlhsi proces...zapoj kazdeho z rodiny, znamych, priatelov, kto sa len trochu da, do cohokolvek z tohto...uplne bez hanby...sam clovek toto neda..kludne mi napis, ak potrebujes
@muchotrafka298 som si toho vedomá, nepíšem na toto fórum pre ľútosť a už vôbec nie preto, aby niekto robil niečo za mňa. Nikto z neba učený nespadol, a nikdy človek nevie kedy sa ocitne v podobnej situácii. Prišla som si iba pre radu. Každú správu a radu beriem na vedomie a jednoznačne sa podľa toho budem riadiť. Nepísala som sem iba na to, aby som sa tu vyplakala ľuďom na fóre.
Ja by som neriešila opatrovanie doma. Treba si uvedomiť, že je na neho len chorá mama, dcéra a vnučka. Urychlene by som sa snažila vybaviť umiestnenie do zariadenia. Opatrovanie takto chorého človeka je mimoriadne náročné, nezvládli by to so zdravým rozumom.
@muchotrafka298 ešte by som rada doplnila, nejde mi o peniaze. Samozrejme, opatrovateľské je lákavé.... Ale nepodstatné premna v takejto situácii. Stav môjho otca neničí iba jeho ale aj ľudí okolo, ktorý sa o neho starajú. Ver mi, či nie, je to veľmi náročné pre zdravého človeka nielen z fyzickej ale aj psychickej stránky sa starať o takéhoto človeka. On si vyžaduje odbornú starostlivosť, na ktorú ja sama s mojou mamou nevystačíme.

@ls182 skus pozrieť podobnú diskusiu, možno nájdeš radu
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/umiestnenie-do-domova-socialnych-sluzieb-psychiatrickeho-pacienta/