Ako žijete s herniou platničky?

nikus01
26. apr 2023

Ahojte.
Ako sa vám darí žiť s problémom hernia platničky (“vyskocena” platnicka) v driekovej oblasti. Ja mám dlhé roky problémy s chrbticou v podobe opotrebovania platniciek, a teraz 2 roky po pôrode mi zistili aj tu herniu. Tlači mi to na sedací nerv a bolest ide do nohy, je to II.stupeň útlaku a že pri III.stupni už sa zvažuje aj o operácii. Niekedy je to veľmi bolestivé, inokedy na vydrzanie. Čo vám pomohlo? Aká rehabilitácia? Či iba cvičenie s fyzio? Poraďte, ako si rehabilitáciu vybrať. A sú tu aj zienky, ktoré otehotneli druhýkrát s takou diagnózou? Zhoršilo sa vám to potom? Mne neurológ povedal, že druhým tehotenstvom sa to môže este výrazne zhoršiť. Mám iba 34 rokov.

saxana000
26. apr 2023

PRT obstrek pod CT... a cvicit SM system dozivotne ak sa chces vyhnut operacii

oli18
26. apr 2023

@nikus01 Ja som sa liečila od druhého pôrodu viac, ako 10 rokov, kým došlo k operácií. Neľutujem a doporučujem každému. Dnes je to už rutinná operácia s vysokou úspešnosťou.

janka_266
26. apr 2023

@nikus01 mne praskla a vytiekla platnicka pri pôrode, rok som ťahala nohu za sebou. Dieťa som bevedela zdvihnúť z postieľky. Po roku keď už konečne všetko ostatne vylúčili. Som začala cvičiť sm systém. V apríli prvá konzultácia u neurologa. Rovno má posielala neurochirurgovi po mr. Termín u neurochirurga koniec júna. Tam už nič nebolelo, tak sme tomu dali čas do októbra. Kontrolné mr ukázalo výrazne zlepšenie. Upustili sa od operácie. Cvičiť sm systém a veľa chôdze pomáha.

lujza123
26. apr 2023

Keď to bolo akútne tak som to rozcvicila, sú to také jemne cviky na uvoľnenie (mačací chrbát a pod) nasla som na youtube a cvičila tie série 3 x denne. Neskôr som začala SM system
Natierala konopnou masťou
Nasla si súkromného fyzioterapeuta, chodila na bankovanie, on vedel aj také hmaty to ma vždy akokeby odseklo a bolesť ustúpila.

Keď to prešlo začala som aktívne behavat a plávať, spevníl sa mi stred tela. Dala som výpoveď v sedavej praci
Nosím barefoot obuv, zničený chrbát je od nevhodných topánok.

Dviham cez nohy, nikdy nie cez chrbát. Toto sa treba naučiť, nezohybat sa a nedvíhat nič, dat sa do drepu chytiť do rúk predmet (dieťa) co chcem zdvihnúť a postaviť sa.

Podľa rengenu mam poškodené platnicky najvyšší stupeň, v tom čase aj herniu. Na neurológiu som sa nedostala, u nás jediný neurológ široko daleko, ráno od 5 fronta pred budovou o 6 otvorili všetci dochodci utekali hore na poschodie uchmatnut si časenky kým som sa tam ja s tým chrbtom vytrepala už žiadna nezostala. Po dvoch rannych pokusoch som to vzdala a liečila sa po svojom 🙂

Bolesti chrbta majú často aj pôvod v psychike, respektíve objavia sa keď toho má človek obrazne povedané "naloženého na chrbte príliš veľa". Bol to aj môj prípad (dlho dlho som odkladala výpoveď v práci ktorú som neznášala) a poznám aj veľa ľudí ktorým sa chrbát ozval v nejakom hektickom období života.

kaktusik007
26. apr 2023

ako s tym zijem? no, mam tam stabilizatory, 6 titanovych skrutiek.... obcas bolesti jak svina, ale tak - chodim, takze neriesim.

na tehu zabudni - zbytocny risk

tamtamka26
27. apr 2023

mňa operovali pred 5rokmi (v tvojom veku som bola), ale už som bola v takom stave, že som na nohu nedokázala stupiť + som mala poruchu sfinktérov, čo vedie k ochrnutiu vylučovacej sústavy (bola by som na plienkach doživotne). takže s operáciou už neváhali a ja som max. spokojná.

jana65l
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tamtamka26
27. apr 2023

@jana65l v NR a nemôžem povedať jedno zlé slovo od upratovačky až po primára. naozaj bola radosť tam ležať. všetci ochotní a ústretoví, nikdy som nemala pocit, že otravujem niekoho.

barbora19911
27. apr 2023

@nikus01 ja som dostala herniu diskov naraz sa mi vysunulo 5 platničiek a to som mala teda iba 22 rokov !!! Teraz mám 23 ...no v podstate dostala som odporucanie ak nechcem skončiť pod nožom čo mi žiadny lekár neodporucal a teda bola som po súkromných na celom SK ...nedvihat nič ťažšie ako 5 kg nepracovat v predklone keď cítim bolesť prestať s aktivitou a ísť si ľahnúť pospať vyhýbať sa dlhému sedeniu a posilňovať svalstvo cvikmi ...domáce práce len vysavám zmýva podlahy manžel myčku viem vybrať aj naložiť, prádlo z práčky dáva von manžel a všetko ťažké ťahá manžel či už nákupy alebo kočík ..a čo sa týka malej tak všetko sa snaží okolo nej čo je tažke robiť zase manžel ja sa samozrejme hrajem dviham ju cez kolená nie cez chrbát a akonáhle cítim už bolesť idem si proste ľahnúť po prípade si aj pospim keď ma veľmi bolí ..našli sme si režim a to odporúčam aj tebe autorka ..na začiatku sa to všetko zdá byť tažke pocity beznádeje atď ale neboj prídete do toho len treba proste spoluprácu s partnerom ...

nikus01
autor
28. apr 2023

@janka_266 bola si aj na takej “klasickej”rehabilitácii v nemocnici co robia? Či si rovno začala cvičiť SM systém s fyzioterapeutom? Môj neurológ ma vôbec neusmernil ako mám teraz postupovať a kde ísť na rehab. Nič mi nevedel povedať. Či rovno cvičiť ku súkromnému fyzioterapeutovi, či najprv aj nejaké tie procedúry v rámci rehabilitácie v nemocnici absolvovať či co? a bolesti celého chrbta zvyknem mat niekedy brutálne…tak sama neviem kde sa mám teraz objednať. Či ten SM systém je ok aj v prípade veľkých bolesti chrbta, nohy, vlastne celého tela?

nikus01
autor
28. apr 2023

@barbora19911 a bola si aj na rehabilitácii? Keď áno, na akej? V akutnej fáze si čo robila? A teraz cvičis? Keď áno, tak čo? Je mi to ľúto, čo sa ti stalo, lebo naozaj si veľmi mladá na takú chorobu. Ako sa ti to stalo? A chcete aj ďalšie dieťa? Ja mám bolesti chrbta cca 10 rokov, oficiálne viem o tom že mám chondrozu platniciek v L4, L5 oblasti 5 rokov, a tu herniu som sa teraz dozvedela. No bolesti mám nie len v krížoch a nohe, ale aj v krčnej chrbtici, v strede chrbta, ruky, ramena…

janka_266
28. apr 2023

@nikus01 nie, ja som začala cvičiť sm systém skôr ako som sa dostala k neurologovi. Cvičila som aj cez bolesť, ale len do kým začala. Základne cviky sa dali. Napr. Tie, čo sa robia v klaku, som nemohla ani rotačné. Ale veľmi pomáha aj chôdza. Tak 9-11 km denne som chodila. A aj hrazda, ale tu som ešte Neskusala 😃

jana993
28. apr 2023

Odporucam https://www.europainclinics.sk/?gad=1&gclid=Cj0...
Su aj v KE. Manzel akurat dnes bol s tym istym problemom ale v BJ lebo chcel ist k Dr. Rapcanovy. Velmi bol spokojny s pristupom.

barbora19911
28. apr 2023

@nikus01 ahoj ...no mala som prácu ako chyžná v podstate som si robila svoju robotu a zrazu ma tak seklo že som ma šlehlo o zem a nevedela som sa pohnúť necítila som si nohy nič tak mi zavolali sanitku a skončila som na 3 týždne na neurológii s tým záverom čo som písala vyššie ...dali mi obstrek pod CT potom aj sedací nerv som mala zapálený tak mi dali injekciu a prepustili ma v bolestiach domov nič neporiesili ...tak sme šli proste súkromnou cestou na SK sú dve kliniky europain kde je ale cez poisťovňu takže ja som čakala na termín asi mesiac a pol ..a potom je v Bratislave pain clinic tam nás zobrali na druhý tyzden hned vedeli čo mi je a dochádzali sme tam teda manžel má vozil dva krát v týždni .....a za takých 10 sedení má dali dokopy so záverom vysunutych 5 platničiek naraz a ostatné mám na hranici vysunutia ..a s tým že sa neodporúča ziadna operácia pretože 5 naraz sa nedá operovať ..a posledné slová boli že je v to v mojich rukách a ako šetrne budem ku chrbtici pristupovať podľa toho sa bude odvíjať môj ďalší život ....mohla som chodiť sedieť som ešte nemohla, nevieš si predstaviť čo to bolo za mesiace plaču beznádeje depresii ...a za nejakých 9 mesiacov kým to úplne odznelo všetko som sa mohla sama osprchovať najesť dovtedy má kŕmil sprchoval manžel dvíhal nosil všade ...no odporúčanie v žiadnom prípadne necvič SM systém a takisto keď je akútna fáza sa neodporúča cvičiť každý fyzio ti povie že cvic do bolesti len takže v akútnej fáze sa necvici nemá to význam a môže sa to ešte pokašlat ty potrebuješ vedieť presne čo ti je a na to ti musí dať fyzioterapeut cviky ! Lebo SM systém vie aj poškodiť ..plus cestou obvodného lekára si vybav obstrek pod CT keď nie tak neurolog ti to predpíše a on ti môže takisto dať takisto injekcie mesocain to sú kortikoidy ale mne veľmi pomohli potrebujes najprv dostať z tela ten zápal a chrbtica si musí zvyknúť že má proste platničku v nerve ...a čo sa týka cvičenia tak som dostala cviky na posilňovanie svalstva pretože platnička sa nezasunie len svaly okolo toho treba spevňovať aby sa ti viac nevysuvala ....a hlavne mne bolo odporucane nic ťažké nedvihat nepracovat v predklone takže domáce práce máme rozdelené ...kebyže som začala fungovať ako plnohodny človek skončím ako mrzak na vozíku ..najldôležitejsie je prijať svoju diagnózu neprehliadat ju ja som ju prehliadka zhruba 6 rokov a tak som skoncila ...a hlavne manžel ti musí byť opora !!!! Bez tohto to nepôjde ...a dieťa neviem ti povedať zatiaľ určite nie mám malinkú dcérku rok a pol a minimálne do 10 rokov určite nie ...a keďže neviem aké veľké budem mať brucho a či to zvládnem každé tehotenstvo je iné ...

barbora19911
28. apr 2023

@nikus01 a tvoj stav treba poriešiť ihneď pretože mna keď prepúšťali tak mi povedali že akonáhle mi bude bolesť strielat do nohy tak mám prísť a zase hospitalizacia lebo mozes aj ochrnut neviem teda kde máš vysunute platnicky či do nervu alebo do miechy ..nechcem ťa samozrejme strašiť !! Byť tebou nerobím nič ťažké dieťa dám máme alebo nech je manžel doma a porieš sa v prvom rade ty ..ono ti to prejde až potom keď dostaneš obstreky a budeš sa šetriť nič iné ti nepomôže

nikus01
autor
29. apr 2023

@jana993 dakujem za info. Akurát som pozerala ich stránku. Koľko čakal tvoj manžel na termín? Aké liečenie mu tam navrhli? Či už operáciu?

nikus01
autor
29. apr 2023

@barbora19911 dakujem ti za dlhu odpoved. Viac som sa dozvedela od teba ako od môjho neurológa. On mi len predpísal liek Aflamil, dal mi výmenný list na rehabilitáciu a čau… a ja že čo teraz? Kde to robia? A čo mi vlastne je? To mi už ostane celoživotne? Dostanem sa na vozík? Zmiernia sa mi este tie bolesti? No proste vôbec mi ani nevysvetlil tu diagnózu. Povedal mi len toľko, že to je teraz este iba na cvičenie nie na operáciu. Lenže ja mám bolesti aj inde, v strede chrbta, v ramenách, v krku, slabosť v rukách… a toto napr.vôbec neriešil aj keď som mu to povedala. V utorok sa chcem objednať k inému neurologovi a asi skúsim ten europain clinic, čo tu pani mi odporučila. Viem si úplne predstaviť čo si prežívala. Ja este našťastie cítim nohy aj ruky, fungujem normalne, ale mam obrovský strach z tých bolesti a normalne stiahnutý žalúdok, že ci sa nezrutim zo dňa na deň. No strašná diagnóza. A teraz po roku sa ako cítiš? Mas este bolesti? Berieš nejaké lieky? A cvicis niečo?

janka_266
29. apr 2023

@nikus01 odporúčam si pozrieť na fb skupinu driekova chrbtica. Tam nájdete kopu recenzií, aj na tieto kliniky, aj na iné. Aj na tých, čo im operácia pomohla, aj tých, čo ju musia podstupovať viackrát. Aj na tých, čo sa jej vyhli. Ale ak je tam šanca, určite by som to skúšala najskôr cez cvičenie.

katusskaa
29. apr 2023

mal niekto vysunute platnicky v hrudnej? mam v hrudnej, aj v krizovej:( mne bolesti vystreluju do laveho boku, niekedy az do brucha pod rebro, do.nohy jemne... depka. pritom cvicim, ale asi malo a zle. a ano, u mna zhorsenie po umrti v rodine:(

dankagirl
29. apr 2023

@nikus01 ahoj ja som operovana v Pain clinik 2x na L5/S1
a momentálne ležím v 37 Tt v nemocnici

jana993
29. apr 2023

@nikus01 Objednali ho asi za 4 dni lebo on bol dost akutny, brala ho pred tym zachranka z prace... Nieco mu pichli, o 2 tyzdne kontrola a potom sa uvidi. Najprv skusaju vsetko aby sa vyhol operacii. Ked nezaberie tak potom ho zooperuje v KE. Ale vyhoda je ta ze oni to robia laparoskopicky ako jednodnovka. Je potom ovela rychlejsie zotavenie.

deedaa
29. apr 2023

@jana993 toto môžem aj ja len odporučiť. Muž je 4 týždne od operácie u nich a až na dvíhanie bremien funguje už normálne.

barbora19911
29. apr 2023

@nikus01 áno europain clinic je super, najväčší odborník určite sa tam objednaj mňa vyšetroval taký fajn chlapík ty mu povieš ako sa cítiš a pichne ti aj on ten obstrek 🙂 a bola si na MRI alebo na CT ? Lebo tam sa uvidí najlepšie a najlepsie ti vie pomôct .. a čo sa týka tých bolestí tak to môže byť aj psychika ja som mala takisto úplne všade keď sa človek zľakne je to najhoršie .. áno neurológia sú takí hlavne že existuje aspoň ten europain držim veľmi palce bude dobré ! 🙂 ..nie lieky už neberiem ..a mala by som cvičiť tie cviky čo mi ukázali na rehabilitácií ale flakam to :D priznám sa pri malej nemám toľko času ale snažím sa myslím na to ...a bolesti no keď sedím dlhšie alebo vysavám tak cítim bolesť to si potom musím ľahnúť a oddýchnuť ..ale inak dá sa fungovať no len bez manžela by som to nedala kedze všetko ťažké dviha on keby som v ňom nemala takú oporu bolo by to oveľa horšie ..

nikus01
autor
29. apr 2023

@janka_266 dakujem, pozriem sa

nikus01
autor
29. apr 2023

@katusskaa ja to mám potvrdené v krízovej oblasti. Ale nerobili mi MRI na celú chrbticu a bolesti mám aj v hrudnej časti, aj v krčnej. Takže nevylučujem ani to. Dám ti vedieť, ak by sa mi to zistilo. Chcem aby ma poslal neurológ na ďalšie MRI, aby sa to urobilo kompletne na celú chrbticu. Mne momentálne aj ruky bolia. Akoby bolesť strieľala do rúk.

nikus01
autor
29. apr 2023

@dankagirl Ako si sa mala počas tehu? A kedy si bola operovana? Mas aj bolesti teraz? A čo ti povedali na tehotenstvo? Myslím z hľadiska tvojej diagnózy s chrbtom? Tak sa drz, bude to urcite ok.

nikus01
autor
29. apr 2023

@jana993 dakujem za info a manželovi držím palce. Ano, na tu kliniku som si dnes čítala recenzie a pacienti sa vyjadrovali veľmi pozitívne.

nikus01
autor
29. apr 2023

@barbora19911 objednam sa tam urcite. Už som rozhodnutá. U mňa to zatial nie je na operáciu (aspoň podľa môjho neurológa), tak uvidím ako mi tam budú vedieť pomôcť. Ale urcite lepšie ako klasicky v nemocnici na rehabilitácii. A tebe aké zákroky tam robili? Čo si absolvovala? No ja som bola na MRI. Dokonca som si aj ja pozrela snímky doma na PC a som len laik, ale vidno to pekne v L4 oblasti ako mi tá platnicka “vytiekla” .:-/ tak to je super, keď už nemusíš brat lieky. Ja momentálne beriem Aflamil, ale začínam mať žalúdočné problémy, tak neviem dokedy ich bude moje telo tolerovať. Áno, manžel sa snaží aj mne pomáhať ako vie, len on je pracovne veľmi vyťažený a malo je doma:-/ tak malého, domácnosť, aj nákupy som mala komplet na starosti ja. Niekedy to bol masaker… Teraz sa to už snažíme nejako rozdeliť. Aby sa mi to nezačalo este viac zhoršovať. No a v tých bolestiach by som to už ani nedala teraz… ano, aj ja mam pocit, že ta psychika mi veľmi začína zhoršovať stav. Odkedy viem oficiálne o diagnóze, radikálne sa cítim horšie :-/ aj keď sa snažím na to myslieť čo najmenej. Len tie bolesti sú svina a vedia človeka veľmi stiahnuť dole.

iveta7677
30. apr 2023

@barbora19911 mesocain je na uvoľnenie nie su to kortikoidy. Kortikoidy su napr. Solu medrol.

zuzikboc
9. aug 2023

@nikus01 Ak to ešte stále riešiš, dám aj ja svoju skúsenosť, možno dá aspoň trochu nádeje 😉 Mám už roky problémy s chrbticou v krížovej oblasti, dve platničky vysunuté s útlakom nervov a jednu prasknutú, zatiaľ bez vysunutia. Bolesti boli neskutočné, nemohla som sedieť dlhšie, ako pár minút. Absolvovala som dve aplikácie ozónu pod CT, ani jedna nepomohla. Musela som byť na dlhodobej PN, pretože jediná bezbolestná poloha pre mňa bola ľah na bruchu. Cvičila som doma aj u rehabilitačnej MUDr. a nič, žiadne zlepšenie. Tak ma poslala na magnetickú rezonanciu,že s výsledkom už sa objednať na konzultácie pred operáciou. A dva dni pred magnetickou som zistila, že som tehotná 😁 Musela som vydržať bez liekov od bolesti, čo bolo prvé mesiace dosť náročné, ale tým, že som bola doma a manžel ma doslova obskakoval vo všetkom, dalo sa to zvládnuť. A potom zrazu bolesť ustúpila sama. Ako mi vykuklo bruško, zmenilo sa ťažisko tela a prirodzene ťa to núti držať telo v inej polohe, chrbát zrazu prestal tak strašne bolieť. Rodila som síce sekciou, lebo polohu pri prirodzenom pôrode by som nedala, ale verím, že to tehotenstvo prišlo presne v pravý čas a zachránilo mi chrbát. Malého som dlho nosila v šatke a v nosiči, to je tá istá poloha pre chrbticu, ako tehu bruško. Teraz má drobec už skoro 5 rokov, ja už som dva roky späť v sedavom zamestnaní a fungujem skoro normálne. Nedvíham ťažké predmety, zohýbam sa cez kolená, stále doma cvičím a v práci po cca hodinke sedenia vždy vstanem a buď sa prejdem, alebo aspoň ponaťahujem chrbát a fungulem takmer bez bolesti 😉