icon

Ako získať schválenie kúpeľnej liečby poisťovňou?

stelly652
21. júl 2025

Idem si po radu a vaše skúsenosti s kúpelnou liečbou......Ak chcem aby mama šla do kúpeľov preto že už posledne dva mesiace ma bolesti a je po operácii chrbtice ma cement medzi stavcami pred 9 rokmi bola na operácií aj otec bol ale s krčnou chrbticou vrchnou po tom nastúpili do Bojnic do kúpeľov to im hradila poisťovňa... ide mi o mamu pretože je neskutočne nervózna pretože ma bolesti.....Ma mamka ešte nárok na kúpelnú liečbu?....Stačí ak ju vypíše iba neurologička? či musí chodiť po všetkých vyšetreniach keď bi súhlasila stým,že pôjde do kúpeľov... ako to teraz chodí???....a ešte chcem sa vás spýtať stále tomu sa nevyznám čo to je liečebný pobyt A,B,???? vie niekto vysvetli niekto?:...

viestta
21. júl 2025

Navrh na kupelnu licbu jej moze vypisat aj jej vseobecny lekar aj neurolog. Ci jej schvalia A, alebo B to uz neviem, ale skuste si pohladat na strankach maminej ZP pohladat ake su podmienky
Liecebny pobyt A je ked je vsetko hradene z verejneho ZP a pacient plati len nejake mensie poplatky
Pre pobyt B pacient plati doplatky za stravu a ubytovanie a liecebne procedurry su hradene zo ZP
(vyska doplatkov sa moze kupele od kupelov lisit a kazde kupele ich maju uvedene na svojich webovych strankach)

kacena4
21. júl 2025

ahojko najlepsie je ist za neurologom, ak pojdete cez vseobecneho potrebuje spravu od neurologa s odporucanim. nakolko tam moze byt kontraindikacia. predpokladam ze nie je teraz po operacii, takze ma narok podla dg. viac menej na B pobyt. A sa dava po operacii alebo niektorym chronikym dg. ako napr. astme. nie na chrbticu. t.j. bude si doplacat ubtovanie a stravu, procedury ma hradene, je to cca 1000€ podla toho kam pojde na liecenie. ak to lekar vypise (ak elektronicky ok) ak papierovo treba to zaniest do poistovne + lekarske nalezy a oni posudia ci ma na kupele narok a poslu zoznam kupelov kde moze ist. ak ma bolesti treba sa hlavne liecit pocas roka preventivne. napr. chodit na rehabilitacie, na infuzky, a pod. a hlavne zmenit zivotny styl. popr skonrolovat mri ci sa nezhorsil stav a netreba reoperaciu drzim palceky

janickadr
21. júl 2025

@stelly652 Mama by mala mat nejake Rtg, mozno CT, nalezy a odporucanie od neurologa ci ortopeda, alebo oboje, mala by absolvovat ambulsntne rehabilitaciu, ktora dostatocne nepomoze a toto by malo byt spisane a na zaklade toho odporucene kupele. K vyplneniu tlaciva potom potrebuje vysetrenie obvodnym lekarom, kde je aj EKG, Rtg pluc, odbery krvi, mama nesmie byt fajciarka... A toto vsetko potom obvodny alebo odborny lekar spise sa posle sa ziadost... A, samozrejme, musi byt jasne, preco ma mama bolesri, aby nahodou nemala nieco zlomene. aby nahodou kupele este visc neublizili...A, ona by mohla mat narok len na kupele B, teda si zaplati sama ubytovanie a stravu..., . a potom procedury zapalti poistovna...

stelly652
autor
21. júl 2025
@kacena4

ahojko najlepsie je ist za neurologom, ak pojdete cez vseobecneho potrebuje spravu od neurologa s odporucanim. nakolko tam moze byt kontraindikacia. predpokladam ze nie je teraz po operacii, takze ma narok podla dg. viac menej na B pobyt. A sa dava po operacii alebo niektorym chronikym dg. ako napr. astme. nie na chrbticu. t.j. bude si doplacat ubtovanie a stravu, procedury ma hradene, je to cca 1000€ podla toho kam pojde na liecenie. ak to lekar vypise (ak elektronicky ok) ak papierovo treba to zaniest do poistovne + lekarske nalezy a oni posudia ci ma na kupele narok a poslu zoznam kupelov kde moze ist. ak ma bolesti treba sa hlavne liecit pocas roka preventivne. napr. chodit na rehabilitacie, na infuzky, a pod. a hlavne zmenit zivotny styl. popr skonrolovat mri ci sa nezhorsil stav a netreba reoperaciu drzim palceky

@kacena4 Ďakujeme nene teraz ne je po žiadnej operácii

stelly652
autor
21. júl 2025
@janickadr

@stelly652 Mama by mala mat nejake Rtg, mozno CT, nalezy a odporucanie od neurologa ci ortopeda, alebo oboje, mala by absolvovat ambulsntne rehabilitaciu, ktora dostatocne nepomoze a toto by malo byt spisane a na zaklade toho odporucene kupele. K vyplneniu tlaciva potom potrebuje vysetrenie obvodnym lekarom, kde je aj EKG, Rtg pluc, odbery krvi, mama nesmie byt fajciarka... A toto vsetko potom obvodny alebo odborny lekar spise sa posle sa ziadost... A, samozrejme, musi byt jasne, preco ma mama bolesri, aby nahodou nemala nieco zlomene. aby nahodou kupele este visc neublizili...A, ona by mohla mat narok len na kupele B, teda si zaplati sama ubytovanie a stravu..., . a potom procedury zapalti poistovna...

@janickadr dúfam,že nemá nič vážne žiadnu zlomeninu tam kde jej to operovali tu chrbticu a plnili cementom a to mňa ani nenapadlo,že to môžu aj ublížiť tie kúpele najprv jej poviem nech ide na rtg a s rtg na ortopédiu nech pozrú na to či nejaký ten stavec chrbtice neje narušený

chrobak7
22. júl 2025

@stelly652 Kúpeľná starostlivosť sa riadi podľa zákona č. 577/2004. Konkrétne v prílohe č. 6 sú uvedené všetky indikácie (diagnózy) pre ktoré je možné schváliť kúpeľnú liečbu. Sú tam aj odbornosti lekárov, kedy ktorý môže predpísať kúpele a dĺžka liečby. Taktiež sú tam obmedzenia, kedy nemožno predpísať kúpele, prípadne do koľkých mesiacov od zákroku môže byť poskytnutá kúpeľná starostlivosť, alebo ako často môže pacient absolvovať.

Stiahni si to tu a pozri podľa diagnózy.

https://static.slov-lex.sk/pdf/prilohy/SK/ZZ/20...