icon

Ako žiť s osobou s hraničnou poruchou osobnosti?

26. jan 2024

Ahojte, zil alebo zije niekto s osobou, ktorej bolo toto ochorenie diagnostikovane? Ako sa k takejto osobe spravat? Budem rada za akekolvek informacie.....

marek775
13. apr 2025

Ludom sa odporúča, aby si vytvorili pevne hranice toho co je ok a co uz nie, a tiez, aby nepodporovali cloveka s HPO v toxickom spravani, manipulaciach, v zavislostiach atd. A ze nemaju okolo nich chodit po spickach, ale maju byt sami sebou.
Z osobnej skusenosti mozem povedat, ze to moja priatelka s HPO absolutne nezvlada. Musim velmi opatrne volit slova, a ani to casto nestaci, prakticky nezvlada ziadnu kritiku, ma extremne vela poziadaviek na moje spravanie, vyzaduje caste a vyrazne uistovanie, dokazovanie lasky, atd.
Vobec to nie je lahke. Ale co je uplne najtazsie, je, ked si proste zapamata veci inak ako sa stali - to je obranny mechanizmus, pretoze tito ludia su tak citlivy, ze ai ich mozog vyvori verziu, s ktorou oni dokazu existovat bez pocitu viny ci zodpovednosti.

Ale pozor - nie kazda osoba s HPO je rovnaka. Mnohi ludia si svoje spravanie aj svoje limity uvedomuju, liecia sa, dokazu lubit a byt vybornymi partnermi ci priatelmi.

palo84
17. apr 2025

Ja žijem, je to náročné a tiež to žiaľ neviem dokonale. Aj keď sa snažím. Človek pri konflikte proste musí ustúpiť, lebo sa to vyhroti do enormnej hádky a hlavne si to nebrať vážne od tej osoby.

marek775
28. apr 2025
@palo84

Ja žijem, je to náročné a tiež to žiaľ neviem dokonale. Aj keď sa snažím. Človek pri konflikte proste musí ustúpiť, lebo sa to vyhroti do enormnej hádky a hlavne si to nebrať vážne od tej osoby.

@palo84 V akom vztahu si s touto osobou? Ak ide o vztah, ako dlho ste spolu? Ako to zvladas, psychicky?