Ako žiť s tetániou?
Kocky , vytvaram tuto diskusiu, aby sme si navzajom opisali ako sa citime , ako sa dostavame z nej ked nam je tazko , ako sa liecite, co vsetko vam pomaha, ake mate priznaky, vsetko co vas napadne. mne osobne to velmi pomoze , lebo mam z toho strach :(
Miska
mne zistili tetániu, ale žijem s nou v pohode, ale ja nemávam žiadne záchvaty ani nič podobné.. trpým len migrénami, ktoré mi akosi ustupujú lebo ich mám pridružené ku krčnej chrbtici a nakoľko chodím na masáže tak mi to pomáha... migrény mávam od detstva, takže som si už akosi zvykla.. možno mám aj iné príznaky ktorým nevenujem až takú pozornosť nakoľko sa dajú zvládnuť...
ja ju nemam sice potvrdenu,nikto to neriesi, len dr. Košecka mi povedala ze to bude asi tetania....a mala som prvy taky zachvatik v 5 mesiaci tt... bola som aj v nemocnici-lezala som na gynde...a tam to pripisovali k tomu ze asi som v noci nieco zedla...alebo ze som hysterka a mam malo magnezka :-/
zacalo to tak ze mala som pred 4D v Hlohovci avelmi som sa bala ci bude vsetko v poriadku, do toho som mala pred statnicami cize vela stresu..v noci ma zobudilo cikanie, vstala som.....strasne sa mi roztocila hlava...uplna bolest mozgu...strpli mi ruky nohy,pery...nevedela som chodit...zalial ma studeny pot...naozaj som si myslela ze mam porazku....v nemocke mi dali dva krat denne po dve magnezka...a hoovo...az ked mi to Košecka povedala co to mohlo byt som si to nastudovala a presne to na mna sedelo..bala som som ked som bola tehu aby to neuskodilo malemu.ked som vedela ze mi telesne nic nehrozi a ze je to psychycke,vzdy ked to na mna islo som sa musela dako zabavit,zobudila som mm alebo mamu a rozpravali sme sa hrali karty aby som ten svoj stav nerozberala..lebo by tolen zhorsovalo.....teraz ked som stastna take navali nemam....
mne to zistili cca pred dva a pol rokmi ... začalo mi trpnúť telo, hlavne tvár, ústa, ruky a nohy, dostala som strašné krče do rúk a vykrútili sa mi, (lekár mi povedal asi toľkoto k tomu : Samotná tetánia by sa dala definovať ako stav zvýšenej dráždivosti neurosvalového ústrojenstva prejavujúca sa nedobrovoľnou kontrakciou svalov. Pri záchvate ľudia často reagujú zrýchlený dýchaním, čo však celkový stav ešte zhoršuje. Fyziologickou príčinou je nedostatok vápniku v krvi.)
Je to strašný pocit a viem čo prežíva každý človek keď to má, je to spôsobené aj zo stresu, treba brať všetko z ľahka, povedať si "Keď nejde o život nejde o nič" netreba sa rozčulovať, a doplnať pravidelne Vápnik, fosfor, alebo horčik, ...mne osobne zistili, že mi telo nevytvára fosfor, a tak tým pádom sa nemá ako vstrebať horčík, a ani vápnik . ... takže preto mávam tieto záchvaty, bola som aj u endokrinológa, ale zistili mi len to , že nemám v tele fosfor, štítnu žlazu mám v poriadku. Od kedy si pravidelne dávam Magnézium (šumivé-jahodové) tak to ustúpilo, a mávam to fakt málokedy. teraz som mala pokoj cca rok a pol. chvalabohu! 🙂
@michaela1986 Mne ju síce ešte nikto nepotvrdil ale prvý záchvat som mala pred svadbou teda viac ako tri roky dozadu, začala mi trpnuť ľavá polovica tela a prestala som periférne vidieť na ľavé oko tak sme bežali na pohotovosť, samozrejme mi prudko stúpol tlak a hlavne pulz a na pohotovosti riešili iba TO že som mala pulz 157, pichli magnezium a poslali domov, potom som to začala riešiť so svojou obvodnou lekárkou, tá ma poslala na všetky možné vyšetrenia ale na nič neprišli akurát neurologička mi napísala do správy že má podozrenie či som neprekonala cievnu mozgovú príhodu a poslala ma na Ct ale to bolo v poriadku takže sa tým všetci prestali zaoberať a ukončili to tým že som bola v strese pred svadbou a dali mi nejaké antidepresíva 🙄 tie som samozrejme rovno vyhodila do koša.... potom sa mi záchvat ešte dva krát zopakoval tak som šla zas na pohotovosť a zas mi pichli magnezko a poslali domov. Cca rok som mala pokoj až raz som došla domov z práce a začala zle vidieť a začali mi zase trpnuť ruky tak som si rýchlo ľahla že snád zaspím ukľudním sa a prejde to samé, aj som zaspala ale v noci som sa zobudila na strašnú migrénu, celú noc som prezvracala od bolesti, myslela som že vyskočím z okna od bolesti proste katastrofa...trvalo to dva dni...Potom ešte raz ked som bola tehotná sa mi to stalo ale v podstate už posledné dva záchvaty som zvládla sama lebo som vedela že sa mi nič nestane že to musím len vydržať a hlavne sa ukľudniť. Takže mne osobne najviac pomáha sa ukľudniť aj ked je to v tej chvíli veľmii ťažke. A migrénu mávam tak raz za dva tri mesiace niekedy tomu predchádza záchvať niekedy nie.
@tanickaskorokubikova podla tvojho popisu priznakov to skor vyzera na migreny s aurou.
Ta aura je predzvest migreny a patri k nej prave trpnutie ruk ( ci inych casti tela), problemy so zrakom (vypadky v zornom poli, svetielka, zablesky a pod) a ine.
Aura sa objavuje pred migrenou par hodin, ojedinele az niekolko dni pred.
Pozri napr. tu:
http://sk.m.wikipedia.org/wiki/Migréna
na nete najdes vela o migrenach s aurou. Inak magnezium je idealne na tieto stavy...
@dominikaaa ale ja nemávam vždy po takom záchvate migrénu, to sa mi stalo len raz
@tanickaskorokubikova jasneee,rozumiem 😉
Inak ja trpim na migreny s aurou a mam podobne problemy ako ty a co je zvlastne tiez nemavam bolesti hlavy vzdy po aure 😕
Resp. som si potom odsledovala, ze pridu az na druhy den napriklad a ta bolest hlavy je sice migrenova, ale zaberu mi na nu normane lieky na bolest hlavy - tak som to najskor nespajala.
Potom som pobehala vsetky mozne vysetrena (eeg, CT, magneticku rezonanciu, utz, vysetrenia na stitnu zlazu aj hematologicke vysetrenia a ine) uzavreli to ako migrenu s aurou. Ale vramci vysetreni mi zistii aj HV tetaniu.
Ono to je asi nejako prepojene 😒
U mna je tiez spustacom stres a este to bola hak - tu som musela bezpodmienecne vysadit....
Momentalne to riesim cez alternativnu liecbu, bo mi lekari pomoct nevedeli ☹
@dominikaaa mne na to nezaberá absolútne nič ☹ Ja som to zatial s doktorkou neriešila a asi to v postate ani riešiť nebudem lebo aj tak sa a tým nedá nič robiť a koľko krát som šla na nejaké vyšetrenie toľko krát niečo nové mi zistia 😀 😀
ja na tetaniu berem alventu od psychiatra a pomaha to
ahojte aj ja mam tetaniu tiež nepotvrdenú doktorom. ja som ju mávala, ked sme začali s mm bývať spolu a začala mu vypisovať jeho ex ako ho miluje že chce aby sa vrátil atd.. mala som to obdobie hrozny stres trpela som dychavičnosťou akokeby som sa nemohla ani nadýchnuť začali mi trpnuť ruky nohy pery hlava a v rukách som mala príšerné krče uplne vykrutené ruky, niekedy ma takýto zachvat držal aj 4hodiny povačšinou sa mi to stávalo v noci. ako sa situácia z ex vyriešila, nemala som odvtedy ani jeden záchvat a už je tomu tri roky. 😉
Mne pomohlo CDS, MMS1 tiež pomáha,len každý ho nezvládne kvôli jeho kyslosti... Lexaurín a iné závislacké návyky pravda ukľudnia a po dlhodobom užívaní ich účinok zoslabne a naše telo si pýta vyššie dávky,alebo dačo silnejšie,no potom sa od nich, horko, ťažko odnaučiť. V zdravom obchode,alebo aj v lekárni dostať večerné čaje,alebo samotnú levanduľu,pamajoran lekársky, matä,medovka spolu s medom jednou veľkou lyžicou piť po duškoch,mňááám. Aj šafran je dobrý čajík,len veľmi drahý.Zbierajú sa iba blizny a na jeden gram je treba cca 150 kvetov šafranu.
Himalajský čaj Jatamansi tiež vyhladí závrate,ako aj tie uvedené.
Negatívné zvýšené pôsobenie geopatogénných zón pri nočnom spánku nepriaznivo pôsobí na spiace telo,ktoré sa nemôže dostatočne zregenerovať kvôli elektromagnetickým zemským žiareniam hlavne vodným spodným tokom a ďalším zónam Ley, ktoré majú pulzujúci kmitočet ako ľudský mozog pri určitých činnostiach napr. pri ľahkom spánku 7,8 Hz - cca 7,8 kmitov- pulzov za 1 sekundu a tak nám nabúravajú celý nervový systém a dlhodobou expozíciou ho pomaly a isto ničia.
Skoré uzdravenie všetkým!

Ako dlho si zila s priznakmi?Mala si aj prudke zachvaty?