icon

Ako zosvetliť zubné plomby?

20. mar 2025

Ahojte. Idem po radu. Mám 40+ a svoje vlastné zuby. Akurat v prednych mám biele plomby a tie uz 3x zubarka menila lebo pitím kávy a čaju mi trocha stmavnu a nevyzerá to dobre. Menila mi ich aj pred rokom a teraz som bola na preventívke kazy nemám, ale znova navrhla tie predné vymenit, aby boli pekné. Má význam tak stále to menit a toľko zuby vŕtať? Ak tam nemám kaz neexistuje niečo čo si sama kupim napr v lekarni, alebo nejaký domáci recept na trocha zosvetlenie bielej plomby ? Dakujem za rady

muchotrafka298
20. mar 2025

Zosvetlenie blomb neexistuje, je len ich vymena. Lebo blomba je umely material, nie je to tvoj prirodzeny zub, cize nevybielis.

janinka007
20. mar 2025

To musí byť divný materiál, lebo ja mám tiež plombu vpredu, ale za 15 rokov farbu nezmenila

alantroj
20. mar 2025

Ja teda neviem, mam plombovane krcky na prednych zuboch a su stale biele. Fotokompozit.

guudy
20. mar 2025

Vymen zubarku, toto nie je v poriadku. S kazdym vrtanim ti ubuda z vlastneho zubu. Este som nepocula, aby biela plomba menila farbu. Tiez pijem kavu. Ak nieco meni farbu pitim farebnych napojov, je to zub, zvycajne staci zajst na dentalnu hygienu.

strawberry0797
20. mar 2025

Na zubnu hygienu chodis? Na hygiene by to tmave mali zbrusit.

koniarova
20. mar 2025

Tak to som ešte nepočula. Zmeň zubarku.

kaca222
20. mar 2025

Prikláňam sa, nepotrebuješ meniť výplne, ale zubarku, ak ti po roku nesedia. Výplne nevybieliš nijako.

nairobi
20. mar 2025

Mne tiež veľmi pigmentuju plomby,tak farebne napoje ako kavu pijem prevažne so slamkou 😄

bonboniera
20. mar 2025

Po roku meniť plomby???! By som sa opýtala či pani doktorke chyba par stoviek na letnú dovolenku …

lesiiaoldi
21. mar 2025

@janinka007 mne každá plomba vpredu zozltla. Vždy. U troch rôznych stomatologov. Podľa mňa to je bežné a nie čudný materiál. Našťastie mám teraz korunky vpredu a mám pokoj 😅

kaca222
22. mar 2025

@lesiiaoldi koľko si za ne platila?

zuzipolo
22. mar 2025

Daj si urobiť fazety,drahšie ale trvalé riešenie

lesiiaoldi
22. mar 2025

Tiež dobrý nápad s fazetami, ale záleží, či jej odporučia lekári, mne fazety neodporučili lebo som mala predné zuby krivé. Preto som to riešila korunkami. Fazety sú ale lacnejšie no.

kaca222
22. mar 2025

@lesiiaoldi fazety nie sú lacnejšie ako korunky, častokrát sú ešte drahšie (kvôli materiálu, náročnosti zhotovenia, fixácie). Výhoda je, že je to menší zásah do zubov.
Každopádne ak stačí na tých zuboch zhotoviť kvalitné výplne, nie je dôvod na takéto veľké (a finančne náročné) zásahy.

lesiiaoldi
22. mar 2025

@kaca222 neviem, ale ja čo som bola na klinike tam boli fazety oveľa lacnejšie ako korunky. Možno ako kde. Každopádne ja som si nedávala korunky kvoli kazom, ale že som ich mala krivé..A samozrejme bonus bol, tie plomby už nie je vidieť...Lebo mne fakt po rokoch zhnedli alebo zosedli tie plomby. 🙈

lesiiaoldi
22. mar 2025

@kaca222 mňa stala jedna korunka 400 eur, ale to bolo pred 6 rokmi. Teraz už sú určite drahšie.