Ako zvládať migrénu s aurou?
Prosím vás tí ktorí trpíte migrénou s aurou. Ako to zvládate ? Ja sa toho vždy bojím ako keby idem umrieť. Je to strašne. Neviem ako sa toho zbaviť je tu niekto kto reálne eliminoval tieto záchvaty ? Že ste prišli na spúšťač ?
Nenormálne mám z toho strach že to príde hoc kedy hoc kde. Som aktívna aj v šoférovaní a naháňa mi to proste hrôzu. Všimla som si že mi to príde väčšinou menzese. Aspoň teda si myslím. Samotná bolesť potom je síce neznesiteľná ale ok, ale tá aura ten pocit že človek nevidí mňa to dostáva do totálnej paniky. A potom sa pár dni nato sústredím bojím sa toho ešte viac. Je niekto kto sa toho úplne akoby teda zbavil ?
Ďakujem za odpovede
@anonym_autor ak nas auru, treba okamzite dat lieky, necakat ani sekundu. Ja poznam spustace a liek si dam dopredu, ked viem, ze mi to hrozi a auru este nemam - napr pred spanim, aby som sa s migrenou nezobudila. Neurolog ti nic nepredpisal?
Lekár ti nič nepredpisal? Už pri prvých náznakoch si treba dať lieky aby ten atak bol slabší
Treba dodržiavať pitný režim, nedrazdit sa čokoládou vínom ….
Ak je to záležitosť pred menštruáciou tak treba zvážiť nizkohormonalnu antikoncepciu
@anonym_a71664 nie kazdeho cokolada a vino drazdi. Mna vobec, mam uplne ine spustace a potraviny tam vobec nepatria.
Moja obvodná lekárka zatiaľ nepredpisala nič, na neurologiu som objednaná musím vydrzat, migrény sa mi stavali v minulosti silne ale bola to len výlučne bolesť hlavy a posledné teraz 4 razy aj aura samozrejme som vedela o čo ide ale ten strach je strašný.
Nedošla som zatiaľ na spúšťač. 4 razy posledné myslím za posledný rok. Nieje to nejak často ale aj tak na to vydesí. Menzes alebo to obdobie po menzese bude asi spúšťač predpokladám že hormóny pretože z jedla sa mi nikdy migréna nedostavila i keď človek nikdy nevie.
@anonym_autor ak nas auru, treba okamzite dat lieky, necakat ani sekundu. Ja poznam spustace a liek si dam dopredu, ked viem, ze mi to hrozi a auru este nemam - napr pred spanim, aby som sa s migrenou nezobudila. Neurolog ti nic nepredpisal?
@simsalabim a prosím ťa ako vieš že príde aura ? Ja to neviem .. proste to naraz príde vidím v strede takú zlatu bodku machuľu ten taký obraz no a potom sa začne zväčšovať až úplne nevidím teda vidím ale rozmazane a bliká mi to pred očami potom sa to posúva na jednu stranu a do 15 až 20 minút je po všetkom, bolesť hlavy mi začína o zhruba 20 minút po aure
Serapeptaza ,boze ľudia tak ľahko sa tímu ta predísť
Pre mna je "super" ked mam auru. Hned si dam tabletku a ak sa da aj obklad, pohar vody... - vacsinou to uhasim iba s miernou bolestou a malym obmedzenim( vtedy nesoferujem).Pre mna su horsie migreny nocne- ze sa zobudim s obrovskou bolestou a uz nedokazem fungovat- ani lezat, ani sediet, ani oci otvorit ani zatvorit.. ..
@minenkaa tak veď tým že neviem ako nato som tu napísala či nemá niekto skúsenosť s niečím to pomôže 🙂 aby sa mi to už nestalo
Tebe to zaberá na 100% áno ?
Pre mna je "super" ked mam auru. Hned si dam tabletku a ak sa da aj obklad, pohar vody... - vacsinou to uhasim iba s miernou bolestou a malym obmedzenim( vtedy nesoferujem).Pre mna su horsie migreny nocne- ze sa zobudim s obrovskou bolestou a uz nedokazem fungovat- ani lezat, ani sediet, ani oci otvorit ani zatvorit.. ..
@zuzinka888 no mne to chytilo v praci naposledy a teda ani ľahnúť ani zatvoriť oči…prvý krát sa mi to stalo mimo domu a bolo to strašne nepríjemne.
@anonym_autor na milión percent,samozrejme by si už mala vedieť čo je tvoj spúšťač
@minenkaa pri migréne bez aury som to vedela, pri aure nemám sajnu zatiaľ čo je spúšťač
@anonym_autor hormóny máš v poriadku? Hit máš určite tiež
@minenkaa áno, pred mesiacom aj pól som toto riešila s gynekológom. Robil mi komplet rozbor plus hormonálny a všetko mám v norme.
Dávno si mala byt u neurológa a gynekológa
Dávno si mala byt u neurológa a gynekológa
@anonym_a71664 u gynekológa som bola, na neurológa sa žiaľ dlho čaká , neviem odkiaľ si ty ale ja som z pod Tatier a čaká sa nenormálne dlho termín mám na január.
@anonym_a71664 u gynekológa som bola, na neurológa sa žiaľ dlho čaká , neviem odkiaľ si ty ale ja som z pod Tatier a čaká sa nenormálne dlho termín mám na január.
@anonym_autor však ale tie migrény nemáš za posledné 3 mesiace, máš ich dlhodobo tak preto si už dávno mala byt u neurológa
@anonym_autor však ale tie migrény nemáš za posledné 3 mesiace, máš ich dlhodobo tak preto si už dávno mala byt u neurológa
@anonym_a71664 áno pôjdem, ďakujem za radu, skôr ma zaujímalo či zatiaľ neexistuje niečo ako tomu predísť okrem toho že si budem sledovať spúšťače. Ale vďaka za radu
@anonym_autor vylúč kofeín, nasaď kolagén, magnézium a B6. Nezaberie to hneď ako lieky, ale pomôžu pri dlhodobom užívaní. Sleduj si stravu, obmedz sladké a lepok, bránia vstrebávaniu minerálov a vitamínov, ich nedostatok v tele môže spôsobiť migrény, stres je tiež spúšťačom.
@anonym_autor to, co popisujes, je aura. Kazdy ju ma inu a mne sa vekom menila. Kedysi som mala zrazu presvetleny obraz (ako preexponovany negativ na starych fotofilmoch), zvyraznene zvuky a plietol sa mi jazyk. Po 20min preslo, este par minut a zacala bolest. Teraz uz mavam vacsinou zavrate a niekedy ten presvetleny obraz. Spustace su mna 3 (zmena pocasia, unava, nastup menzesu) a ked sa stretnu, mam silny, niekolkodnovy zachvat. Tomu sa snazim predist, sledujem cyklus a predpived pocasia, necakam, okamzite si davam liek - toto odporucil aj neurolog.
@minenkaa toto naozaj nefunguje kazdemu.
@anonym_autor to, co popisujes, je aura. Kazdy ju ma inu a mne sa vekom menila. Kedysi som mala zrazu presvetleny obraz (ako preexponovany negativ na starych fotofilmoch), zvyraznene zvuky a plietol sa mi jazyk. Po 20min preslo, este par minut a zacala bolest. Teraz uz mavam vacsinou zavrate a niekedy ten presvetleny obraz. Spustace su mna 3 (zmena pocasia, unava, nastup menzesu) a ked sa stretnu, mam silny, niekolkodnovy zachvat. Tomu sa snazim predist, sledujem cyklus a predpived pocasia, necakam, okamzite si davam liek - toto odporucil aj neurolog.
@minenkaa toto naozaj nefunguje kazdemu.
@simsalabim píšem čo funguje u nás v rodine ,ja teda dufam,že každý dospelý človek vie čo je spúšťač a neberie len tabletky proti bolesti
@simsalabim píšem čo funguje u nás v rodine ,ja teda dufam,že každý dospelý človek vie čo je spúšťač a neberie len tabletky proti bolesti
@minenkaa no nie kazdy vie, co je spustac. Moja najmladsia ma migreny od 2 rokov, teraz ma 20 a stale to nevie. A to sme niekolko rokov viedli migrenovy dennik so zapisovanim jedal, nalad, zazitkov, pocasia… nastastie ma auru, takze tiez vie skoro zasiahnut. Neurolog hovoril, ze to nie je nezvycajne, ze ludia spustac nepoznaju, nemaju ani auru a ze mnoho pacientov sa s migrenou zobudi.
@minenkaa no nie kazdy vie, co je spustac. Moja najmladsia ma migreny od 2 rokov, teraz ma 20 a stale to nevie. A to sme niekolko rokov viedli migrenovy dennik so zapisovanim jedal, nalad, zazitkov, pocasia… nastastie ma auru, takze tiez vie skoro zasiahnut. Neurolog hovoril, ze to nie je nezvycajne, ze ludia spustac nepoznaju, nemaju ani auru a ze mnoho pacientov sa s migrenou zobudi.
@simsalabim ale to ,že to nefunguje u vás neznamena ,že to nefunguje u iných ,serapeptaza je uzasny pomocník a nič to nestojí vyskúšať
Ma tvoja dcera HIT
@simsalabim ale to ,že to nefunguje u vás neznamena ,že to nefunguje u iných ,serapeptaza je uzasny pomocník a nič to nestojí vyskúšať
Ma tvoja dcera HIT
@minenkaa nema HIT. A ak si si precitala moj prispevok, ja som iba napisala, ze serapeptaza nefunguje u kazdeho - ako reakciu na tvoje “boze, ved to je take jednoduche, serapeptaza”. No nie je to take jednoduche 🤷♀️ Niekomu pomoze, ano. Ale jednoduche to nie je.
@minenkaa nema HIT. A ak si si precitala moj prispevok, ja som iba napisala, ze serapeptaza nefunguje u kazdeho - ako reakciu na tvoje “boze, ved to je take jednoduche, serapeptaza”. No nie je to take jednoduche 🤷♀️ Niekomu pomoze, ano. Ale jednoduche to nie je.
@simsalabim brali ste ju?
@simsalabim brali ste ju?
@minenkaa ano, aj vyssie davky magnezka, aj testovanie na tetaniu (negativne), aj CT, aj ocne…. U dcery na cas pomohla operacia oci, ale po cca 8 rokoch sa migreny vratili.
@minenkaa ano, aj vyssie davky magnezka, aj testovanie na tetaniu (negativne), aj CT, aj ocne…. U dcery na cas pomohla operacia oci, ale po cca 8 rokoch sa migreny vratili.
@simsalabim ja viem ,že ty ma zas dojebes ako vždy a všetkých ,skúste žalúdok poriešiť ,ja mám od asi deviatich rokov migrény ,nič zistené a beriem enzým na hit a aj to mi pomaha
Tak aké ina ma problémy s očami ,to si nenapisala
@minenkaa uz nema problemy s ocami. A ja som nenspisala nic zle, len pravdu, ze serapeptaza nefunguje kazdemu, tak sa necerti.
@minenkaa uz nema problemy s ocami. A ja som nenspisala nic zle, len pravdu, ze serapeptaza nefunguje kazdemu, tak sa necerti.
@simsalabim necertim sa ,chcem aj svoju stranu pohľadu napísať
@anonym_autor mne auru spusta bkykajuce alebo ostre svetlo hned zrana, silne vone po zobudeni. Myslim, ze to bude aj spojene s travenim, pretoze som si vsimla, ze ked sa hned pri prvych priznakoch niecoho napijem a podari sa mi odgrgnut, migrena sa mi naplno nerozbehne, bolesti hlavy aj aura ustupi.

Lekár ti nič nepredpisal? Už pri prvých náznakoch si treba dať lieky aby ten atak bol slabší
Treba dodržiavať pitný režim, nedrazdit sa čokoládou vínom ….
Ak je to záležitosť pred menštruáciou tak treba zvážiť nizkohormonalnu antikoncepciu