icon

Ako zvládať únavu pri anémii a nedostatku vitamínu B12?

9. mar 2025

Zdravím dievčatá.
Neviem ako to máte vy, čo máte anémiu (homoglobín mám 86) a veľmi nízke hodnoty vitamínu B12, zvládnete to doma a v práci ? Ja to zvládam z prehľadom,ale cítim sa posledné týždne úplne vyflusnuta..bez energie úplne. Myslela som, že jarná únava, nočné časté budenie na návaly.
Normálne pracujem, starám sa o domácnosť, rodinu a popritom pomáham sa starať o ďalšiu domácnosť ,ale musím sa nútiť úplne. Snažím sa hýbať, chodíme na výlety,bicykel som začala, ale potom som nevládna.
Vôbec som nemyslela, že opäť to bude anemia, zistila som úplne náhodne pri darovaní krvi.Hematologička mi už nasadila liečbu železo aj vitamín B12 v tabletkách (injekcie som nechcela) kvôli pichaniu každý deň. A kontrola o tri mesiace. Ale aspoň to vysvetlilo prečo idem zamrznúť na nohy a ruky stále, napriek tomu, že mám návaly. Som už v prechode nekrvácam,napriek tomu anemia. Stravujem sa normálne, užívam veľa vitamínov a toto ma prekvapilo. Mám aj tetániu pár rokov, ale to je ok okrem kŕčov, brnenie a mravčenie sem tam.Ale nik doma neprihliada, že fakt nevládzem a som unavená. Akoby mi nič nebolo to berú,takže pomoc doma nula bodov.
Ako s tým bojujete vy?

aandrea9
9. mar 2025

Spravila si chybu, že si odmietla tie injekcie. Ja mam hemoglobín ok, problém bola iba b12. Chodila som dva týždne každý druhý deň na injekcie, aby do mňa napumpovali udržateľnu a potrebnú hladinu b12. Inak pri b12 sa ma užívať kyselina listová kvôli vstrebávaniu. Mozno máš problém vstrebať b12 zo stravy, čo je môj prípad a v tom prípade sú ti tabletky na nič. Ja už 8 rokov chodím na injekcie b12 raz za mesiac. A cítim sa fajn v podstate od začiatku liečby. Každý polrok kontrola u hematologa.

autor
9. mar 2025

@aandrea9 Jooj no škoda. Mne to navrhla ,ale zároveň poradila, že aj tabletky su účinné. Keď poviem pravdu, že som si nechcela komplikovať ešte život tými injekciami. Aj ma to prekvapilo, pretože nikdy v zivote som to nemala nízke. A kyselinu listovú beriem kvôli tomu, že aj darovať krv chodím. Ďakujem za radu. Ja len dúfam, že s toho nepriberiem ešte viac. Keďže som sa strašne rozjedla.Zaháňam únavu sladkým..😖

aandrea9
9. mar 2025

Držím palce, aby ti tabletky pomohli. To rozjedenie bude možno prechodom. Ja som nepribrala ani deko pri tých b12 doteraz . Skoré uzdravenie 🙂

autor
9. mar 2025

@aandrea9 Ďakujem pekne aj Tebe všetko dobré 🙏 Ďakujem za radu. Veď toto..to akoby jedno z druhým. ..Nevyspatie=únava = sladkosti .Fakt čím viac unavená, tým viac siaham po sladkom, káve..hrôza.

aandrea9
9. mar 2025

Ďakujem 🙂 Na spánok skus melatonin. Mne pomáha, iné niečo ako čaje a výživové doplnky na spánok som neskúšala, čaje nemusím.

butterfly333
9. mar 2025

Ja mam anemiu tiež už roky raz je to dobré raz nie. Par rokov do zadu asi 6 som mala hemoglobínu 80 to mi dr povedala že keď klesne pod 80 treba transfuziu tak som brala narosan sirup keďže som potrebovala mat dobre výsledky lebo som sa cítila slabá a nastupovala do novej prace tak hemoglobínu stúpol na 124. Potom som aj brala železo aj iné vitamíny no po čase som to nejak prestala brat neviem prečo aj som bola na gastro na hadičku kde je problém kde sa mi stráca krv no nič nezistili chceli ma poslať na kolonoskopiu to som odmietla. No teraz dva týždne do zadu som dostala silné bolesti obličkove kamene na pohotovosti mi dali inj a poslali domov neriešili nič povedala že asi stiahnutý sval.Bolest prešla a všetko sa zadlo v poriadku. No v ten deň som bola v kostole na svadbe kde som skolabovala tam ma nevedeli prebrať naštastie tam bol záchranár a vedel čo robiť tak ma prebrali. No v ten deň v noci opäť bolesti neskutočne musela prísť sanitka následne som som skončila v nemocnici a tam mi zistili hemoglobínu 63 nič mi nedali. No museli ma operovať teda ma uspali taky zákrok som mala no o dva týždne idem znova na operáciu napísali mi že mi podajú plazmu po kontrole hemoglobínu tak som.zvedavá no budem musieť zájsť na hematologiu nech somnou niečo robia zatiaľ mi dr dala sorbifer a kyselinu listovú. Chcem sa spýtať vám aj zisťovali prečo máte anemiu kde je problém nasli niečo? Mňa sa pýtali v nemocnici ci mi zisťovali kde sa mi stráca krv keďže mám takú veľmi nízku hladinu hemoglobínu napísali mi ťažká anémia.

luccija
9. mar 2025

Tak píšeš, že to zvládaš s prehľadom a zároveň, že si vyflusnuta😉pokym nebudes mať lepšie výsledky nešportuj načo sa presilujes?A bojujem s tým istým bola som chorá ATB a išla som po chorobe na dlhšiu prechádzku a až sa mi ťažko dýchalo tazoba na hrudi nevládala som s dychom myslela som si, že po chorobe.Medzitym mi brali krv a som anemicka zase a znova, ale ja viem, že to mám kvôli menzesu.Tak po mesiaci, dvoch budeš na tom lepšie tie hodnoty máš dosť nízke.
A ano telo bojuje a hľadá energiu.

@butterfly333 niekomu sa zle vstrebáva, alebo má intolerancie, ale určite treba hľadať prečo.

autor
9. mar 2025

@luccija Tak zvládam ,keď sa nútim doslova, ale zvládam.Ale bojujem s takou únavou, až nevládzem. To veľmi šport sa ako nedá nazvať ,ake snažím sa už na bicykel poraziť tú vyčerpanosť. Áno tiež ledva lapám po dychu,fučím nohy ťažké ako z olova.A nervózna som s toho, že som taká unavená. No dúfam zaberie. Ja som to už mala problémy s anémiou, len neliečila nikdy, lebo to vraj nie je nutné. Zistili mi to až na predoperačnom vyšetrení náhodou keď som si robila vyšetrenia na kyret kvôli silnému krvácaniu. Gynekológ mi nikdy nebral krv ano obvodný. Predpísal mi doktor železo a neskôr sa upravilo. Teraz to bolo náhodne pri darovaní. To už nekrvácam cca 2 roky. Vyhodnotila ro najprv, že zrejme to môže byť darovaním, alebo skryté krvácanie. Či o niečom neviem a že to môže byť aj gastro.Tak som musela priznať, že dlhodobo mám problém zo žalúdkom, reflux,pálenie záhy, nafukovanie a zrejme homoroidy ,keďže mávam často jasno červenú krv na toaletnom papieri .A priznávam neriešim to.Dosť veci zlahčujem a kolonoskopiu nato nemám odvahu zatiaľ. Pretože mám s toho traumu normálne z mladosti.
@butterfly333 To ma mrzí, že až tak ..jooj to je hrozne zlé. Ja som toto zažila v mladosti. Vtedy som absolvovala všetky vyšetrenia aj gastro aj kolono a nikdy viac. Tiež nikdy nezistili príčinu. Držali ma v nemocnici 2 týždne na internom. Ale vtedy som nevedela ani chodiť už.Aj som veľa schudla, ale nie cielene, samo to išlo a tak zrejme aj tým to železo kleslo. Už je takmer 30 rokov.

loliki
9. mar 2025

Teraz nedaruj krv, ale rieš svoje problémy. Doma si ľahni a oddychuj.

autor
9. mar 2025

@loliki Vďaka. No teraz nemôžem, ale snáď o pár mesiacov budem môcť.

autor
9. mar 2025

@aandrea9 Áno skúsim ďakujem.

butterfly333
10. mar 2025

A ako sa to vyriešilo dali ti lieky a berieš ti stále?

luccija
10. mar 2025

Áno, zlahcujes to a robíš si zle.Hned treba riešiť tu krvacavost pri potrebe!Viem aj mne bolo z toho ťažko, lebo som som nevedela, že som anemicka myslela som si, že som zlenivela, pribrala😛tiež som sa nútila do všetkého po dlhšej chôdzi mi busilo srdce...teraz beriem poctivo 4 t železo a je to oveľa lepsie.Ries tie hemoroidy, ak to nie je nič horšie musíš vedieť čo ti je

tinkybinky
10. mar 2025

Nápiš mi 🌿👍 ss

autor
10. mar 2025

@butterfly333 Áno železo 2x denne aj tabletky B12
@luccija Áno zlahčujem a pritom všetko trvá roky rokúce. Zvyknem brať Detralex na kŕčové žily a myslím, že to pomáha aj na homoroidy. Tak môj obvodný všetko vie,ale neposle ma nikde.A ja som často riešila chrbticu, časté zápaly priedušiek,pľúca aj urológiu a už sa hanbím a nechcem byť ako hypochonder. Moja smrť chodiť po lekároch natoľko nemám najlepšie skúsenosti. A dlho som riešila posledné roky gynekológiu, extrémne silné krvácanie v premenopaze takmer 5 rokov. Tak som si už vyčerpala na dlho lekárov...Ale toto je už za mnou a už nemám s tým problémy.

autor
10. mar 2025

@tinkybinky Co treba?

tinkybinky
10. mar 2025

Chcem ti odporučiť jeden účinný produkt na zvýšenie železa , tu nemôžem na sklo😁 niekde si ho zozenieš😊