icon

Ako zvládnuť nevoľnosť počas jazdy autom?

11. jún 2025

Ako to riešiť alebo si pomôcť? Stáva sa mi to niekedy aj počas relatívne krátky ciest okolo polhodiny. Napríklad dnes mi začalo byť už nafigu na dialnici po 2O minútach jazdy a zákruty neskôr to zhoršili len. Išla som ráno, mala som ľahké raňajky, pila dosť, dala si aj cocculine, žuvačku a nepomohlo. Bývam v oblasti kde vlaky nechodia/respektíve chodia obmedzene, teda iné možnosti nemám ako ísť autom, prípadne autobusom a autobus to je ešte horšie, to je mi zle po 5 minútach vždy. Kvôli tomu som v podstate obmedzená niekde ísť.

unicornlady
11. jún 2025

Mne pomáhajú mentolové cukríky- Tic Tac, Snehulky...

zuzkaa1991
11. jún 2025

Nic mliecne ani vajickove jedlo
Mne pomaha klima nesmiem byt naobliekana

teki1
11. jún 2025

Keď sa sústredíš na šoférovanie,nezadržiavaš podvedome dych,skús si napríklad dať hašlerku alebo mentolovú žuvačku,alebo si spievaj,nech má mozog dosť kyslíku 😉
V autobuse seď v smere jazdy,nepozeraj do mobilu ani po susedoch,ale von oknom,aby mozog aj videl,prečo sa tvoj žalúdok pohybuje,aj keď sedíš.Keď ti bude zle,hlboké nádychy pomáhajú.

autor
11. jún 2025
@teki1

Keď sa sústredíš na šoférovanie,nezadržiavaš podvedome dych,skús si napríklad dať hašlerku alebo mentolovú žuvačku,alebo si spievaj,nech má mozog dosť kyslíku 😉
V autobuse seď v smere jazdy,nepozeraj do mobilu ani po susedoch,ale von oknom,aby mozog aj videl,prečo sa tvoj žalúdok pohybuje,aj keď sedíš.Keď ti bude zle,hlboké nádychy pomáhajú.

@teki1 to dýchanie skúsim, celkovo mám pocit, že je to najhoršie v lete, síce napríklad dnes nebolo teplo, ale to silné svetlo to znásobuje. Napríklad v noci ked svietia autá oproti mi býva tiež zle, ale ak je tak šero/sychravo mám pocit že je to menej ako ked je slnečno, že proste vtedy to mozog viac vníma.

aalt
11. jún 2025

Tak mne byvalo zle fakt kde sa len dalo, ale ked soferujem, tak nikdy. Ano sero, sychravo, dusno to zhorsovalo. Aj hladny/prejedeny. Skus mat v aute chladnejsie. Kinetoza je, ak telo sa nehybe, ale stredne ucho pohyb vnima. Skus zmenit sedenie. Ako sedis, ako drzis volant?

missviolet
11. jún 2025

Mne je vzdy zle rano ked cestujem. Musim si dat len suche neutralne pecivo, s nicim. Napr ze kaiserku... cokolvek ine by islo von, pecivo aspon udrzim

aalt
11. jún 2025

Teraz pozeram, ze nepises, ze si sofer. Cize ti je zle ako spolujazdec? Za mna som nemohol nalacno, ale ani nie take ranajky ze jogurt a podobne. Proste najlepsie lahke ale chlieb/rozok. A pomaha samozrejme pozerat von, sediet v predu, sledovat premavku, nepozerat "doblba", samozrejme necitat, nepozerat do mobilu. A "tlacit kapustu", tlacit striedavo nohami do podlahy, vobec nemusis silou, proste len tochu napinat svaly na nohach. To robili aj deti, ak nedociahli na zem, tak zakopavat/tlacit nohami k sebe. Sedanku nastavenu na "sedenie", nie na "lezanie".

janetinka27
11. jún 2025

Ja v aute nemozem nic mentolove ani nic citat

senta_sofia
11. jún 2025

A klasika Kinedryl? Dochadzas denne?

ivangeline
11. jún 2025

Poriadne sa najesť. Ja to mávam každý mesiac. Naj je jesť počas jazdy. ;D Žiadne sústredenie. Žiadne čítanie. Zhlboka dýchať.

biba_18
11. jún 2025
@ivangeline

Poriadne sa najesť. Ja to mávam každý mesiac. Naj je jesť počas jazdy. ;D Žiadne sústredenie. Žiadne čítanie. Zhlboka dýchať.

najlepšie je vyhodiť cocculine, to ti zle z toho pokiaľ si hypercitlivá, ja som sa raz dogrcala z toho ešte som ani patu nevytiahla z domu … 😂
a ako píše @ivangeline - jesť v aute. malé kúsky ešte skôr ako ti bude zle (ja kupujem tie hranolkové čipsy, raz za čas si zobnem jeden, dva…)
pri kinetóze ide o nezhodu zrakového vnemu a vnemu vnútorného ucha - začne sa ti točiť hlava. tak sa prejavuje aj otrava jedom. teda mozog vyhodnotí že si otrávená, preto sa znaží vyvolať dávenie. keď buješ jesť, mozog síce bude najprv myslieť že si otrávená (keďže sa ti točí hlava), ale zároveň si bude myslieť že nie si (keďže ješ a keď človek je, nemôže byť otrávený).. videla som o tom časť o mythbustroch či kde, vyskúšala som - a funguje to…

refly
11. jún 2025

Existujú aj okuliare proti kynetóze. Vyzerajú všelijako, ale veľa ľudom fungujú.

martinka783
12. jún 2025

aj mne býva zle, najčastejšie ale z toho dôvodu že som na mobile počas jazdy, čo mi nerobí dobre... Ak si na mobile tak ho skús nepoužívať a trocha si pootvoriť okno (aspoň mne to pomáha)