icon

Ako zvládnuť panický strach z vracania?

noone789
20. dec 2024

Ahojte. Môžem sa opýtať, čo mám robiť? Mám panický strach z vracania,( že bude zle mne, alebo uvidím niekoho vracať) Nevie mi niekto pomôcť? Alebo ma niekto túto fóbiu?

pseudomonas87
20. dec 2024

@noone789 ahoj, mala som to isté, možno nie až tak, ale v istej forme áno. No, ja mám pocit, že mne sa to vekom samo zlepšilo.
A potom som ešte nemohla tabletky prehĺtať. Potom som ochorela, tabletky som brat musela a čím ďalej, tým viac mi to ide. Prehltnem už aj veľkú tabletku.
Byt tebou zamerala by som sa na nejaké dychové cvicenia, praktiky na ukludnenie poprípade s psychologom to prebrala.
Noc sa neboj, dobre bude. Základ je dýchať🙂

laurinka27
20. dec 2024

Ja ju mam. Tiez mam pocit, ze sa mi to vekom zlepsilo, lebo v minulosti som z toho mala uzkostne myslienky kazdy den, teraz uz iba ked citim reálnu “hrozbu”, ze niekto v okoli zvracia, alebo je mi trochu zle/boli ma brucho tak chytam paniku, trasiem sa, potia sa mi dlane a hyperventilujem, az si skoro navodim respiracnu alkalozu a zacnu mi trpnut ruky. :D No a proste stale si davam pozor na stravovanie, aby som nezjedla nic co by mohlo byt pokazene, nejem jedlo z hocijakych zdrojov… Davam si velky pozor na hygienu, stale si umývam ruky. Ked ma niekto v okoli virozu, tak sa mu snazim vyhnut velkym oblukom.

herecka5
20. dec 2024

Ahoj, ja mám emetofóbiu, strašne sa bojím aj toho že niekoho započujem. Napríklad priateľovi bolo minule zle a vracal no ja som v spálni plakala, lebo som sa bála. Bolo to zle aj počuť aj prežiť, bála som sa že je to viróza, a že to chytím aj ja. Normálne som nespala celú noc. Plne si uvedomujem, že by som sa mala obrátiť na psychológa, len som ešte nenazbierala toľko odvahy, čiže toto ti viem odporučiť