Ako zvládnuť silné akné v 25 rokoch?
Baby, mám 25 a už druhým týždňom sa potýkam s neskutočným akné. Brada, sánka, líca .. neskutočné hrče, hnis, bolesť, nemôžem spať, nemôžem sa tváre poriadne dotknúť, umyť .. plánujem kožné, no mám strach z toho, že ma pošlú aj na gyndu. S nikým som ešte nespala, bola som tam raz a celkom strach tam ísť znova. Viete mi nejako poradiť?
Od 18 by si mala chodit uz na gyn. Pravidelne raz za rok.. takze podla mna tam treba chodit.. moze to byt aj z hormonov..
taky tazky stav, ze mas hnis, krce bolest a ty "planujes kozne" a pises na modry konik? uz davno by som tam sedela ako akutny pripad. co si myslis ze ti tu niekto asi tak poradi?
a inak aj keby si akne nemala musis predsa chodit na gynekologicku prevenciu! na gyndu sa nechodi len ked s niekym spavas. ku gynekologovi budes chodit cely zivot pravidelne, v 25 je najvyssi cas strach/hanbu/neviemco prekonat.
V takom stave si uz davno na koznom mala byt. Toto doma nevyliecis, ostanu ti nepekne jazvy a bude to stat dalsie more casu, zakrokov a penazi kym to doliecis a dostanes do peknej podoby.
Za cim cakas ? Cim skor ries. Aj toho gynekologa, tam by si mala chodievat pravidelne kazdy rok aj ked nemas ziaden problem, nie je to ziaden strasiak, za mna osobne su horsi zubari.
Môže to byť potravinová intolerancia, hormonálny problém a kadečo iné. Gynda nie je dôvod na strach, absolútne normálne vyšetrenie. V Tvojom veku je zvláštne mať takéto pocity. V každom prípade nečakaj, čo najskôr si vybav všetky potrebné vyšetrenia, aby si čo najskôr mohla začať s liečbou.
Co vies robit je: ist na kozne, gynekologiu alebo endokrinologiu (mne osobne gynekolog ziadne hormonalne testy robit nedal) a riesit nejake potravinove intolerancie (alergolog alebo ist si dat urobit krvne testy do labakov). Ale aj ked tychto vsetkych lekarov pochodis, tak ti nikto z nich nemusi pomoct. Jedine, ze ti daju silne lieky na pol roka, ale tie maju hrozne vedlajsie ucinky.
Žena, začni sa správať ako dospelá osoba. Toto doma nevyriešiš.
Daj si spraviť testy u lekárov ako odporúčajú žienky vyššie.
Predtým než ti predpíšu na pol roka silné antibiotiká, alebo hormonálnu antikoncepciu čo ti rozhodí črevnú mikroflóru a Imunitu, uprav si stravu.
Podľa TČM môže byť problém so žalúdkom, hrubým črevom celkovo si vyčisti tráviaci trakt. Nasaď Protizápalovú stravu + Probiotiká, Zinok, rybí olej, čaj z Lopúcha...
Vylúč postupne cukor, sladkosti, mliečne výrobky, čokoládu, kávu, lepok, vyprážané jedlá, polotovary ... https://www.brainmarket.sk/blog/syndrom-priepus...
Vylučiť sladke a čokoladu piť vela vody, kožny ti predpiše vodičku zarabanu

Na toto ti asi nikto neporadi. Treba ku koznej a urcite ta posle aj na gyndu aj k zubarovi aj k vseobecnej. Moze to suvisiet s hocicim, aj so stravou.