Ako zvládnuť silnú úzkosť a OCD?
Moje ocd trvá už odmalička, ale teraz posledné 2-3 týždne je to už v zúfalstve, neustále periem, sprchujem sa, opakujem veci niekoľkokrát, stále myslím negatívn e, neustály stres, že sa niečo zle stane ak neurobil toto a toto. Poslednou dobou sa ku tomu pridala aj bolesť brucha, napäté svaly, v noci sa stále budím, a som stále nervózna a len by som spala. Posledné dni som si zobrala dovolenku z práce, lebo som veľmi vyčerpaná. Taktiež mám problém ísť do práve, lebo sa bojim, že ak pôjdem určity dátum tak sa stane niečo zle (viem je to v mojej hlave, ale každý kto mal/ma ocd vie aké to je), Ako to zvládnuť kým budem brať lieky ? Ďakujem veľmi pekne za každú radu ❤️
Skús si pozrieť nejaké knižky k tomu, kognitívno-behaviorálnu terapiu
tu som našla niekoho s tými skúsenosťami
Keď na teba ide panika, skús techniky uzemnenia- tie fungujú na princípe využívania našich zmyslov- Vymenuj pár vecí, ktoré vidíš. Čo počuješ. Čo vnímaš dotykom...
Potom som čítala, že je dobré to striasť zo seba. Keď ťa už fyzicky valcujú emócie- búšenie srdca, trasenie. Je práveže dobre to aj fyzicky riešiť- skúsiť to vytriasť rukami, dupať si do nôh (ak sedíš)..
Už som to tu viackrát dávala, táto terapeutka má veľa skvelých videí, návodov, vysvetlení, čo sa ako deje v mozgu, a prečo to tak funguje... o úzkosti
https://www.youtube.com/@TherapyinaNutshell/videos
Je to v angličtine, ale má to nahrané titulky. Dáš si v nastaveniach- preložiť, tak by ti to malo dobre preložiť.
Neviem, či na toto existujú nejaké overené rady, ktoré by pomohli úplne každému. Podľa mňa jedine smer psychológ, aj keď to nerada hovorím.

.