icon

Ako zvládnuť stres a závislosť na Xanaxe?

20. okt 2025

Ake lieky si mam dat napisat, ked ma vsetko vystresuje? Najhorsie na tom je, ze ja mam take stavy, dovidenia. Ked viem, ze rano mam vstavat a niekde byt 8 hodin, tak uz noc predtym proste stres, ale ze brutalny. Ako keby nieco co je moja povinnost a musim, mi toto vyvolavali. Zabera mi Xanax, ale len na par hodiny a je to navykove vraj, rano hned otvorim oci dam 0.5 a na noc tiez 0.5 lebo inak nespim a rano bez toho tiez nefungujem. To co sa mi deje? Uz pomaly na strednej to zacinalo, ale odkedy mam chodit do prace, tak koniec. Este to neprerastlo do atakov, ale som na hrane, citim to. Prirodne veci uz asi nezaberu, vsak? Akykolkek maly stres ma rozhodi, a vacsi ma az paralyzuje, proste trasie mi ruky, hlava, je mi zle a chcem utiect domov

enmery
20. okt 2025

Čo si máš dať napísať?Ako vážne?A xanax je "vraj" návykový? No nie vraj, ale 1000% áno a k tomu nič nelieči.
Ja nechápem, že si už dávno nebola u psychiatra, ideš aj bez výmenného lístka. Ďalej riešiť psychológa. A ešte by ma zaujímalo odkiaľ máš a žerieš anax ako lentilky, keď ani len netišíš, že si už dávno mala sedieť u psychiatra.

anonym_43b389
20. okt 2025

Neviem, ja som nieco podobne mavala ale nikdy mi nenapadlo ze so mnou nieco nie je ok. Napisem situacie.

Napriklad ked som vedela ze dalsi den mam soferovat tak mi bolo zle nedobre. Ked som vedela dopredu mesiac ze idem na sluzobku tak mesiac som mala stres. Ale tak nejako cim viac som tomu bola vystavena preslo to do stavu ze teraz odsoferujem v pohode BA-KE.

Ked som mala prehnany stres z prace, ze mi to doslova uz ublizovalo tam chodit tak som si nasla inu pracu. Pre info mam 35 a tretiu pracu hej? Nemenim to kazdy mesiac 🤣 a nezamestnana som v zivote nebola.

Teraz v tomto obdobi riesim tiez dolezitu zivotnu otazku a vidis. Je po polnoci a ja nespim. A viem ze kym sa to nevyriesi budem takato, budem nervozna, nevyspata.

Tak ale proste toto je zivot asi nie? Sak nikto nema na ruziach ustlane ani mu nepadlo z neba. Cize to nevnimam ze mi nieco bytostne je, len som na niektore veci citlivejsia.

Potrebujem svoj pokoj. A ked ho nemam tak zle. Takze bud idem cvicit, do sauny, na prechadzku, von s kamosmi, alebo len tak lezim, alebo si najdem nejaku hru na telefon zameranu na logiku. Peciem, skusam nove veci. Hackujem, sijem…upratujem. Alebo si proste kupim pivo a vychutnam na balkone s cipsami. Alebo pohar vina so syrom. Alebo si zapalim. Ja neviem, vedela by som menovat hodiny a hodiny co sa da robit ked sa neda robit 😆 si najdi nieco co ti zamestna hlavu vo volnom case, relax. Lebo tym ze si nasilu v krci a len si supnes xanax to sa len omamis, ty sa potrebujes stimulovat/

anonym_0e5723
21. okt 2025

@anonym_autor Mam to iste. Najhorsie uzkosti som mala pri rozvode - normalne strach, ci budem mat kde byvat a ako sa postarat o deti. Do toho strach o deti, kratko pred rozvodom mi zomrel bratranec v teenage veku skokom pod vlak. Takze neustale vycitky a strach o moje deti, ci su stastne. Do toho navyse posahany ex, ktory na mna volal policajtov a robil dlhy. Raz, ked som nemohla v noci spat, lebo sme mali vecer so synom hadku a ja som mala velky strach, ci v noci neskoci z okna, som rano isla k psychiatrovi. Vyckala som si rad a on mi povedal, ze to, co prezivam je normalne. Kazdy zdravy clovek by reagoval na to, co sa mi v tej dobe dialo podobne. Predpisal mi lieky, ale ani som ich nezacala brat. Mne pomohlo, ze som zacala po rokoch chodit do kostola, modlit sa, hladat pokoj. Vecer som si v mobile citala Sv. Pismo, rozmyslala som, pomodlila sa a doleztia bola viera. Dnes som ovela silnejsi clovek. Ale uzkosti stale v istej miere mam - ci pred dovolenkou, cestou, pracovnym stretnutim.. vzdy mam stiahnuty zaludok

bielasovicka
21. okt 2025

Ja som nebola u žiadneho psychiatra, mne xanax predpísal neurológ. Tebe kto? Nemala som žiadnu závislosť z toho. Po čase som ho prestala normálne užívať, a žiadny problém som nemala. Rieš to s lekárom.
@anonym_autor

denkabemommy
21. okt 2025

Keď nechceš brať lieky a byť od nich závislá, tak smer psycholog, nech ti ťa naučí prekonávať takéto situácie. Takmer všetko pramení v našom detstve - traumy, ktoré sa prejavujú v dospelosti. Nie je to v poriadku cítiť v každodenných činnostiach. Pri niečom novom okey - strach z neznámeho ale z toho, že ideš do práce - každý jeden deň do tej istej, to v poriadku nie je. A rieš to teraz, nečakaj na ataky 🤦‍♀️

unicornlady
21. okt 2025

V tej práci máte dusnú, nepríjemnú atmosféru? Preto máš z toho stresy?

marianarem
21. okt 2025

@anonym_autor Toto mi pripada ako problem, ktory sa da korigovat psychoterapiou. Xanax beries uz ako dlho? Ak uz vznikla zavislost, co u niekoho moze uz po par tyzdnoch, tak stavy, ked si nedas, su horsie, ako boli pred zacatim brania. A ked si das, tak uz to nie je vobec taka ulava ako na zaciatku. Takze to, ze ti je coraz horsie, moze byt ciastocne aj Xanaxom. O tom by som sa poradila so psychiatrom, ci uz nie si v zavislosti.

krasneleto
21. okt 2025

@anonym_autor ty si nemas dat nic vypisat a psychiatricke lieky ti vypise iba odbornik... takze rada č. 1 najdi odbornika, 2. urci diagnozu a liecbu... 3.xanax nie je asi ale urcite navykovy... mimochodom kto ti predpisuje xanax?

autor
21. okt 2025
@unicornlady

V tej práci máte dusnú, nepríjemnú atmosféru? Preto máš z toho stresy?

@bielasovicka Aj mne tak isto, kolko si brala? Ja denne 0.5 max 1 mg. Nikdy nejdem vyssie a takto to mam rok a pol, ked aj par dni nedam, je to ok, vykryjem Ataraxom vo vyssej davke, kedze mam aj silnu HIT, musim takto.
@marianarem Terapia mi nepomohla.
@unicornlady Ja mam stres nielen z prace, ale aj z dochadzky do nej, z ranneho vstavania, kedze rano je mi brutal zle, vecer mi je fajn, a potom v noci zasa, potim sa, tras ruk, ze zasa musim vstavat, to nie je ani tak, ze praca je zla, moje telo vyslovenie odmieta fungovat takto, ze rano vstat, niekde byt 8 hodin, alebo s ludmi komunikovat, ked som bola v praci kde som bola sama a ta praca bola lahka, minimalny stres, nebolo mi vobec nic. Len taku pracu dnes kde zozeniem? Nikde.

motylik2559
21. okt 2025

@anonym_autor Ahoj, a u psychiatra si bola? Kto ti ten xanax predpisal? To co popisujes moze byt viacero veci..od socialnej fobie, cez panicke ataky, uzkost a kludne aj nieco vaznejsie alebo mix viacerych veci. Akoze takto dlho ti to trva a nebola si realne u psychiatra? - nie u terapeuta, psychologa ale psychiatra? Pripadne skusala si napr. jogu, pilates, dychove cvicenia na ukludnenie? Nehnevaj sa, ale to je max nezodpovedne si davat xanax bez urcenia dg. Mozno by ti nasadili uplne ine lieky, ktore by ti realne zaberali pocas dna a nie na par hodin....

unicornlady
22. okt 2025

Možno by to chcelo aj nejaký podrobnejší rozpis krvi.
Za psychickými stavmi bývajú často aj nezistené alergie, rozhádzané hormóny...
(viem, že doktori toho moc nezisťujú, ale sú aj súkromné laboratóriá, kde sa dá objednať)