icon

Ako zvládnuť ulceróznu kolitídu bez liekov?

ivis1
14. feb 2025

Ahoj, liečim sa na UC, užívam Pentasu a už nemám.
Lekár mi ju odmietol napísať s tým , že mám nárok až o mesiac. Bojím sa , že sa mi zhorší zdr. stav , neviem čo robiť. Ak ste niektorá takto boli bez liekov , bol problém , vrátilo sa to , zhoršil sa vám stav , alebo sa to dalo preklenúť?

kristie571
14. feb 2025

@ivis1 volaj lekarovi zas, nech ti ju predpise, nemozes ostat bez liekov. A okamzite zmen lekara. To co je za pristup?
Mam UC, kolko krat si zavolam o lieky, tolko krat ich predpise, nesleduje cas, nepocita mi to nikdy..
Aku konkretne pentasu uzivas ?

lenkasarka
Odpoveď bola odstránená
tanapeta
14. feb 2025

@ivis1 ja som bez liekov 18 rokov. Riadim sa len stravou

zalka
14. feb 2025

@ivis1 ja len otázočka, berieš viac liekov ako ti predpísal lekár, alebo si ich niekde zabudla lebo ináč si neviem vysvetliť výpadok až mesiac liekov. Ináč i mne sú lieky predpisovane podľa potreby.

lenkasarka
14. feb 2025

@tanapeta ticho ti závidím

mk1111111111
14. feb 2025

@tanapeta ja som tiez cca 15 rokov, tiez stravou udrzujem, ale uz mozem skoro vsetko. Klop, klop

mk1111111111
14. feb 2025

Mne lekarka poradila, aby som brala velke davky lactobacilov od Swissu, vtedy vela inych druhov este nebolo a popri tom som postupne znizovala davky liekov, az na nulu.
Teraz sa vyhybam akymkolvek liekom, to mi rozdrazuje creva, ak mam napr. Chripku, ficim na cajoch, ak sa liekomvyhnut neda,, pridam vacsie davky Probiofixu. A jem to, co mi nerobi zle.

ivik4
14. feb 2025

To si brala viac ako si mala ci ako je mozne ze uz nemas a narok az za mesiac ? Ja mojmu Dr. Pisem email hoc aj v noci a viem ze odpise hned ako precita . Ale predtym som mala hrozneho doktora 😐
Mne riadit sa len stravou nepomaha

tanapeta
14. feb 2025

@mk1111111111 áno aj ja časom už všetko.

mk1111111111
14. feb 2025

@tanapeta bodaj by sa to vsetkym takto dalo, strasne to ulahcuje zivot.

zabka79
14. feb 2025

@ivis1 jasne ze zhorsi, to co je za doktora? To je gastro ci obvodak? J
Mne vzdy dr.predpisuje aj na 3 mesiace dopredu
Pripadne ze by si nepochodila boswelia serrata /kupis v dm-ke je podla studii ucinna , nemam odskusane na sebe

zabka79
14. feb 2025

@mk1111111111 to fakt? Ja si nedam jeden den salofalk a uz to ide

mk1111111111
14. feb 2025

@zabka79 ja som bola tiez na Salofalku, ani nechcem spominat, kolko som toho musela hltat denne. Ale, nemozes si ho jednoducho nedat. Sa necuduj, ze je hned zle. Pisem, ze som lieky postupne vysadzala v kombinacii s laktobacilami v konskych davkach. Teda salofalk a 3 mesiace max davky laktobacilov, potom som vysadila tobolku salofalku, laktobacily stale max, po dalsich cca 3 mesiacoch, ak som bola zastabilizovana, tak par toboliek salofalku menej a stale max laktobacilov, az som neuzivala salofalk, len tie lakobacily a az potom postupne po mesiachoch uberala laktobacily. Tie som brala v kuse este po vysadeni liekov denne snad 5 rokov v miernych davkach. Teraz sem tam preventivne dam, alebo,, ak mam pocit, ze mi je horsie. Mne to poradila gastroentrologicka a chvalabozku zabralo. Beh na dlhu trat, ale remisia je a zivot upne niekde inde. Dopriala by som kazdemu

petermafo
14. feb 2025

Ja tiež sa liečim dlhodobo na UC.Zaleži od postihu a celkovo u každého človeka iné.Niekomu sa zapaľuje len kúsok čreva inému viac.Ja mám v zálohe dosť salofalk čipkov mne sa zvykne zapaľovať konec.Ale je to o strave a udržanie klubového stavu remisia.A tiež užívam pravidelné probiotiká či už mliečne produkty kefír atď alebo doplnky.Plus D vytamin.Mal som aj odstránené polypy nie jeden.Keď som po nedávno operovaný nie na črevo ale iné Tak na izbe jeden pán rakovina konečníka a stomia a druhý rakovina hrubého čreva tak mu s neho brali tiež musel pred chemo lebo MS už mal.Tak pôjdem tento rok na Kolonoskopicke vyšetrenie pre istotu.

alickapusinka
14. feb 2025

Dôvod je aký ved ked raz potrebuješ tak TI musi predpisať.Môže dôjsť k ohrozujucemu zdravotnemu stavu.Ak TI vyratal že dokiaľ pôjdeš na kontrolu že ti vyjdu tak niekde sa chyba stala.Od lekára ktorý by mi nedal lieky by som išla na kilometre preč.Vystavuje ťa zhoršenemu stavu.

zabka79
14. feb 2025

@mk1111111111 super 😍 verim ze existuju alternativy. Ja som teraz iba zacala s fermentovanymi potravinami kazdy den, tak som zvedava...hrozi mi biologicka...budem rada ak spokojne zostanem na salofalku...ale zacnem si davat probio