Ako zvládnuť záťažové situácie a depresiu?
Prosím pomôžte mi. Od pondelka 22.12. som ja aj deti chorá. Máme chrípku typu A. Preležali sme 6 dní v horúckach. 23.12. som volala sanitku. Starší syn vracal a tiekla mu krv z nosa. Svokra išla za ním na pohotovosť. Keď sa vrátil z pohotovosti, ja som spala, mala som 39,2°C. Chcela som sa vypotiť. Svokra mi začala hovoriť o sprave z pohotovosti. Nedokázala som ju vnímať. Mala som strašnú zimnicu, nedokázala som sa udržať na nohách a tak som jej povedala, že nedokážem stáť, že si musím ísť ľahnúť. Začala po mne zjapať ako pavian! Hučala po mne 10 minut, skriekala ako zmyslov zbavená že okamžite na nohy!!!! Aj tvoja mama bola až fialová a starala sa o vás!!!! Zbytočne jej teraz nosíš vence na hrob! Ja mám schizofréniu a toto jej vyčínanie na mne zanechalo doživotné následky. Mama mi zomrela pred 3 rokmi na rakovinu. Od kedy po mne svokra bliakala ako pavián mi je psychicky veľmi, veľmi zle. Nevládzem nič robiť, celý deň až do večera plačem. Nechcem už žiť!
Nič ma tu nedrží, nevládzem už nič riešiť. Celých 8 dní sme skoro nič ani ja, ani deti nezjedli. Nevládzem a ani nechcem už žiť! Na čo je mi takýto život, keď sa len trápim. Možno má už mama volá k sebe. V živote nikdy po mne nikto nebliakal, keď som bola v horúčkach. A ešte čo si to dovoľuje o mojej mame hovoriť. Chcem už zomrieť. Nevládzem tu už byť. Neviete, čo je dobré na depresiu? Mám ísť do nemocnice? Aj tak tam zo mňa urobia iba pokusnéhonkrálika zas a nijak mi nepomôžu.
@anonym_851b62 no inak cítim sa tuším ešte horšie, ako keď som sa dozvedela, že ma muž podviedol. Aj vtedy som mala nonstop pár rokov pred očami tu kurvu. Tak teraz stále počujem, ako svokra po mne zjape, že na nohy a hovorí o mojej mŕtvej mame.
@anonym_autor ja som zistila, ze zije dvojity zivot, jemu uplne preplo a emocne som sa zosypala, takze viem co to je nechciet citit tu bolest a radsej odist z tohto sveta, ale uvedomila som si, ze tu musim byt pre syna, nechcem aby mal traumu, ze sa mu matka zabila kvoli debilovi otcovi, mysli na svoje deti a tam daj energiu
@marca12 skor by som odporucala inu linku, ja som sa chcela zabit nedalo sa tam dopisat, stale obsadene, pojedla som lieky s alkoholom ked som sa dozvedela s kym som zila, inak moj syn ma tiez 18 a iba vdaka nemu som tu
@anonym_851b62 ja mám pocit, že aj keby som tu trcala hore kopytami, tak decka si to ani nevšimnú.
@anonym_39c8b5 ďakujem. Nepočula som to nikdy od mojich detí. Ale je pravda, že aj ja som im to veľmi málo hovorila. A nepočula som to nikdy ani od mojich rodičov a sestier.
@anonym_autor chapem ta moja, skoda, ze som daleko, prisla by som ti pomoct aj ked sama mam deti a mohli by sa pohrat pikial su aj tvoje male. Je mi to luto a velmi. Ludia ku sebe zacinaju byt cim dal viac chladnejsi, sestry a bratia ako cudzi, matky taktiez. Sama mam taku mamu, aj ked som chora a nepride ku mne, niekedy ani ku detom aj ked oni by chceli.
Pocuvaj. Pokial si myslis, ze ta tvoje deti nelubia, tak sa mylis. Ty si ich vsetko. Pozri, jak tebe sa nikto neozve - im tuplom. Ked si v takom stave, ako tu popisujes, tvoje deti musia byt velmi vystresovane a mozno aj po nich kricis, ze? Alebo nemas chut kolo nich robit, navarit im, starat sa o nich. Vsetko zle. Aj ked tvoja svokra na teba nakricala, series ta to, lebo ti povedala daco, co ty sama vies a vycitas si to, lebo to nerobis.
Velmi, ba prilis pri velmi sa sutredis len na seba. Musis mysliet orve na deti a to tvoja svokra myslela. Ja som mala tiez 39/40 , cez den ked muz bol v praci to ba mna prislo a co? Urobila som to najnutnejsie, ake deti v pohodli, okolo mna rozpravky pozerali, navarila som rychlo polievku, aby hladne neboli, dala som im keksiky na stol, aby im nic nechybalo a lezala som pri nich.
Tvohe pocity, nalada a stav ich strasne ovplivnuje, oni su strasne smutne. A este ku tomu chore deti a ty myslis, ze nemas chut zit? Mna kolkokrat pri mojich problemoch len moje deti drzali pri zivote a smyslov.
Musis zmenit priority, raz ked vyrastu a budu spominat, ty a tvoj stav im bude pred ocami. Co si myslis, keby to oni vedeli, ze nechces zit? Srdce im zlomis. Oni chcu zit len pre teba. Vstavaju a teba hladaju, idu spat a teba musia vidiet, akebo len vediet, ze SI tam.
Zacni vidiet svet inymi ocami, to, ze si si sama povedala, ze im nehovoris velmi ako ich lubis - je tvoje zle svedomie. Ja im to hovorim stokrat za den, jak velkym skolakom, tak aj malickym. Bozky a objatie su samozrejmostou jak na dobre rano, tak na dobru noc. Naj mas jakukolvek situaciu, tymto pristupom das detom tu oporu a pocit, ze je vsetko v poriadku a nemusia sa bat. Som s tebou a chapem ta ako som pisala, ale ozaj pozeraj prve na deti a bude ti lepsie ako uvidis, ze im je dobre. Vela stastia a sily ti prajem a tvojim detickam.
@anonym_autor ja som zistila, ze zije dvojity zivot, jemu uplne preplo a emocne som sa zosypala, takze viem co to je nechciet citit tu bolest a radsej odist z tohto sveta, ale uvedomila som si, ze tu musim byt pre syna, nechcem aby mal traumu, ze sa mu matka zabila kvoli debilovi otcovi, mysli na svoje deti a tam daj energiu
@anonym_851b62 no tak chvalabohu žiadny chlap by mi nestal za to vziať si život. Len u mňa ide o to, že ten nápor všetkého možného je už na mňa príliš. Že už to nedávam a nevládzem. A už ma to tu nebaví všetko riešiť a sama ako prst.
@anonym_autor chapem ta moja, skoda, ze som daleko, prisla by som ti pomoct aj ked sama mam deti a mohli by sa pohrat pikial su aj tvoje male. Je mi to luto a velmi. Ludia ku sebe zacinaju byt cim dal viac chladnejsi, sestry a bratia ako cudzi, matky taktiez. Sama mam taku mamu, aj ked som chora a nepride ku mne, niekedy ani ku detom aj ked oni by chceli.
Pocuvaj. Pokial si myslis, ze ta tvoje deti nelubia, tak sa mylis. Ty si ich vsetko. Pozri, jak tebe sa nikto neozve - im tuplom. Ked si v takom stave, ako tu popisujes, tvoje deti musia byt velmi vystresovane a mozno aj po nich kricis, ze? Alebo nemas chut kolo nich robit, navarit im, starat sa o nich. Vsetko zle. Aj ked tvoja svokra na teba nakricala, series ta to, lebo ti povedala daco, co ty sama vies a vycitas si to, lebo to nerobis.
Velmi, ba prilis pri velmi sa sutredis len na seba. Musis mysliet orve na deti a to tvoja svokra myslela. Ja som mala tiez 39/40 , cez den ked muz bol v praci to ba mna prislo a co? Urobila som to najnutnejsie, ake deti v pohodli, okolo mna rozpravky pozerali, navarila som rychlo polievku, aby hladne neboli, dala som im keksiky na stol, aby im nic nechybalo a lezala som pri nich.
Tvohe pocity, nalada a stav ich strasne ovplivnuje, oni su strasne smutne. A este ku tomu chore deti a ty myslis, ze nemas chut zit? Mna kolkokrat pri mojich problemoch len moje deti drzali pri zivote a smyslov.
Musis zmenit priority, raz ked vyrastu a budu spominat, ty a tvoj stav im bude pred ocami. Co si myslis, keby to oni vedeli, ze nechces zit? Srdce im zlomis. Oni chcu zit len pre teba. Vstavaju a teba hladaju, idu spat a teba musia vidiet, akebo len vediet, ze SI tam.
Zacni vidiet svet inymi ocami, to, ze si si sama povedala, ze im nehovoris velmi ako ich lubis - je tvoje zle svedomie. Ja im to hovorim stokrat za den, jak velkym skolakom, tak aj malickym. Bozky a objatie su samozrejmostou jak na dobre rano, tak na dobru noc. Naj mas jakukolvek situaciu, tymto pristupom das detom tu oporu a pocit, ze je vsetko v poriadku a nemusia sa bat. Som s tebou a chapem ta ako som pisala, ale ozaj pozeraj prve na deti a bude ti lepsie ako uvidis, ze im je dobre. Vela stastia a sily ti prajem a tvojim detickam.
@zara3 ďakujem. Nie nekricim. Všetko mi je jedno. Keby aj traktory padali. Som apaticka. My sa tu všetci ignorujeme. Už vyše týždňa lezime len v posteli, chrchleme. No, schizofrénia mi úplne zobrala emócie. Zostala iba inteligencia, ale emočný kvocient je na bode mrazu.
@zara3 ďakujem. Nie nekricim. Všetko mi je jedno. Keby aj traktory padali. Som apaticka. My sa tu všetci ignorujeme. Už vyše týždňa lezime len v posteli, chrchleme. No, schizofrénia mi úplne zobrala emócie. Zostala iba inteligencia, ale emočný kvocient je na bode mrazu.
@anonym_autor a pracujes? Alebo si doma? Pokial mas cas, nemozes ist a zucastnit sa nejakych aktivit pre zeny? Socializovat sa ? Najst si okruh ludi vokol seba, co si prechadzaju niecim podobnym, aby ta ozaj niekto chapal?
@anonym_autor s nami sa dnes bol sankovat aj 17r,isli sme cela rodina,este aj mna muz na sankach viezol aj s malou.A syn 17r zase najmensieho,potom ja zase muza aj s dcerou som viezla.
Viem,ze ti je zle ale ked ti bude lepsie aspon taketo male blbosti mozte spolu robit.Smiat sa spolu,hrat sa hry spolocenske.
@anonym_autor a pracujes? Alebo si doma? Pokial mas cas, nemozes ist a zucastnit sa nejakych aktivit pre zeny? Socializovat sa ? Najst si okruh ludi vokol seba, co si prechadzaju niecim podobnym, aby ta ozaj niekto chapal?
@zara3 som na invalidnom dôchodku.
@anonym_autor s nami sa dnes bol sankovat aj 17r,isli sme cela rodina,este aj mna muz na sankach viezol aj s malou.A syn 17r zase najmensieho,potom ja zase muza aj s dcerou som viezla.
Viem,ze ti je zle ale ked ti bude lepsie aspon taketo male blbosti mozte spolu robit.Smiat sa spolu,hrat sa hry spolocenske.
@anonym_39c8b5 no u nás sneh nieje. 🤷
@anonym_d3a6d9 sestra býva na opačnom konci Bratislavy a svokra akurát bola u nás. Syn je dospelý, takže svokru do sanitky nepustili. Nanominovala sa tam sama, išla za ním autobusom. Nikto ju o to neprosil. Moje sestry sa nemôžu starať o moje deti. Jedna ma zlomenú nohu, na tam 8 srobov a druhá pracuje.
@anonym_autor Ale na druhej strane 18 a 12 sa uz vedia postarat same o seba,ked si chora.
@anonym_39c8b5 no u nás sneh nieje. 🤷
@anonym_autor tak na obycajne prechadzky,do lesa,do hory na hriby.Alebo do parku sa prejst,hoci kam na cisty vzduch von.A pekne vsetcia a popritom sa porozpravate.
@zara3 som na invalidnom dôchodku.
@anonym_autor tak mas cas na seba a deti. Zabudni na kamaradky, svokru a vsetky problemy. Zi len pre den. Ber kazdy den ako ten posledny a uzivaj s detmi kazdy krasny okamih. Bojuj so svojim vnutrom a bud ta najlepsia matka/rodic na svete. Ty si aj otec aj matka v jednom, deti maju len teba.
@anonym_851b62 ja mám pocit, že aj keby som tu trcala hore kopytami, tak decka si to ani nevšimnú.
@anonym_autor Nemozes im mat za zle ich spravanie. Ak si im nevedela prejavit lasku,nevedia ju prejavit ani oni. Ale urcite ta maju radi len tvoja choroba a muzov alkoholizmus ich museli poznat. Taky je zivot. Tazky,nespravodlivy,ale aj krasny,ked clovek najde drobne radosti.
@anonym_autor tak na obycajne prechadzky,do lesa,do hory na hriby.Alebo do parku sa prejst,hoci kam na cisty vzduch von.A pekne vsetcia a popritom sa porozpravate.
@anonym_39c8b5 no, keď sa konečne vyliecime, tak snáď sa nám podarí ísť trochu von do prírody. Mladší syn veľmi škaredo kasle.
@anonym_autor Nemozes im mat za zle ich spravanie. Ak si im nevedela prejavit lasku,nevedia ju prejavit ani oni. Ale urcite ta maju radi len tvoja choroba a muzov alkoholizmus ich museli poznat. Taky je zivot. Tazky,nespravodlivy,ale aj krasny,ked clovek najde drobne radosti.
@marca12 no ja koľkokrát by som aj toho mladšieho objala, ale on nechce a povie mi, keď ho chcem objať, že som falošná. Tak radšej ho ani neobjimam.
@zara3 sme všetci chorí už vyše týždňa. Liečime sa doma. A mimo toho, nemáme moc kam a za čo ísť.
@anonym_autor pride den, ked sa vyliecite.
Pozri, usmev, objatie, lubim ta, byt spolu, aj ked len varit, popratat, ist nakupit, pozerat tv, smiat sa, upiest kolac, je zadarmo. A da pokoj a klud na dusi jak tebe tak aj detom.
Depresia je choroba, ale je z velkej ciasti liecitelna, ak clovek zmeni pohlad na svet a odstrani negativity vo svojom zivote (spustacie body). Je to boj sam so sebou.
@anonym_autor pride den, ked sa vyliecite.
Pozri, usmev, objatie, lubim ta, byt spolu, aj ked len varit, popratat, ist nakupit, pozerat tv, smiat sa, upiest kolac, je zadarmo. A da pokoj a klud na dusi jak tebe tak aj detom.
Depresia je choroba, ale je z velkej ciasti liecitelna, ak clovek zmeni pohlad na svet a odstrani negativity vo svojom zivote (spustacie body). Je to boj sam so sebou.
@zara3 kiež by sa aj schizofrénia dala vyliečiť.
@marca12 no ja koľkokrát by som aj toho mladšieho objala, ale on nechce a povie mi, keď ho chcem objať, že som falošná. Tak radšej ho ani neobjimam.
@anonym_autor zacni s detmi travit viac casu a objimaj ich, ked to zacnes ty brat ako samozrejmost tak aj oni zacnu a uveria, ze to je skutocne a s laskou.
@anonym_39c8b5 no, keď sa konečne vyliecime, tak snáď sa nám podarí ísť trochu von do prírody. Mladší syn veľmi škaredo kasle.
@anonym_autor aj moje deti, moj 3 rocny vcera 39 mal, ale dneska uz chvalabohu lepsie, uz ma stihol aj nahnevat (daval dole ponozky aj papuce, chcel chodit naboso a ja ze si chory, musis byt v teple) 😄😞
@anonym_autor ďakujem vám všetkým, že ste so mnou komunikovali. Je mi o trošku lepšie. Neviem, čo by som robila, keby sa tu nikto neozval. Naozaj mi bolo veľmi veľmi zle. Zasoplila som celé balenie vreckoviek už. Idem skúsiť spať. Ďakujem vám veľmi pekne ešte raz. Dobrú noc.
@anonym_autor ďakujem vám všetkým, že ste so mnou komunikovali. Je mi o trošku lepšie. Neviem, čo by som robila, keby sa tu nikto neozval. Naozaj mi bolo veľmi veľmi zle. Zasoplila som celé balenie vreckoviek už. Idem skúsiť spať. Ďakujem vám veľmi pekne ešte raz. Dobrú noc.
@anonym_autor Dobru noc a hlavne premyslaj pozitivne, hlavu hore moja ❤️
@anonym_autor Dobru noc a hlavne premyslaj pozitivne, hlavu hore moja ❤️
@zara3 ďakujem.
@anonym_autor tvoja svokra je velmi primitivna zena.Tp si musis uvedomit a odosobnit sa od toho ako sa chovala. Tiez ma asi svoje velke mindraky, z neuspesneho syna ako cloveka alkoholika, ktory sa nedokaze postarat o svoju rodinu. A teraz si to asi na tebe celu tu frustraciu odviedla.Skus sa vzopriet aj svojim pocitom aj ked nic necitis, rob co treba denno denne, aj ked len ako robot a casom sa to zlepsi. Kvoli detom skus a este ta moxno cakaju pekne veci v zivote. Skus ist medzi ludi a do prirody niekam za mesto, ta robi divy. Chod do kniznice vyber si nejake humorne knizky, ceska autorka halina pawlovska pise o zivote a depkach a zlych situaciach tak humorne ze sa musi clovek pousmiat. Mozno ti to donesie troska nadhladu v zivote. A neber sa tak vazne, nie ze by tvoj stav nebol vazny ale skus sa sustredit na inych ludi na ine veci a mozno pominie tvoj zly stav. Vzdy si na svete ludia ktori sa maju ovela ovela horsie ako ty...
Drzim ti palce.
@anonym_autor Prechadzka nic nestoji. Kazdy psycholog,psychiater ti povie,ze najlepsie su prechadzky. Musis chodit von aj ked nevladzes. Postupne aspon na par minut
@marca12 vies co je najhorsie, ze clovek ktory je takto dolu nevladze ani ist za dvere bytu. Tu treba niekoho kto dohliadne na jeho denny rezim aj s prechadzkami a aktivitou. Toto pomaha ale tito ludia to nevedia realizovat, vyzera ze nechcu, ze maju len kopec reci ako sa to neda ale oni realne nevladzu. A idealne treba niekoho kto je od takej osoby emocne nezavisly, lebo to nevydrzi. Toto je velmi zanedbane v starostlivosti o psychicky chorych ludi. Daju lieky, predpisu vychadzky a dovi do najblizsej kontroly. Pripadne 1-2x do tyzdna hodina u psychologa.
@anonym_autor Urcite sa akutne ozvi psychiatrovi. To nevadi, ze ta "nadopuju" liekmi, aj pri horucke isto sebe aj detom nejake lieky das. Ked ti bude lepsie, tak sa lieky zase znizia, ved urcite to uz poznas.
Svokra bola urcite aj v strese, predsa len vnuca v sanitke do nemocnice nie je sranda, urcite sa velmi bala. Mala sa k tebe spravat empatickejsie, to nepochybne, no mozno ju ovladol strach.
No a v neposlednom rade chripka je hnusny virus a mozu po nom nastat aj docasne zhorsenia u psychiatrickych pacientov. Kamoska mala na chripku na jar, nemala dovtedy ziadnu psychiatricku diagnozu a po chripke zrazu depresia a musela ist na lieky. Ja mavam po niektorych horsich virozach docasne zhorsenie uzkostnej poruchy, niekedy ma to uplne odrovna. Ked som velmi odrovnana, tak navysujem na nejaky cas davky liekov.
Takze sa proste potrebujes zotavit, kludne aj s tymi liekmi, bude lepsie, neboj. Drzim palce 🍀

@marca12 skor by som odporucala inu linku, ja som sa chcela zabit nedalo sa tam dopisat, stale obsadene, pojedla som lieky s alkoholom ked som sa dozvedela s kym som zila, inak moj syn ma tiez 18 a iba vdaka nemu som tu
@anonym_851b62 no inak cítim sa tuším ešte horšie, ako keď som sa dozvedela, že ma muž podviedol. Aj vtedy som mala nonstop pár rokov pred očami tu kurvu. Tak teraz stále počujem, ako svokra po mne zjape, že na nohy a hovorí o mojej mŕtvej mame.