icon

Aký tlak je ešte v norme?

24. jan 2025

Ako vysoký tlak je ešte v norme? Kedy to je už nebezpečné pre telo ?

rebi789
24. jan 2025

Stačí túto otazku dat do googlu alebo chat gpt 🤦‍♀️

autor
24. jan 2025

@rebi789 ja som chcela skúsenosti od ľudí že kedy im už boli veľmi zle pri akých hodnotách

patka06
24. jan 2025

Kedy je človeku zle je veľmi individuálne.
Pridávam tabuľku

really8
24. jan 2025

To ze bude kvetke zle pri 130/85 neznamena ze aj tebe. Takze je to pre teba bezvyznamna info

freepalestine
24. jan 2025

Par dni po porode som mala tlak cez 170/100 - neviem uplne presne.. prisli mi na to nahodou u doktora. Sestricka asi 3x premerala, lebo to bol fakt vysoky tlak. Ja som sa citila uplne v pohode fyzicky; len som ako prvorodicka bola totalne vystresovana a nevyspata..
Normalne mam tlak idealny 120/80 alebo o max 10 cisel nizsi; takze aj ked mas supervysoky tlak, nemusis to extremne alebo vobec citit. Ako
@really8 napisala- tieto pocity su individualne.
Konzultuj svoje zdravie s odbornikmi ak mas obavy. Vsetko dobre 🧡

nevenka
24. jan 2025

Ja som necitila nic extra ani pri 160/110- pocas aktivneho pohybu. Ani ked ma zavreli negativnu medzi covid ppzitivnych pacientov na pohotovosti, tam mi namerali 196/135 😬. Po porode som mala 185/125 a bolo mi zle tak, ze som nevladala stat na nohach a zle sa mi dychalo, manzel volal zachranku. Ked som potom mala holter a slapala som do kopca, tak mi nameralo aj 200/145 a len som fucala, ako ked mas slabu kondicku. Ale teraz, ked mam lieky, tak citim, ked ide hore, osta mi teplo v hrudi, krku, cerven do lic.

simca_13
24. jan 2025

Ja mám napríklad úplne bežne nízky tlak a keď mi stúpne na ten normálny pre bežných ľudí, tak mi je hneď zle, cítim, že niečo nie je okej.

suzitok
24. jan 2025

Toto je veľmi individuálne a záleží od viacerých vecí. Ja napríklad už pri 150/110 mám pocit, že je môj koniec, dostávam sa do stavu silnej bolesti hlavy, napína ma na vracanie. Môj otec máva aj 190/130 a necíti to...je mu dobre...

oli18
24. jan 2025

Zalezi od veku.

katkaseiner
24. jan 2025

ja sa v tabulke ani neviem namerat... mala som neskutocne bolesti tak som si volala zachranku, odmerali mi tlak a ze 160/95... aj sa cudovali ze sa na tlak vobec neliecim a ani ma do nemocnice nenahovarali. Pichli mi nieco na bolest a odisli. A to mam 43 rokov a vacsinou ukazkovy tlak

autor
24. jan 2025

@katkaseiner môžem sa opýtať aké bolestí si mala ?

tanyan
24. jan 2025

Tlak, teplota, váha, vek... Všetko sú to len orientačné čísla, ktoré sa nachádzajú niekde v štatistických tabuľkách a grafoch. Nebezpečné je to vtedy, keď sa výrazne odchýliš od svojich bežných zvyčajných hodnôt.
Pri mojej štandardnej teplote 35-35,5 je pre mňa zvýšenie na 37 už výrazný diskomfort a jasný znak toho, že niečo je zlé. Pri mojom bežnom tlaku 85/60 bol "tabuľkový vzorový tlak" pre mňa príliš vysoký. Pri merani po kolapse som mala 60/40 a veru som cítila, že nie som ok. Ale napríklad v tehotenstve som mala okolo tých 120/80 a všetko bolo ok.

autor
24. jan 2025

Ďakujem pekne za odpovede

katkaseiner
24. jan 2025

tlacila mi platnicka do nohy - este som bola bez liekov a k tomu celemu ma seklo - ale nie v krížoch, ale akoby v tej bolavej nohe....ani vstat, ani ist, proste cele zle. Dala som si nieco na bolest ale nic mi neucinkovalo a tym ze som nevladala ani nastúpiť do auta, tak som volala na pohotovost - odporucili volat zachranku, ze vyhodnotia situaciu a nieco mi isto pichnu

kvietok1233
24. jan 2025

Janus cítim aj keď mi vybehne na 140, necítim sa dobre...muž bežné máva okolo 150 a necíti nič čiže naozaj je to individuálne...bežné mávam okolo 120