icon

Amputácia prsta

26. júl 2022

Dobrý deň.
Je tu nejaká mamicka, ktorej dieťa malo úraz a skoncilo to až amputáciou prsta? Neviem sa s touto udalosťou stále zmieriť, na druhej strane mohlo sa stat niečo horšie. Stala som pri ňom a nestihla som zakročiť, to má na tej udalosti stve najviac a vycitam si to 🥺

tramtada31
26. júl 2022

Keď bol bratranec maly, brat mu privrel prst do dverí a prišiel o clanok prsta. Samozrejme, že si rodic takéto veci vyčíta, ale niekedy sa deti ustriehnuť nedaju. Medicína ide dopredu, možno sa bude dat časom vyrobit aj protéza. Držím palce, aj takéto zle zivotne situácie nám do zivota žiaľ prichádzajú.

janula2511
26. júl 2022

My sme mali pred 3 rokmi takýto úraz.

cyberk
26. júl 2022

Mam kamaratku, ktora sa dokonca tak narodila, a poviem ti je to jedna sikovna holka, ktora vystudovala matfyz a pracuje na kompe kazdy den 🙂 vobec ju to neobmedzuje ;) nevycitaj si to, deti su deti, i ked chapem, ze take nieco zamrzi…

sovica
26. júl 2022

Chápem Ťa, že Ti je to veľmi ľúto, vyčítaš si to a nevieš a s tým teraz zmieriť. Chce to čas. Čo sa stalo, už sa neodstane. Budeš musieť dohliadnuť, aby sa dieťa naučilo používať ruku, ako keby bola úplne zdravá. Neboj, pôjde to aj bez toho jedného prsta. Predpokladám, že to nebol palec. Aké staré je dieťa? Aj nám povieš, čo sa stalo?
Najlepší kamarát môjho manžela prišiel o prst ako dieťa - strčil prst do mlynčeka. Ak by mi to nepovedali, nevedela by som o tom. Nikdy som si to nevšimla. A to sme chodili spolu hrávať aj biliard. Ruky sú tam všetkým na očiach. Ináč, naučil sa používať ruku tak, že mu nerobí problém čokoľvek spraviť. A držaním ruky/prstov vie "zamaskovať", že mu chýba jeden prst.
A mala som aj spolužiaka, tiež prišiel ako dieťa o jeden prst a tiež sme o tom nevedeli, kým nám to nepovedal. Ruku používal ako úplne zdravú, dokonca hral perfektne basketbal.
Držím palce, aby sa dieťatko rýchlo zotavilo🙏

autor
26. júl 2022

@janula2511 ahoj a ako ste to zvládali?

autor
26. júl 2022

@tramtada31
@cyberk
@sovica ďakujem vám za pekne slova, naozaj má povzbudilo každé povzbudenie. A veru deti sú niekedy rýchlejšie ako my. Stalo sa to tak, že som šla pozrieť na pracku na čas, už zmykala, maličký siel somnou a v technickej miesnosti mame skrinku ktorá nieje primontovana k stene. Stal vedľa mna na krok, ale akokeby chrbtom som stala, chystala som si druhu várku oblečenia do pracky…. a neviem si dodnes vysvetlit ako sa to mohlo stat, že ho to odhodilo a spadala mu celou váhou na najmenší prstek na ručičke. Na malicek. Ale na druhej strane hlavičku mal tiež veľmi blizko a bolo to tesne😢Malinky má o chvilu 2 roky, pevne verím, že sa s tým naučíme žiť

0silvia0
26. júl 2022

Malicek je len esteticka zalezitost. Mojmu synovi hrozila ako 8 rocnemu amputacia ukazovaka. Pohryzol ho hrabos, dostal infekciu. 2 tyzdne lezal na infekcnom, rana sa mu nehojila, maso mu odumieralo. Museli mu to cistit, odstranovat odumrete maso. Nakoniec sa to konecne zacalo hojit a amputacia nebola potrebna. Dnes ma prst zjazveny, ale funkcny.

sovica
26. júl 2022

Tak to ste mali v podstate šťastie v nešťastí. Bez malíčka dokáže v pohode fungovať. A je to už 100%, že ten prštek mu nezachránia? Ja Ťa fakt chápem, ja by som z toho bola tiež na prášky. Ale čas nevrátiš. Z vlastnej skúsenosti viem, že si musíš odpustiť a zbytočne sa "nezožierať". Nepomôže TI to. Sústreď sa na to, aby sa malý rýchlo zotavil a pomôž mu, aby sa s tou rúčkou naučil robiť všetko, ako so zdravou.
Vieš, pri malých deťoch, aby mal človek oči aj na zadku. Moje dve deti si rozbili hlavu, keď som stála pri nich, videla som to, ako padajú a nedokázala som tomu zabrániť. Proste moje reflexy neboli také rýchle.

radacak
Autor odpoveď zmazal
autor
26. júl 2022

@0silvia0 život píše fakt rôzne príbehy, našťastie u vas s dobrý koncom to sa veľmi tesim ❤️
@sovica uz to má amputované, maly našťastie od dňa úrazu fungoval aj v nemocníc akoby sa nič nestalo. Ten malicek je asi fakt len do počtu, ale mrzí má to aj tak..a
Presne to, že som ho mala na dosah, možno keby pracka nehucala pocula by som, čo robi a stíhla by som. Ale bohužiaľ už sa to nedá zmeniť a chce to bsetko asi čas. Skrinka je uz na pevno, aj to má stve, že nás to nenapadlo primontovat skôr… Ale odkedy sa mu to stalo všímam si nábytky u ľudí na návšteve a málokto kotví nábytok k stene 🥺 dokonca ani v nemocnici neboli v takej voľnočasovéj miestnosti 2m skrine prikotvene. Tak teraz aspoň robíme osvetu s našim úrazom, aby sa predchádzalo 🙂))

janula2511
27. júl 2022

A neprišili mu ho späť?.

autor
27. júl 2022

@janula2511 nie, on ho mal rozmliazdeny kompletne Od prveho článku cely rozpuceny. 2 tyzdne mal každý 3-4 deň prevez a 3 operácie ale tkanivo a kost bola mŕtva a cernala, tak museli amputovať

janula2511
27. júl 2022

Môjmu synovi odrezalo bicyklova brzda.len koža mu držala prst.sanitka ho previezla do BA Univerzitná nemocnica a tam mu ho plastický chirurg s cievnym chirurgom prišili späť.klb operovali , šľachu spolu zošili a žili nejak.. podarila sa operácia.nesčernel mu prst.takze mu ostal.jediny problém je , že neohyba ho.nevie ho ohnúť.u nás je palec,na pravej ruke dokonca.

dudos
27. júl 2022

Autorka viem sa vcítiť do toho čo prežívaš. Ja som minulý týždeň nedopatrením mojej 7 mesačnej slečne porezala nohu od kotníka po lýtko. Dúfam, že jej neostane jazva. Ja som bola dieťa, čo malo samé úrazy, moje končatiny sú sama jazva.
Ako 13 ročná som si spôsobila vážny úraz. Prerezala žily a šľachy na ľavej ruke. Prognóza lekárov bola, že si nebudem cítiť ruku od zápästia, dlaň ani prsty a že jemná motorika bude zlá.
Mamina sa zaťala, cvičila so mnou, masirovala, robila zábaly, nechala ma hospitalizovať na rehabilitačnom, necelé dva mesiace. Každý deň za mnou chodila.
Necítim si pol dlane, tri prsty. Necítim bolesť. Keď mám na tej ruke zranenie na miesta ktoré si cítim mám pocit, že tá necitlivá časť mi vybuchne. Nesmiem zdvíhať a nosiť ťažké veci v tej ruke. No nikto nikdy nezbadal, že ruka mala byť "obmedzená v pohybe". Pracovala som aj v sklade s ťažkými vecami. V ročníku som bola najlepšia v písaní na PC. Mám z toho aj štátnu skúšku. S necitlivou rukou.
Čo ma mrzí, že necítim dotyk mojich detí. A že ma to obmedzuje v športe.
No a manžel si robí srandu keď sa porežem a zbadáme to až keď je niekde krv, že žiaden z jeho kamošov nemá ženu, ktorá má ruku ako robot.
Tvoj synček sa s tým naučí krásne fungovať. Je maličký. Deti sú veľmi továrne.
Vždy rozmýšľam, že čo by bolo ak by sa mi takýto úraz stal teraz. Asi by som to nedala. Vážne som sa učila všetko od začiatku. Viazať šnúrky, zapínať zips, gombíky - to je doteraz problém ale trvám na tom, že to zvládnem sama. Zapnúť náušnice, očistiť zeleninu, dať si gumičku. No vždy si to chcem spraviť sama.

dudos
27. júl 2022

@dudos ... veľmi tvárne...

autor
27. júl 2022

@dudos to je neuveriteľný príbeh …ja kým sa nestal tento úraz som si ani neuvedomovala koľko ľudí v mojom okoli malo takéto podobne úrazy a sú s tým poznačený na cely život, ale naučili sa s tým nejak žiť a fungujú plnohodnotne a človek si to na nich nevšimne. V nemocnici s nami ležalo dievcatkom, ktoré si zlomilo ruku tak nešťastne, ze si presedlá nervy cievy a všetko, čo sa na ruke dá. Tiež nemala cit v rúčicke.
Ďakujem za povzbudenie, každým dnom je to lepšie a lepšie snažíme sa to prijať 🙏❤️

zuzanka_89
30. jan 2025

Ahoj.
Mne odsekol sekerov ako 4 ročnej bratranec malíček 2 články.
Už mám 35 🙂Ako to malinký zvlada ?