Aneuryzma aorty
Máte prosím skusenosti ?
Ja,plus k tomu robili viac vecí...
Moj muz ma tu operaciu za sebou. Ak chces, napis mi spravu.
Tiež ma zaujíma, tiež čakáme na operáciu hrudnej aorty. Komu môžem písať? Ďakujem
Ahojte, prosím kamarátkina mama ide na operáciu aneuryzmy, je možnosť vybrať si Bratislavu alebo Banskú Bystricu?Aká je prosím následnosť, približne ak je všetko v poriadku kedy púštaju do domácej starostlivosti?A ako prebieha rekonvalescencia? Ďakujem za každé info
@quetinka28 ahoj ja neviem, tatko je stále v sledovaní.
Aj mojej 64r mame operovali (vyplňali )pred 2 rokmi aneurizmu v mozgu cez žilu na stehne. Operácia prebehla v poriadku, za 2 dninisla domov, doma Ok rozprávala normalne. Na treti deň v sobotu začala doma zvláštne rozprávať-veľmi ťažko, začala koktat a stále horšie. Obvodná lekárka v pondelok ráno že to je Ok. Tak po konzultácii s kamarátkou lekárkou sme ju zaviezli ešte doobeda do Ba - s výsledkom- prekonala mozgovú príhodu v sobotu, zasiahlo jej to našťastie IBA rečové centrum a musela sa naučiť rozprávať od začiatku. Už rozpráva super, sem tam teosku kokce pri niektorých písmenách. Mozgová príhoda v jej prípade bol jeden z možných následkov zásahu do mozgu. Mama má ešte ďalšie 2 malé aneurizmy ktoré sú sledovane a na veľmi zlých miestach a zatiaľ sa nedajú operovat.
Mamu operoval Dr . Vulev
@kingama
@quetinka28 akú veľkosť ma ta aneuryzma? Ja mam velkost 3,8 a zatiaľ mi povedali ze je to na sledovanie
@kingama dr. povedal,že to riadne bolí, ako dlho bol manžel v nemocnici a kde ho prosím operovali?
Operovali ho v Nusch v BA, ale mali sme termín aj v BB, pretože v BA bola čakacia doba rok, ale nakoniec sa nám podarilo urýchliť. Ale v Banskej Bystrici na konzultácii boli tiež veľmi milí, my sme Bratislavu vybrali iba kvôli vzdialenosti. V nemocnici bol asi 10 dní. Z tých 3 na are a jis, čiže nemal so sebou ani mobil, 3. deň už vedel s nami normálne komunikovať. Po návrate domov ešte mal bolesti, cca mesiac či dva ešte používal lieky proti bolesti, o 2,5 mesiace sa vrátil do práce(ale nemá fyzickú prácu, tam by sa ešte nevedel vrátiť), o 6 mes. viem povedať, že už bol normálne v pohode.
@kingama áno mal 14 rokov. Bol prvé dieťa, ktorému sa to stalo. On mal za sebou už 3 operácie srdca ale aorta bola v poriadku. V decembri na rutinnej kontrole v detskom kardiocentre mu doktorka zistila, že niečo nie je v poriadku a na aorte je výduť. Okamžite zavolala ďalšiu lekárku a tá to potvrdila.vtedy mu namerali 4.5cm. Objednala nás na CT hneď na január. Tam sa to potvrdilo a výduť už mala 5cm. Doktorka ho predniesla na detskom konziliu a potom aj u dospelakov. Zhodli sa na akutnej operácii. Na ďalší týždeň sme sa vracali do nemocnice na CT dolných končatín (priechodnosť ciev kvôli mimotelovemu obehu) už aj zbalení. Týždeň a pol sme ležali v nemocnici a čakali na operáciu. Keď mu otvorili hrudník, výduť mala 8-10cm a už fakt išlo o život. Našťastie bol v tých najlepších rukách a operácia prebehla úspešne. Dostal umelú časť aorty a zatiaľ to všetko funguje ako má. Jemu sa ta výduť urobila hneď nad srdiečkom. Ešte predtým oblúkom. Nikto nevie prečo sa to stalo. Váš manžel je už po operácii?
Aneuryzmu môže spôsobiť aj vrodené genetické ochorenie. Môj otec to tak mal. Jemu sa tvorili aneuryzmi opakovane.