Antidepresíva
Ahojte, mám začať brať antidepresíva a dosť sa bojím. Nemám depresie, ale mám stále stres z ničoho a taký pocit, akoby som nebola sama sebou. Fyzicky sa cítim úplne super, v podstate len ten stres a strach. Ani neviem, či to chcem riešiť AD, ale psychiatrička povedala, že dobrým slovom sa nevyliečim. Tak asi idem do toho. Strašne sa bojím, aké to bude a aby sa to nezhoršilo. Neviem si predstaviť, že by som mala začať vnímať realitu nejak inak alebo nemať strach vôbec. Nechcem byť stroj a páči sa mi prekonávať sama seba. Ale takto už nič nechcem, byť stále v strese. Tí, čo ste AD brali alebo beriete na úzkosť. Aké to bolo, aké to je? Najmä čo sa týka prežívania a tých myšlienok. Také prirodzené, že to ani nevnímate, že sa niečo mení alebo aké? Nemôže mi z tých liekov prepnúť alebo tak? Ďakujem za odpovede
Žiadne vedľajšie účinky som nemala,ale teda prvé dva týždne som mala príznaky panickej poruchy ešte silnejšie.Potom to všetko odznelo a bolo dobré.Držím palce
@luccija Tak ja ti to vysvetlím. Strach z niečoho neurčitého, keď nevieš, čoho, to je úzkosť. Ja sa bojím konkrétnej veci. Liekov. To je strach. Prirodzený strach človeka, ktorému záleží na svojom zdraví. Aj ja som bola frajerka, keď mal brať lieky môj priateľ, že veď to sú len lieky, lebo aj on sa bál. Teraz tomu rozumiem. Zrazu sa ti začnú vynárať v hlave všetky tie v podvedomí uložené strachy, ktoré pochádzajú z kadejakých konšpiráciia bludov (alebo aj nie, ktovie, možno to je pravda), že lieky ti zmenia mozog a že ti bude ešte horšie. Podobné, ako teraz s očkovaním. Tiež sa ľudia boja. A AD nie sú paralen, ale lieky na mozog. Čítala si niekedy prívalový leták? Keď to mám brať, ok, budem. Ale chcem vedieť čo mi to bude robiť, čo mi hrozí a podobne. Chcem sa o tom rozprávať. Lebo rozmýšľam. Keď ich nasadíš, už niet cesty späť. Možno to aj príliš riešim, som úzkostlivá, to priznávam. Ďalšia vec je detstvo. No sú to za mňa hlúposti, čo riešila. Lebo detstvo môžme riešiť na intenzívnej psychoterapii a hľadať spúšťače a nie, že sa ma opýta, aké som mala detstvo, ja poviem, že v pohode, len naši sa rozviedli a ona povie, že tak to je z toho. Príčina odhalená, môžem v kľude spať. A posledná vec ...telo a myseľ sú veľmi prepojené. Úzkosť sa prejavuje veľmi silno fyzicky, až môže zmiasť. V mojom prípade je po tejto stránke všetko ok.
@klara7227 tak to neber, kasli na to..?
@klara7227 bolo to pred par rokmi co som ho brala, nemala som ziadne vedľajšie účinky, normalne som fungovala, absolutne ma tie lieky neobmedzovali, ja som ich nejako ani nevnímala ze ich beriem, len viem ze mi bolo lepsie, nemala som tak casto ataky. Ale ja si myslim, ze mi skor s problémom pomohol psycholog, ako lieky, tie lieky som brala len zo zaciatku kym som nevedela pracovat so svojiu uzkostou… po pol roku som ich zacala vysádzať, a potom este dalsi rok som chodila k psychologovi.
Odvtedy som sa nikdy k tym liekom nevrátila.
@klara7227 mňa poučovať o uzkostiach a strachu nemusíš🙂je to moja práca.Pozri sama sa rozhodni nikto Ti so 100% istotou nepovie, že to bude ten pravý liek pre teba.Tak hľadaj iného psychiatra, ktorý s tebou viac rozoberie tvoje otázky.Kazdy jeden psychiater Ti povie, že Ti dáva ten najlepši liek, ktorý Ti pomôže veď nemôže Ti povedať, že možno Ti sadne 5 liek, možno sa Ti pohorší a pod. V začiatkoch užívania je zhoršenie možné, ale je to krátkodobé.Vela uzkostnych ľudí, keď si prečíta pribalovy leták má obrovský strach z toho, čo si prečíta a úzkosti si ešte viac privodí, lebo čaká čo bude....ale, ak bežne fungujes a máš iba neopodstatnené úzkosti, ktoré Ti nestrpcuju bežné dni chodila by som na psychoterapie, doplnila magnézium a veľa športu.
@luccija No zrejme čo to musím 🙂
Psychológ ani psychiater nie si určite, pretože tí sú zaškolení a vedia ako pracovať s ľuďmi.
Neviem, asi sa vôbec nechápeme. Všetci vieme tie známe veci, že stav sa na začiatku zhorší, že prvý liek sadnúť nemusí atď. To vedia všetci alebo aspoň pre mňa je to samozrejmosť. Neviem, či úzkostny človek sa zľakne vedľajších účinkov. Podľa mňa skôr normálny. vedľajšie účinky ako halucinácie, mánia alebo dokonca smrť. Jasné, veď skúsime 5 liekov, pri jednom z nich sa určite dostavia, netreba sa báť 🙂 budeme hádzať šípky a jedna sa trafí. Načo potom aj hľadať fakt dobrého odborníka, čo vie, ako treba skutočne liečiť, čím a koľko je už zbytočne dlho. Lebo radšej budem mať tento stav, čo mám teraz ako dva roky brať lieky bez toho, aby som sa aj k niečomu dopracovala, len potláčala svoje pocity, ktoré zrejme tam tiež nie sú iba tak.
@klara7227 Nepojdem ta odhovarat do liekov, ked ti ich raz predpisal lekar-psychiater, tak tam asi nejaky dovod bude. Ak nemas tazke stavy, mozno este skusit nazor ineho lekara. Antidepresiva z teba nepravia ineho cloveka, stale to budes ty, len ti posunu fungovanie mozgu tym spravnym smerom a v istom zmysle ho vedia aj uchranit v situacii, ked sam seba nici. Ale, v kazdom pripade si okrem liekov zaobstaraj aj kvalitnu psychoterapiu - to "pekne slovo" ma dokazatelne silny ucinok a v pripade ze sa beru lieky, tak celkovy efekt je ovela lepsi nez samotne lieky bez terapie.
@meluela Ja ich brať chcem, chcela som len vedieť, aké to je, lebo poznám pár ľudí, čo lieky brali a ľutujú to. Niektoré nežiaduce účinky boli zlé a dlhodobé. A lieky sa dá meniť, ale nasádzanie a vysádzanie je ťažké, takže radšej asi nájsť odborníka, čo aj vie, čo robí a bude sa rozprávať so mnou, nie čo mi dá lieky, ktoré jej ja navrhnem a zabudne mi povedať, ako sa berú 😀
@klara7227 Ahoj ja sa liečim na úzkosť s PP. Taktiež som nechcela a bála som sa AD. Beriem už pól roka a cítim sa lepšie, báť sa bojím stále ale už ma to tak neobmedzuje 🙂 Pomaly začínam znižovať dávku na minimálnu. Mne povedala psychiatrička, že lieky určite nemám na stálo, vravela že si myslí, že rok bude stačiť, záleží od stavu.. A to som mala aj mám aj fyzické prejavy úzkosti. Ja by som ich na tvojom mieste skúsila, určite to nie je na stálo. 🙂
@klara7227 ja mám dg depresie, úzkostná porucha a konverzná porucha. No čo so mnou bolo to neprajem nikomu. Beriem CBD a bylinné kapsule a cítim sa dobre. Ak chceš, napíš mi správu 🙂
@mistymay33 mám otázočku, mam take iste problemy ako vy, a vidim pozitivne reakcie na tieto ad ako dlho trvalo kym vam zabrali, ja beriem citalec 20 dva mesiace ale aby bola extra zmena nevidim stale mam strach, stres a pod.
@lenka777lenka Popravde, bolo to pred 10 rokmi uplne presne si to nepamatám. Liekdy som brala cca pol roka, postupne som ich vysadila. Ale popri tom som chodila intenzívne k psychologičke, na začiatku dva krát do týždna, lebo ja som mala naozaj zlé stavy a velmi ma to ovpplyvnovalo v zamestnaní. Ja si skor myslím, že mi pomohla psychologicka. Lieky boli fajn, ja som ich brala s vedomím, že mi pômôžu, ja som tak bola nastavená... Nemala som z nich strach, ani nič podobné, ja som mala práveže strach bez nich, a nevedela som s atakmi pracovať, ja som sa na lieky vyslovene tešila, že ma zbavia atakov. Tie panické ataky boli pre mna vyčerpávajúce, ja som absolutne nevedela, čo mám vtedy robiť.. Zo začiatku som nevnímala, že by mi pomáhali, ale potom postupne po mesiaci som sa cítil lepšie, istejšie, hlavne mi psychologicka povedala čo mám robiť ked príde atak, a postupne ma naučila, čo mám robiť, aby neprišiel...ked som vedela pracovať so sebou a s. mojim podvedomím, tak sme sa s psychiatričkou dohodli, že ich budeme AD postupne znižovať až ich vysadím uplne. Trosku som sa toho bála, ale ani som nezistila a už som bez nich normálne fungovala. Ešte další pol rok som chodila k psychologovi a potom som skončila. Odvtedy som atak nemala.
Ja som sa s tým trápila cca 2,5 roka, stále som si hovorila, že to zvládnem sama, že to bude ok, že mi stačí oddych a tak... lenže potom som prišla do stavu, že som sa totalne zosypala , že som mala panické ataky, velmi často, a trpela som uzkosťami z takých bežných vecí, že som vedela, že toto sama nedám. A rozhodnutie, že musím isť psychologovi a tá ma následne poslala psychiatrovi pre AD bolo najlepšie rozhodnutie v živote.

Ahoj beriem Seroxat dlhodobo.Mam s ním len dobré skúsenosti.Normalne fungujem,pracujem,šoférujem.Bola to obrovská úľava,keď sa stratili úzkosti ,búšenie srdca,tlak na hrudi .