icon

Antidepresíva

8. júl 2023

V pondelok idem k psychiatrovi, som si takmer na 90% istá tým, že mi predpíše antidepresíva (riešila som to a obvodným). Problém je v tom, že ja sa bojím, že priberiem a asi by som prírastok na váhe nezvládla. Dočítala som sa o antidepresivach, ktoré sú akoby viac stimulačne, znižuju chuť do jedla a odpadá riziko priberania. Myslíte, že keď doktora poprosím aby túto vec zohľadnil, predpíše mi take? Ja viem, že to je povrchne, hlúpe, čiastočne nezodpovedné a choré, ale ja by som nezačala užívať niečo, po čom by som mohla pribrať. Proste predstava toho, že by som bola tučná je pre mňa hrozivejšia ako toto trápenie čo prežívam. Som veľmi hakliva na to ako vyzerám a veľmi si zakládám na peknom zovňajšku a postave.

Strana
z2
luccija
8. júl 2023

@marsmykkok z takej stravy by každý pribral veď málo jedla spomalený metabolizmus a telo si všetko ukladá.Ale chápem, že každý ma svoju pravdu s skúsenosti.
Autorka poznám 3 ľudí čo ich berú dlhodobo 3 a viac rokov nikto z nich nepribral.neviem, ktoré sú nové a staré AD jedna berie Seroxat, Cipralex a posledná neviem.Lekar Ta vypočuje a určite sa bude snažiť Ti vyhovieť...ja som si čítala štúdie o liekoch, keď som mala tetaniu neurológ sa ma pýtal či nechcem vyskúšať AD, ale potom sa mi polepšilo a skôr si myslím, že to je, že človek sa ukľudní nežije v strese ..keď som mala tetaniu za 2m som chudla 6 kg
Čo viem priberá sa z antipsychotik.Ked normálne fungujes chodíš do práce budeš mať len miernu depresiu, úzkosť a určite nebudeš brať silné lieky, ale len na zastabilizovanie a trocha nakopnutie.

autor
8. júl 2023

@luccija áno, nie som na tom tak zle, ako zvládnem sa o seba postarať do takej miery, že to okolie na mne až tak nevidí, takže sama si uvedomujem, že nie som na tom najhoršie. Ano, z antipsychotik sa priberá, to je jasné. Tiež som si čítala rôzne štúdie a vyšlo mi z toho, že z tých najčastejšie predpisovanych citalopram, sertralin priberu tak 2 z 10 ľudí. (To číslo som si vymyslela, ale chápeš ako to myslim. Nie veľa, ale stále dosť)

wlf
8. júl 2023

Z AD sa v živote NEPRIBERA!!! Človek začne priberať len preto, lebo sa začne cítiť po psychickej stránke lepšie a tým pádom mu začne aj viac chutiť; navyše človek zlenivie vtedy. Tabletky s tým nič nemajú. Všetko záleží od teba. Zaujímavé, ze ja ich beriem 7r a nepribrala som ani deko.

sara07
8. júl 2023

@wlf tak potom si asi nečítala priblalový leták, sám vyrobca to všade pripušta jedno ako citujem z jednoho pribalového letáku
Menej časté (môžu postihovať menej ako 1 zo 100 osôb)

zvýšená hmotnosť, zvýšená chuť do jedla, znížená chuť do jedla
na každého zaberaju samozrejme inak ale ked si v čakarni tak vždy ma zarazí nadvaha hlavne u deti vždy každé jedno

wlf
8. júl 2023

@sara07 áno. Sú tam písané dôsledky. Ale príčinu som ti napísala ja 🙂

sara07
8. júl 2023

@wlf u každého je to inak ja ked som uplne v pohode nezoberiem do ust sladké ako je mesiac dlhy, ked je stres siahnem po čokoláde takže niečo také že človek začne jest ked je v po psych. stránke dobre na mna nefunguje ...

autor
8. júl 2023

@wlf pošleš mi na toto prosím nejaky článok?

juliet86
8. júl 2023

mam kamosku ktora verie dlhodobo na uzkostno depresivnu poruchu ADcka a ma 48kil aj s topankami. ale.zas ona ma.daco aj so stitnou zlazou.... ale poznam ludi co z ad pribrali aj co nie

irusa
8. júl 2023

@sara07 úplná pravda.. Ved za predpis majú provízie

irusa
8. júl 2023

Samozrejme keď nevedel to poriešiť on... Do každého len lieky tlačiť. Myslím, že AD su dnes asi najviac predpisovany liek

irusa
8. júl 2023

Po kardio liekoch...

mergimar
8. júl 2023

@ruzovakobyla1 A prečo si vystriedala tolko liekov?

mergimar
8. júl 2023

@wlf Z AD sa začne cítiť lepšie a lepšie, má väčšiu chuť do života, má väčšiu chuť do jedla.Čiže od AD, ktoré aj zaberajú, sa priberá. A ja poznám aspoň 20 ľudí a každý do jedného pribral.

autor
8. júl 2023

@mergimar takže teoreticky, keď mám väčšiu chuť do jedla keď mi je u

autor
8. júl 2023

@mergimar *keď mi je zle. Tak keď zaberu a bude mi lepšie, tak budem mať menej chuť jesť?

wlf
8. júl 2023

Každý to ma inak, tak isto, ako sú AD na rôzne druhy psychických porúch.

luccija
8. júl 2023

Niekto v strese neje a niekto naopak zajeda nešťastie.
Veď uvidíš zase to nebude tak, že priberies neviem koľko kg naraz.Pojde váha hore, tak vymenis lieky

mergimar
8. júl 2023

To asi nie. Opačný efekt by nemali mať.

zobaka
8. júl 2023

z mojich skúseností ad z ktorých sa chudne nezaberajú na depresie a zhoršovali stavy úzkosti, najlepšie zaberajú ad z rady SSRI, čiže strážiť si čo jes, chodiť do posilovne, hýbať sa ja mám postavu ok 🙂

autor
9. júl 2023

Ešte ja jednu vec by som sa opýtala. Čo vaše libido po antidepresivach?

lucyluska
9. júl 2023

Ja beriem Alventa 150mg, nepribrala som nič. Cítim sa veľmi dobre. Libido fajn. Keď mi dávnejšie predpísala citalopram tak nízke libido, brintalex fuj, to som mala vlčí hlad, prestala som to brať. Tá alventa je pre mňa zivotozachraňujúca, brutálne mi pomáha na úzkostné stavy, beriem k tomu aj Tebokan na mozog, lepšie mi zapaľuje. Aj stravu som zmenila teraz, všimla som si že vajíčka mi úzkosť zvýšia 🤷🏼‍♀️ mám vysoký príjem tukov a proteinov, skoro ziaden cukor. Držím palce

roxy2
27. apr 2025
@luccija

@marsmykkok z takej stravy by každý pribral veď málo jedla spomalený metabolizmus a telo si všetko ukladá.Ale chápem, že každý ma svoju pravdu s skúsenosti.
Autorka poznám 3 ľudí čo ich berú dlhodobo 3 a viac rokov nikto z nich nepribral.neviem, ktoré sú nové a staré AD jedna berie Seroxat, Cipralex a posledná neviem.Lekar Ta vypočuje a určite sa bude snažiť Ti vyhovieť...ja som si čítala štúdie o liekoch, keď som mala tetaniu neurológ sa ma pýtal či nechcem vyskúšať AD, ale potom sa mi polepšilo a skôr si myslím, že to je, že človek sa ukľudní nežije v strese ..keď som mala tetaniu za 2m som chudla 6 kg
Čo viem priberá sa z antipsychotik.Ked normálne fungujes chodíš do práce budeš mať len miernu depresiu, úzkosť a určite nebudeš brať silné lieky, ale len na zastabilizovanie a trocha nakopnutie.

@luccija ahoj, aj keď je toto stará diskusia, píšeš, že si mala tetániu... ako si sa jej zbavila prosím 🙏

Strana
z2