Antidepresíva počas dojčenia
Prosím, aké antidepresíva sú vhodné počas dojčenia? Fakt som na tom psychicky už velmi zle.
Keďže mám veľmi dobrú kamošku lekárku / psych /, viem aký by mal byť protokol, keď ste napríklad hospitalizovaná za účelom nasadenia AD: Dávajú sa lieky na zastavenie laktácie a nasadia sa AD. Pýtala som sa, prečo nemôže žena dojčiť počas užívania - že sa to neodporúča.... v individuálnych prípadoch áno, ale kvôli bezpečnosti sa zastavuje laktácia a nasadzuje sa liečba. Vždy treba zvážiť benefity liečby vs. riziká. Ale teda zastavuje sa laktácia bežne.
@billy_jean toto vám povedala slovenska lekárka predpokladam... Čo takto dovzdelavat sa a protokol zmeniť? Ja nemám známu lekárku - mam v rodine lekárku, čo žije a pracuje v krajine zapadnejsie od nás a chvalabohu, takýto nezmysel a prežitok tam už nefunguje... Aby sa niekto pod toto podpísal a obral dieťa o všetky benefity, čo mu materské mlieko prinesie, lebo sa to neodporúča, hoci je dokázané, že látky z liekov neprejdú do mlieka, alebo len v úplne zanedbatelnom množstve... Toto sa hrozne číta. Hlavne, že dodržia protokol!
@billy_jean toto vám povedala slovenska lekárka predpokladam... Čo takto dovzdelavat sa a protokol zmeniť? Ja nemám známu lekárku - mam v rodine lekárku, čo žije a pracuje v krajine zapadnejsie od nás a chvalabohu, takýto nezmysel a prežitok tam už nefunguje... Aby sa niekto pod toto podpísal a obral dieťa o všetky benefity, čo mu materské mlieko prinesie, lebo sa to neodporúča, hoci je dokázané, že látky z liekov neprejdú do mlieka, alebo len v úplne zanedbatelnom množstve... Toto sa hrozne číta. Hlavne, že dodržia protokol!
@lucia245 môžem sa pod to podpísať, v zahraničí to nik nerieši zastavovaním laktácie. Sme v 21 storočí, vždy sa dá nájsť alternatíva..
Takéto vážne veci treba riešiť s lekárom a nie tu ...
Keďže mám veľmi dobrú kamošku lekárku / psych /, viem aký by mal byť protokol, keď ste napríklad hospitalizovaná za účelom nasadenia AD: Dávajú sa lieky na zastavenie laktácie a nasadia sa AD. Pýtala som sa, prečo nemôže žena dojčiť počas užívania - že sa to neodporúča.... v individuálnych prípadoch áno, ale kvôli bezpečnosti sa zastavuje laktácia a nasadzuje sa liečba. Vždy treba zvážiť benefity liečby vs. riziká. Ale teda zastavuje sa laktácia bežne.
@billy_jean je rozdiel úzkosti, depresia, psychóza plus bežne sa pri nasadení AD nehospitalizuje nech sa autorka nevylaka, že ešte bude musieť ísť od dieťaťa.
nedavala by som dietatu take mlieko, ale podstatne je aby si bola v poriadku, vies prejst na umele
@zobaka to je AKÉ mlieko? Ked do mm neprechádza nic alebo nesignifikantne málo a k dietatu uz vobec nic? “Také” mlieko je uplne v poriadku.
@anavixy nech si kazdy robi co chce, nie telo nedeli zlozky, ze aha to do mlieka nepojde, dieta prijima vsetko, co prijme aj matka, dalsia vec, ci matke neskodi aktualny laktacny hormonalny stav, to uz urcite by mala riesit s lekarmi
@226lenka najlepsie ti poradi lekar, ja som brala Alventu, mala som to odsuhlasene viacerymi dr a v porodnici som to tiez oznamila, ze som na AD, sestricka sa milo usmiala, ze vitajte v klube, momentalne ste tu take styri 🙂 Neboj nic, smelo za psychiatrom pre AD, to uz je uplne ina generacia liskov ako tie z 80.-90.rokov 🙂
@billy_jean ak je pravda, co pises, teda to ze mas taku kamaratku, je psychiatricka a toto tvrdi, tak bud by sa mala riadne dovzdelavat, alebo nezavadzat svoje kamosky 🙂 Este podotykam, mohla (si) sa pomylit - autorka sa pyta na antidepresiva, tvoja “kamoska” opisala skor postup pri antipsychotikach.
@billy_jean ak je pravda, co pises, teda to ze mas taku kamaratku, je psychiatricka a toto tvrdi, tak bud by sa mala riadne dovzdelavat, alebo nezavadzat svoje kamosky 🙂 Este podotykam, mohla (si) sa pomylit - autorka sa pyta na antidepresiva, tvoja “kamoska” opisala skor postup pri antipsychotikach.
@dotka04 nie, antidepresiva, bezne sa nasadzuju mamickam pri poporodnej depresii. Zastavi sa laktacia a nasadzaju sa AD.
@dotka04 nie, antidepresiva, bezne sa nasadzuju mamickam pri poporodnej depresii. Zastavi sa laktacia a nasadzaju sa AD.
@billy_jean vôbec netreba zastavovať laktaciu, prestaň, prosím, strašiť autorku.
@billy_jean vôbec netreba zastavovať laktaciu, prestaň, prosím, strašiť autorku.
@lucia245 ja hovorím, ako by sa to malo robiť, ako sa to aj štandardne robí. Samozrejme, že existujú AD, ktoré sa predpisujú počas tehotenstva - sertralin, escitalopram, citalopram prípadne. Len hovorím aká je realita, všetky sa vylučujú do materského mlieka a nie sú vhodné pre dieťa. Tak ako sa AD snažia psychiatri eliminovať počas I. a II. trimestra. To je realita. Dnes sa samozrejme psychiatri predpíšu AD aj dojčiacej matke, ale treba rátať s dôsledkami.
@lucia245 ja hovorím, ako by sa to malo robiť, ako sa to aj štandardne robí. Samozrejme, že existujú AD, ktoré sa predpisujú počas tehotenstva - sertralin, escitalopram, citalopram prípadne. Len hovorím aká je realita, všetky sa vylučujú do materského mlieka a nie sú vhodné pre dieťa. Tak ako sa AD snažia psychiatri eliminovať počas I. a II. trimestra. To je realita. Dnes sa samozrejme psychiatri predpíšu AD aj dojčiacej matke, ale treba rátať s dôsledkami.
@billy_jean to mas odkial, ze sa vylucuju v signifikantnej miere do mlieka?
ja som radšej nedojčila
@billy_jean opäť píšeš nepravdy. Odkiaľ máš, že všetky sa vylučujú do materského mlieka? Znova prosím, nezavádzaj a dovzdelavaj sa radšej 🙏
@billy_jean opäť píšeš nepravdy. Odkiaľ máš, že všetky sa vylučujú do materského mlieka? Znova prosím, nezavádzaj a dovzdelavaj sa radšej 🙏
@lucia245 z praxe, kedze sme to mali v rodine a riesili sme to velmi intenzivne. Po dohode s lekarkou sa zastavila laktacia a nasadili AD, pre istotu.
@lucia245 z praxe, kedze sme to mali v rodine a riesili sme to velmi intenzivne. Po dohode s lekarkou sa zastavila laktacia a nasadili AD, pre istotu.
@billy_jean ideš si stále tvrdohlavo svoje.Kazdy pacient je iný ako aj postup.Aj je veľký rozdiel len si zvyknúť na novú rolu zodpovednosť, únava placlivost a nejakavnespavosť, nechutenstvo...a depresívne myšlienky naozaj stavu keď je lepšie lieky dať.Ja som sa napríklad prvé dni bála či budem mať mlieko, čo bude jesť , čo bude, keď pôjdeme domov z porodnice a pamätám si na úzkosť, keď muž po týždni povedal, že ide do práce a, že budem celý deň sama unavená a čo bude...o pár dní som si zvykla, našla režim.
@billy_jean tvoja skúsenosť neznamená, že zvolený postup bol správny.
@billy_jean akými dôsledkami?
@billy_jean ideš si stále tvrdohlavo svoje.Kazdy pacient je iný ako aj postup.Aj je veľký rozdiel len si zvyknúť na novú rolu zodpovednosť, únava placlivost a nejakavnespavosť, nechutenstvo...a depresívne myšlienky naozaj stavu keď je lepšie lieky dať.Ja som sa napríklad prvé dni bála či budem mať mlieko, čo bude jesť , čo bude, keď pôjdeme domov z porodnice a pamätám si na úzkosť, keď muž po týždni povedal, že ide do práce a, že budem celý deň sama unavená a čo bude...o pár dní som si zvykla, našla režim.
@luccija zvolený prístup bol konzultovaný s primárom v nemocnici, keďže sme ho poznali. Toto bola najviac safe cesta pre dieťa aj pre mamičku. Mamička sa zaliečila AD a dieťatko bolo na UM, zdravé a prosperuje. Po roku a pol boli AD vysadené. Všetko dobre dopadlo a zvážilo sa, že toto je najrozumnejšia cesta.
@luccija zvolený prístup bol konzultovaný s primárom v nemocnici, keďže sme ho poznali. Toto bola najviac safe cesta pre dieťa aj pre mamičku. Mamička sa zaliečila AD a dieťatko bolo na UM, zdravé a prosperuje. Po roku a pol boli AD vysadené. Všetko dobre dopadlo a zvážilo sa, že toto je najrozumnejšia cesta.
@billy_jean pre primara s jeho protokolom urcite
Ale nemusíte sa tu prosím vás hádať. Viem že najlepšie sú žiadne lieky, počas dojčenia, ale na druhej strane ešte nie som pripravená odstaviť dieťa. Má 7 mesiacov.
@sisska96
@deti95060810 ze mňa sa to nikto nikdy pri malom nepýtal a keď som v pôrodnici vravela ze beriem len mi vraveli nech beriem ako mam, pediatrická som vravela tiež, ona ze to nemá vplyv, keď sla naša do dôchodku a nastúpila nová tiež som jej vravela a tiež sa tak vyjadrila, rovnako v rodine mame neonatologicku a ona len ze škoda ue som krátko kojila ale to mame v rodine všetky ale nevidela problém v tom ze užívam ad.
@226lenka chod k lekárovi. Lepšie ako sa trápiť a čakať kým odstavis. Sú lieky ktoré môžeš počas tehotenstva aj dojčenia pretože sú slabé, sú testované a v minimálnej miere sa dostávajú do materského mlieka. Skôr uškodis babu krd budeš psychicky na dne ako keď si dáš jednu tabletku denne... a to beriem ad už 8 rokov, prešla som si s nimi všetkým možným q psychiatrička keď som povedala ze chceme bábo len nech znížime dávku na pol tabletky ale ze keď by nebolo dobre kľudne môžem aj celú lebo sa môžu v tehotenstve aj počas dojčenia. Nemám nijak silné lieky.
@billy_jean ale je iné hospitalizácia, kedy pacient okrem ad užíva aj xanax a podobne lieky niekoľko krát do dňa a keď príde taky pacient ako je autorka. Ona nie je na hospitalizáciu. A tie lieky niektoré najmä tie slabé sú testované aj u tehotných a dojciacich. Miešaš tu hrušky s jablkami a zbytočne ju viac stresujes
@billy_jean ale je iné hospitalizácia, kedy pacient okrem ad užíva aj xanax a podobne lieky niekoľko krát do dňa a keď príde taky pacient ako je autorka. Ona nie je na hospitalizáciu. A tie lieky niektoré najmä tie slabé sú testované aj u tehotných a dojciacich. Miešaš tu hrušky s jablkami a zbytočne ju viac stresujes
@ronie338 nehovorim o anxiolytikach a benzodiazepinoch, hovorim o AD z radu SSRI - escitalopram, paretin/seroxat alebo sertralin. To su tie setrnejsie lieky. Pripadne mozno coaxil a ucinna latka tianeptin. V kazdom pripade sa vylucuju do materskeho mlieka. Nie v zlozkach, aby mali na dieta terapeuticky ucinok, ale pokial je mozne na cas odstavit dieta od materskeho mlieka, zamedikovat mamicku, je to vhodnejsia cesta.
@ronie338 nehovorim o anxiolytikach a benzodiazepinoch, hovorim o AD z radu SSRI - escitalopram, paretin/seroxat alebo sertralin. To su tie setrnejsie lieky. Pripadne mozno coaxil a ucinna latka tianeptin. V kazdom pripade sa vylucuju do materskeho mlieka. Nie v zlozkach, aby mali na dieta terapeuticky ucinok, ale pokial je mozne na cas odstavit dieta od materskeho mlieka, zamedikovat mamicku, je to vhodnejsia cesta.
@billy_jean nie, nie je 🙂
@billy_jean beriem paterin 7 rokov, rok som brala escitalopram, rozhovory s detskými lekármi, ktorý robia na neonatologii, čiže predčasne narodené deti a choré deti, v rodine mame bývalú primarku ktorá bola pri pôrode môjho dieťaťa a aj ona mi povedala ze mam kľudne kojiť aj som kojila 5 týždňov kým som nedostala zápal oblociek. Naša nová pediatrická tiež robila pred tým na nobotodenenckom a nenonatologii q tiež sa rovnako vyjadrila. Dvaja psychiatri na dvoch koncoch slovenska tiež ze môžem kľudne kojiť lebo to nemá vplyv na dieťa. To stopové množstvo mu neublíži a to so mu to mlieko dá je omnoho viac. To sa presne rozčuľuje teraz ze dieťa do 3 rokov nech nemá nič len soplik lebo nikto ho mevysetri. Môj ma problém s alergiu, s očami a problém nájsť niekoho kto vezme 2 ročne. A kým začneš ze to moje lieky, mame silných alergikov na oboch stranách, ja mam problémy s očami, malý ma príliš svetle očné pozadie preto ma citlivé oči. Rovnako ako aj ja. A je to dedičné. Nič z toho mu nespôsobili lieky.
@billy_jean len ak ide vyslovene o laktačnú psychózu, čo nie je to isté ako bežná depresia. V posledných rokoch sa, párve naopak, upúšťa od zastavovania laktácie a prechodu na UM "len" z dôvodu AD, nakoľko sa ukazujú benefity pri porovnaní: dieťa na UM a dieťa na MM (s matkou na vhodných AD).
Mimochodom, o vhodnosti AD sa dá konzultovať s klinickou farmakologičkou, kt. ti aj vie povedať napr. o % rizík pri užívaní konkrétneho psychofarmaka v jednotlivých trimestroch na konkrétne vývojové jednotky dieťaťa.