icon

Antidepresíva prestali účinkovať

7. aug 2025

Pred vyse mesiacom mi zomrel otec. Od vtedy sa citim velmi zle. Mam diagnostikovanu uzkostno-depresivnu poruchu 7 rokov ale kedzw som sa bala brat AD liecim sa len rok..beriem 1 escitalopram rano, 1 escitalopram vecer a 1 tritico vecer, bola som aj na pn minuly rok..Tritico sme navysovali este v maji, lebo som mala uzkosti zo zdravotnej situacie otca (alkohol), prace a bolo toho na mna moc..Mala som vzdy skor uzkosti a isli mi az do nerealnych katastrofickych predstav, ale teraz mi je vsetko jedno, nechce sa mi ist z postele, som otupena, ale ani plakat neviem.Terapeutka hovori ze je to pri tejto situacii normalne..mam aj myslienky na smrt, lebo nic mi uz nedava zmysel, nic ma netesi..to som jej nevravela, lebo sa hanbim..nie je to take ze idem si hned nieco spravit, len mi je zle..mam vsak dieta..Som 3 ttzdne na PN od obvodnej lebo psychiater mal dovolenku..od nej mam este neurol ktory si sem tam davam..nevidim moc svetlo na konci tunela..mam "len" dieta a som sama..spustacom mojej choroby bol rozchod, stresy v praci..

autor
7. aug 2025

@anonym_autor Moja otázka je - ci nema niekto podobnu skusenost, ze mu AD prestali ucinkovat v dosledku tazkej situacie..Neviem ci pockat alebo poziadat o zmenu..uz aj nad hospitalizacipu som rozmyslala..Psychiater je mily, ale nema na mna neviem kolko casu a neviem ci budem vediet na rovinu rozpravat..neviem to moc porovnat, ci len malo znesiem alebo je to uz problematicke ako na tom som..

mariet4
7. aug 2025

@anonym_autor Zdravím, tiež mám uzkostno-depresívnu poruchu. Jej zákernosť spočíva v tom, že človeku klame, že nikdy už nebude dobre, že nič nemá zmysel a že svetlo na konci tunela neexistuje. Je to blud, neverte jej. Píšete, že máte “len” dieťa, a platí to aj opačne, dieťa má len vás a potrebuje Vás, ste preň celý svet. Viem, že v tomto stave to ťažko vnímať, tiež mi len nedávno zabrala liečba a neverila som, že to má niekde koniec, ale je to tak, bude dobre, sľubujem. Možno by bolo fajn zmeniť lieky, pripadne dočasne ešte navýšiť, v takýchto situáciách je to úplne bežne. Len treba doktorke povedať narovinu všetko. Nebojte sa, na podobné myšlienky je vo svojej práci zvyknutá, je tu na to, aby vám pomohla. Veľmi vám držím palce.

deti95060810
7. aug 2025

s psychiatrom komunikovať pravdivo a na rovinu. žiadne zatajovanie situácie, alebo prikrášľovanie.
lekár ti chce pomôcť, musí poznať úplnú pravdu ako sa cítiš.

knmmch
7. aug 2025

@anonym_autor depresia je choroba netreba sa hanbiť.. ..ak máš myšlienky na samovraždu treba to oznámiť psychológovi resp. psychiatrovi, určite to nebudú brať na ľahkú váhu.. ..ak sa necítiš komfortne tak zrejme navýšia dávku súčasných AD..

anonym_875da2
7. aug 2025

Bude potrebné navýšiť liek.Pomohlo by ti, ak by si nebola sama doma aspoň dočasne