Asperger a psychické problémy
Dobrý deň. Ja mám takú zvláštnu otázku resp. sama neviem , čo očakavam za odpovede ale chcela by som pomôcť, možno poradiť.
Vec sa má tak. Mám švagra , 27 ročný mladý muž. Celý život stratený, škole šikanovaní ,nadpriemerne inteligentný ale ,,čudák,,. Celý život sa trápi, hľadá, prechádza s jednou depresiou za druhou, myšlienky na samovraždu.
Od začiatku ako som ho spoznala som videla, že chlapec nieje úplne ok. Videlo to aj okolie ale nikto sa ním nezaoberal. Len sa smiali z neho, zo všetkého čo urobil, ako sa správal.
Došlo to do štádia, kedy sám začal riešiť to aký je a vyhľadal lekársku pomoc. Potvrdili mu aspergera, úzkostné stavy a depresie. Začal užívať lieky antidepresíva samizda že Elicia tak sa volajú. Predtým užíval nejaké iné ale tie mu nesadli. A teraz pointa prečo tu píšem. Ja som jediný človek, ktorému sa zverí resp snažím sa ho vypočuť , poradiť , povzbudiť a vlastne nejako ho motivovať žiť. Jeho rodičia moji svokrovci to je kapitola sama o sebe. Celý život si ho nevšímali, mali ho len za chodiacu encyklopédiu, ignorácia šikani na škole a pod. Otec ma blízko k alkoholu, matka tá vidí len obchody , kde je aká akcia vážne o ničom inom nerozpráva... A teda ten môj švagor býva stále snimi. Pred pol rokom začal prvý x pracovať na pc homeoffice (inú prácu vykonavat by nezvladol. Váži 50kil fakt mám pocit že sa zachvilu zlomí )dovtedy nepracoval lebo chodil na VŠ. Viem, že ho to prostredie ničí. Dovolil mi prečítať si lekárske správy od psychiatra a naozaj mi je ťažko na duši. Ja som sa snažila svokrovcov vysvetliť závažnosť situácie k akej sa nachádza ich syn. Zo začiatku svokor sa snažil v rámci takej tej jeho ,,povahy,, ale dnes viem že snimi nepohnem. Jediné riešenie je aby švagor odišiel bývať kdesi do podnájmu čo určite príde ale teda neviem si to predstaviť. On fakt vyzerá aj sa správa ako také dieťa zaseknutý niekde v 13 rokoch. Ja vlastne chcem len poradit, ako sa mám s takýmto človekom baviť aby som neurobila ešte horšie ako je. Ako mám pristupovať k takémuto človeku. Čítala som že asperger je skôr problém u malých detí že v dospelosti už je to znesitelne. A však môžte mi odporučiť nejakú literatúru alebo niečo kde si môžem prečítať ako sa mám správať čo mám robiť. Ja mu chcem len nejako pomôcť lebo po dnešnom slovnom divadle od svokra mi je teda slabo ...prepáčte ak to sem nepatrí ja len hľadám rady a pomoc ďakujem za prečítanie
A ako sa stalo že býva s vami prečo nie u rodičov alebo sám.
Pre zaciatok by bolo fajn sa porozpravat s jeho psychiatrom, ak by s tym suhlasil. Drzim palce. Ma velke stastie, ze ma osobu, ktorej mu na nom zalezi. Smutne, ze rodicia ho nechapu.

@exotka444 to by chcelo terapiu. Sú psychoterapeuti ktorí sa špecializujú na terapie pre autistiv. Skús pohľadať cez fcb hľadám psychológa psychoterapeuta
Kým nie je v pohode, tak ísť bývať sám asi nie je dobrý nápad ….neviem