Babičke bola diagnostikovaná choroba Alzheimer
Ahojte, mojej babke bol diagnostikovany alzheimer v 3. štádiu. Doteraz sa o ňu starala moja teta, ale babkin stav sa zhoršil a pre tetu to začína byť neúnosné. Babka zobrala tete kľúče od domu a nechce nikoho pustiť dnu, odmieta opatrovateľskú službu o DSS nechce ani počuť. Viete mi poradiť ako postupovať ďalej, ake máme možnosti. Za každú radu a osobnú skúsenosť budem veľmi vďačná.
@brulka1 ja som mala babku, ktora trpela sice vaskularnou demenciou, ale jej stav sa natolko zhorsil z mesiaca na mesiac, ze to bola úplne iná osoba, to uz nebola moja babka..zial bohu, je to tak..nezvladli sme to, dali sme ju do dss, kde sa o nu starali tak, ako starali a babka za mesiac pobytu zomrela...velmi, velmi si to vycitam, sice mam 21 rokov, ale keby mozem vratit cas spat, radsej by som sa vzdala prace, vysokej a opatrovala ju aj keď sama, doma. Bola som prilis sebecká a teraz uz nemam komu povedať babka..... takze ak dss, tak velmi prekuknite aký.. drzim palce, viem, ze to je tazke...
@katkaseiner Ahoj, ja tiez aktualne riesim umiestnenie mamy s Alzheimerom, lebo doma s snou to uz j neunosne + mam 3 malolete deti. Prosim kde konkretne pri NZ vam do spec.zariadenia prijali babku? Ja uz som obvolala takmer vsetky zar.v NR kraji, dokonca aj v BB kraji, vsade maju 3-25 ludi (zien na cakacke), cize umiestnenie v tomto roku vyzera neralne. Ja by som aj siahla na uspory a dala ju niekde ako samoplatcu, kym jej odklepnu z VUC, len nech mam aspon sveteilko na konci tunela, ze sa dockam tohto roku. Staram sa o nu 3 roky a uz meliem z posledneho. Aj sa mi definitivne rozpadol parntersky vztah a ex ziada striedavku.
@miskalevica kontaktuj okamzite Magnoliu v Hurbanove - rozsirovali kapacity. Babka je tam akurat rok, jej stav sa dost zhorsil (toto by uz moja mama pri nej nezvladla) ale sme velmi spokojny. Platila okolo 400 E. Viem ze teraz zvysovali ale neviem sumu.
@miskalevica drzim palce a daj prosim vediet potom ci a co sa zadarilo. Velmi sucitim ked je niekto v takejto situacii. Mama ta moze prezit ak to budes riesit sama doma. Tie zariadenia su super, v tomto kde je babka maju kopec aktivit, hraju hry, maju tvorive dielne, program, maskarny, svoju tvorbu dokonca predavaju - na recepcii si vies kupit co vytvorili, maju terapiu so psom - chodi tam jedna pani a oni toho psa mozu hladkat, cesat, krmit, proste super... a toto su len veci ktore som si ja vsimla. Nechodim za nou tak casto ako by som mala, ale moja mamina chodi za nou 1x tyzdenne.
@katkaseiner ahoj, prosim Ta, kam si v NZ umiestnila babku? A z ktoreho uradu boli tie panie velmi mile? Velmi krasne dakujem za odpoved a radu a zelam krasne sviatky.
@barbele Ahoj, babka nam pred 3 mesiacmi zomrela, ale bola vyse dvoch rokoch v Hurbanove v Magnolii - velmi sme boli spokojny. Inak tie panie boli z Nitry z uradu ale neviem ti povedat ako sa to volalo. Skus sa spytat obvodneho lekara kam sa posielaju tie tlaciva na posudenie odkazanosti. My sme tam kopec veci zabudli - bud zaskrtnut alebo podpisat (podpisovalo sa na viac miestach v tlacive) ale fakt bez problemov komunikovali aj v akom stave je ziadost a co sa bude diat a podobne...
@katkaseiner velmi pekne dakujem za odpoved. Babka ma velmi mrzi, ale som rada, ze mala nakonci taky dobry domov a boli ste spokojni. U nas sa to tiez uz hybe, este nevieme kam, ale kedze ma velmi tazky stav, tak by mala ist prioritne. Velmi pekne dakujem este raz a zelam krasne sviatky.

@katkaseiner hej , to som cchela odpovedat autorke, len som ju neoznacila
@brulka1