icon

Bipolárna porucha + schizofrénia

4. aug 2022

S partnerom sme spoznali cez internet a chodíme spolu už nejaký ten nie až taký dlhý ,ale ani krátky čas,lenže až teraz sa mi priznal,že má schizofréniu. To,že ja mám Bipolárnu poruchu vedel už od začiatku nášho vzťahu
a beriem aj lieky,ale ja som jeho lieky brať nikdy nevidela... Hovoril mi,že v posledných dňoch má pocit, ako keby bol každý proti nemu. Ja dobre viem,že toto neveští nič dobré , lebo som si ja sama prežila párkrát paranoju a potom sa ešte nakopili ďalšie veci,ktoré nakoniec vyústili do psychózy... Ja som v takom stave bola otrasná,a to, že teraz by som mala vidieť ako keby seba vo mne vyvoláva veľký strach, ale som si istá, že to zvládneme. Veľmi ho milujem a nechcem ho stratiť, ale rodičia ma začali od neho odhovárať ,zakázali mi stretávať sa s ním a to som už dospelá.. Nechcem ho opustiť, chápem, čo prežíva ,a tým, že mam tiež psychickú chorobu nie som o nič lepšia, tak prečo by som ho mala odsudzovať? Ale rodičia to nechápu, vraj náš vzťah nemá žiadnu budúcnosť. Priateľ mi aj sľúbil, že začne brať lieky a ttiež sa bude liečiť, tak prečo? Určite by sme to zvládli. Podľa vás má náš vzťah budúcnosť? Ako presvedčiť rodičov,aby mi ho nezakazovali? Som zničená,neviem čo mám robiť. Ja nechcem rozchod

Strana
z2
dilino
5. aug 2022

Vezmi si to tak je to ťažké rodičia ťa od neho odhovárajú a zakazujú TI ho si predstav našla by si si partnera zdravého a jeho rodičia by ho od teba odhovárali a miešali sa do vás lebo TY si chorá a má to s tebou skončiť .Bolo by TI dobre asi nie. Načo si toto hovorila rodičom načo je to dobre. Uvidíš čo bude toto je tvoj život nie tvojich rodičov TY nech žijú svoj život. To sa opýtaj rodičov že či by sa im páčilo keby že TY chorá nájdeš zdravého ON to povie doma a jeho odhovoria od teba.

autor
5. aug 2022

@dilino Lebo hovorím svojim rodičom všetko a keby mal nejaké stavy, aké mávam ja, tak by si to aj tak všimli ,ale nečakala som,že zareagujú takto.

ukulela
6. aug 2022

@marianarem mali sme znameho. On schizofrenik, mama schizofrenicka, nestastna rodina. Preto taky nazor. Tiez to bola diskusia raz, pani s bipolarnou poruchou , sa jej rozpadlo po vyse 20r manzelstvo aj kvoli jej stavom.

luccija
6. aug 2022

@wtroa001 myslim, ze psychiater a psycholog ma byt nestranny.Co diagnoza to iny zivotny pribeh skor ma udivuje, ze vie, ze ma schizofreniu a nelieci sa.

marianarem
6. aug 2022

@ukulela Verim, urcite su take pripady, aj ja poznam vselijake pribehy. Na druhej strane moja niekdajsia psychiatricka spominala aj pacientov schizofrenikov, ktorym sa s liecbou dari. Rodiny sa rozpadaju dnes aj kvoli ovela vacsim blbostiam, mne je len proste luto, ked sa ludom s psychickymi problemami dopredu a pausalne upiera pravo to skusit. Ale chapem ta, ja mam svokra alkoholika a tiez casto radim od takeho radsej ujst, hoci kazdy je iny a niekomu sa podari vyliecit aj po rokoch.

wtroa001
7. aug 2022

@luccija urcite by sa mal liecit, ak uz nie kvoli sebe, tak aspon kvoli svojim blizkym... je to vazna diagnoza

kim2028
11. nov 2022

@luccija To nie je nič nové. Osobne je to znak mnohých schizofrenikov, že nechcú sa veľmi liečiť. Pričom ja mám schizofréniu beriem lieky a v poslednej dobe 6 roky nemám isté najhoršie problémy, ktoré by som mohol mať, kebyže tie lieky neberiem. Vraj len 3% s mojou diagnózou vie brať lieky dlhodobo. Povedzme, že väčšina má na to, aby lieky brala max. 2 roky. To je nič a potom príde relaps. Jednoducho nepoučiteľní. Nechápem, ako dokážu takto fungovať. Neviem, či mám vysoké IQ alebo, čo že tie lieky vydržal som toľko brať....

mriab8888
2. júl 2024

@canany dobrý deň,prosím,čo by ste mi poradili na schizofreniu? Tiež ju mám ,ako sa dá liečiť? Počujem hlasy.dakujem

mriab8888
2. júl 2024

@kim2028 počujete aj hlasy ?

canany
2. júl 2024

@mriab8888 ked uz pocujete hlasy, treba ist k psychiatrovi na vysetrenie, aby presne stanovil diagnozu, nasadil lieky a nasiel spravnu kombinaciu, pokial viem netreba na to vymenny listok. Treba to dostat liekmi pod kontrolu, je to beh na dlhe trate, potom sa daju zaradit tie vitaminy, ale uz neviem presne ake to boli. Ak by to bola schizofrenia po case sa daju znizit davky na udrziavaciu hladinu, ale ja nie som odbornik na toto. Uz je to aj velmi davno. Hlavne treba riesit a neodkladat to, kym sa to nezhorsi

kim2028
2. júl 2024

@mriab8888 Kedysi boli tam aj hlasy, ale elektrošokmi sa poriešili. Odvtedy už vyše 7 rokov nemám ich... Mám už len občas niekedy vraj tzv. pseudohalucinácie v stresujúcom období.... Ale nezmôže sa to za veľa asi nie je to vážne skutočný hlas...

Strana
z2