Bola reakcia zubárky naozaj neprofesionálna?
Ahojte, prišla som sa sem spýtať, či si myslíte že takáto reakcia zubárky je v poriadku.
Mám 28 rokov a pomerne dobré zuby. Vŕtali mi niečo asi 3x v živote asi keď som mala 15 rokov. Teda mám 3 amalgámové plomby (iné u mojej vtedajšej zubárky nerobili).
Chodím na jednu nemenovanú Bratislavskú kliniku, platím za všetko vrátane preventívnej prehliadky ale doteraz som tam bola spokojná. Bola som 3 roky po sebe u môjho zubára, spravil mi snímok a nikdy žiadny kaz. Bola som dnes na prevencii ale (neviem prečo) u inej zubárky. Len som si sadla do kresla a prvé čo mi povedala bolo, že "vy teda tej hygiene moc nedávate". Dala mi potom doslova 15 minútovú prednášku o tom aký mám zubný povlak ako "hrozne to vyzerá". Spýtala sa ma, že ako často chodím na hygienu. Povedal som raz ročne (tak mi odporúčil jej kolega) a ona sa mi doslova začala smiať, že či to myslím vážne, že to mám chodiť každé 4 mesiace, že "tak chodia všetci". (Jednak to počujem prvý krát a dosť silno pochybujem, že hordy ľudí si môžu dovoliť hygienu za 90 eur každé 4 mesiace.) Potom zobrala môj RTG snímok povedala, že pod jednou amalgámovou plombou je kaz (okej však stane sa s tými amalgámovými) a že ako som ti mohla niečo také dať do zubov. Keď som jej povedala, že tá plomba má 10 rokov určite a že vtedy sa u mojej vtedajšej zubárky iné nerobili. Tak mi povedala, že "to čo ste chodili k zubárovi do Turecka". Som tam zostala, že čo? Potom začala ukazovať na ten RTG snímok, že tam sú 2 ďalšie kazy. Doslova som na tej snímke nevidela nič. Akože nie som zubár ale príde mi divné, že za 5 rokov ani jeden kaz a teraz zrazu 3. Začala mi tam potom rozprávať (zasa), že ako mám zlé zuby a nestarám sa o nich. Mám 3 plomby asi spred 10-15 rokov a mimo toho NIČ. Normálne si čistím zuby 2x denne sonickou kefkou používam medzizubnú kefku a ústnu vodu + 1x ročne som chodila na hygienu, lebo sa mi robilo trochu zubného kameňa ale vždy som tam bola 20 minút (tá istá klinika).
Odišla som z ambulancie totálne vyvedená z miery, že čo je. Však okej mohli sa mi zhoršiť zuby ale za 90 eur čo platím za preventívku by som teda čkala iný prístup. Chcela som napísať na vedenie kliniky, že teda prečo mi zmenili zubára a že táto pani je extrémne necitlivá a neprofesionálna ale je mi to také blbé. Prehliadku mi urobila ale prístup 0/10.
Kludne napis vedeniu, tiez som sa tak stazovala na dentalnu jednu .. pristup ako keby som jej dieta bola, ziadna profesionalita. Uplne znechutena som z tadial odchadzala. Stazovat sa pomohlo.
To ma mrzí, určite by som napísala vedeniu. Pripadne dala aj recenziu. Ja som mala raz podobnú skúsenosť, odišla som s plačom. Uplne sa na mne jedna pani zubárka vybúrila, "že do 2 rokov prídem o zuby". Ešte ked som odchádzala tak sa mi sestrička ospravedlňovala vraj "prepáčte, ona je taká". Tu som 5 rokov po tom a zuby stále mam 🤣🤣 dokonca všetky..
pred 10 rokmi sa určite bežne nedávali amalgám. plomby. možno pred 30 rokmi.
určite napíš, zubárka prekračuje hranice..
pred 10 rokmi sa určite bežne nedávali amalgám. plomby. možno pred 30 rokmi.
@jaskolka Lebo je to nezmluvná klinika a keď sme sa presťahovali, iné zmluvné v okolí nebrali pacientov a nejak som tam ostala. Bola som spokojná.
@mondolina Neviem no, vŕtali mi to keď som mala 15, to znamená 13 rokov dozadu ale to bola "štátna zubárka" v malom meste, kde sme bývali. Nikto sa ma vtedy nepýtal či chcem amalgám alebo fotokompozit.
Pozri sa po iných klinikách… kľudne aj ďalej z Bratislavy. Ja som chodila tiež dlhé roky do ba, kde som nechala za prehliadku 80€ a odišla som po tom, ako mi nedokázal pán doktor vyčistiť kanáliky. Našla som si zubárka v Dubnici nad Váhom, super moderné vybavenie, prehliadka zadarmo, ceny za zákroky a dentálku polovičné… radosť tam chodiť
Ak máš tendenciu k vzniku vodného kameňa, tak raz ročne je určite málo. Ale v každom prípade prístup pani zubárky určite nebol normálny a sťažovala by som sa. Ja si rada nechám poradiť ale z duše neznášam keď sa niekto ku mne správa ako k malému decku alebo k menejcennej (čiže tak ako sa správala tvoja zubárka k tebe).
Aj keby si mala strasny povlak a uplne pokazene zuby, taketo spravanie lekara je absolutne neprijatelne. V dnesnej dobe je sucastou modernej stomatologie aj to, ze zubar ma mat empaticky ludsky pristup a debilne/odsudzujuce komentare si ma maximalne nechat pre seba. Odporucam zmenu kliniky a zanechat uprimnu recenziu.
K dentalnej hygiene – standardne sa odporuca kazdych 6 mesiacov (ak mas horsiu hygienu, tak aj castejsie). Ak pouzivas sonicku kefku aj medzizubne pomocky, tak je zvlastne, ze by si mala nejake viditelne povlaky (ale asi mas, kedze sa ti robi zubny kamen = mineralizovany povlak). Skus si pozriet na nete nejake video o spravnej technike cistenia zubov so sonickou kefkou. Dentalna hygiena by standardne mala trvat okolo 50 minut, 20 minut je naozaj malo za cenu 90€ (vyssia cenova kategoria za hygienu).
Amalgamove plomby by bolo idealne si dat vymenit, ale stale je to bezna vec v ustach mnohych ludi.
Aj keby si mala strasny povlak a uplne pokazene zuby, taketo spravanie lekara je absolutne neprijatelne. V dnesnej dobe je sucastou modernej stomatologie aj to, ze zubar ma mat empaticky ludsky pristup a debilne/odsudzujuce komentare si ma maximalne nechat pre seba. Odporucam zmenu kliniky a zanechat uprimnu recenziu.
K dentalnej hygiene – standardne sa odporuca kazdych 6 mesiacov (ak mas horsiu hygienu, tak aj castejsie). Ak pouzivas sonicku kefku aj medzizubne pomocky, tak je zvlastne, ze by si mala nejake viditelne povlaky (ale asi mas, kedze sa ti robi zubny kamen = mineralizovany povlak). Skus si pozriet na nete nejake video o spravnej technike cistenia zubov so sonickou kefkou. Dentalna hygiena by standardne mala trvat okolo 50 minut, 20 minut je naozaj malo za cenu 90€ (vyssia cenova kategoria za hygienu).
Amalgamove plomby by bolo idealne si dat vymenit, ale stale je to bezna vec v ustach mnohych ludi.
Zubný kameň sa mi robí trochu. Mne sama dentálna hygienička v tej istej klinike povedala, že mi stačí chodiť raz ročne, lebo ho mám veľmi málo (miesto 60 minútovej hygieny je to hotové za polovicu času a fakt kvalitne, to nie je že by mi tú hygienu odflákla). Však to nie je problém povedať, že choďte častejšie len to ako to bolo povedané.
Kameň sa mi robí len na dvoch miestach, ktoré mám ťažko prístupné medzizubnou kefkou.
@laurinka27 O tých amalgámových plombách som sa bavila so zubárom a tiež mi ich odporúčal vymeniť ale ja som po poslednej preventívke odchádzala na tri mesiace preč a úprimne som na to totálne zabudla. Ale už som objednaná na výmenu.
No urcite to nebol normalny pristup… aj si ss dorazne ohradila?
A pokojne aj sem napis meno kliniky…
Nie je to normalny pristup, obratila by som sa na vedenie so ziadostou o navrat k povodnemu zubarovi, so synom som takto bola prvy a posledny krat u vychyrenej detskej zubarky, vo dverach ma omracila tym, kde byvam a na akom aute jazdim, kde pracujem a pomaly ake nohavicky nosim, ale dala som tomu sancu, nepomohlo, cely cas so mnou komunikovala akoby som mala iq hojdacieho kona, zabila to vetou o synovej potrebe navstivit psychologa, pricom bol ukazkove dieta od dobry den po posledne dakujem, a jasne nezabudnem na vetu o tom, ze zuby mu musim cistit pri telke, vozila sa na nas dobru polhodinku, odchadzala som s pocitom nekompetentnej matky, co nedba ani stravu pre zdrave zuby a vlastne nic nevie, odvtedy sme u ineho zubara, nakoniec mame takeho, co deti berie zriedka, nas zobral, kedze decka su ukazkove, od hygieny zubov, bez kazov, po spravanie v ordinacii🤷♀️
vyslovene neprofesionalny pristup , sa k tebe spravala ako k nejakemu 6 ročnému .. ja asi po druhej vete by som vstala šla preč
chodime na hygienu vraj stačí 2x ročne a ano je to aj tak položka
ano napisala by som o spravaní, mohla ti to povedat ako odoborníčka a s ludskym pristupom , toto mi pripada ako zosmiešnovanie a šikanovanie už ...
Nie je to normalny pristup, obratila by som sa na vedenie so ziadostou o navrat k povodnemu zubarovi, so synom som takto bola prvy a posledny krat u vychyrenej detskej zubarky, vo dverach ma omracila tym, kde byvam a na akom aute jazdim, kde pracujem a pomaly ake nohavicky nosim, ale dala som tomu sancu, nepomohlo, cely cas so mnou komunikovala akoby som mala iq hojdacieho kona, zabila to vetou o synovej potrebe navstivit psychologa, pricom bol ukazkove dieta od dobry den po posledne dakujem, a jasne nezabudnem na vetu o tom, ze zuby mu musim cistit pri telke, vozila sa na nas dobru polhodinku, odchadzala som s pocitom nekompetentnej matky, co nedba ani stravu pre zdrave zuby a vlastne nic nevie, odvtedy sme u ineho zubara, nakoniec mame takeho, co deti berie zriedka, nas zobral, kedze decka su ukazkove, od hygieny zubov, bez kazov, po spravanie v ordinacii🤷♀️
@danieli No veru presne takto som sa cítila keď som odchádzala. Ako absolútne nekompetentný človek, ktorý sa absolútne nestará o zuby.
Tak si s tym hlavu nelam, problem bude inde, dospelak ma na hygienu ist cca 2x rocne, syn chodieva kazde 4 mesiace pretoze ma strojcek, medzitym mu chirurgicky vybrali aj osmicku, ktora bola pod dasnom a stale to davame bez psychologa😂drzim palce
Určite napíš riaditeľovi.
Myslim, ze ja by som sa bez zaplatenia zdvihla Ana otazku, ze ci som chodila do Turecka k zubarovi, by som jej povedala, ze tam odkial ona rozum brala … pani mala evidentne PMS alebo zlu noc … ale to nech si necha na doma. Zmenila by som zubara
Správanie to určite nebolo normálne, napísala by som vedeniu. K tej plomba, ja mám svoju prvú bielu plombu spred 18 rokov a stále je na svojom mieste a pod ňou žiadny kaz 🙂 našťastie. Tiež to bola šťastná zubárka v tej dobe. Ja nemám ani jednu amalganovu plombu a to mám 42 rokov, čiže určite boli aj v tej dobre už biele plomby, len ich tvoja pani zubárka nemala.
pani zubárke udrelo asi štúdium na mozgy... 😉
chápem že medicína je ťažká škola, ale aby sa takto nadradene správala k neznámym ľuďom - pacientom , tak to ju vôbec neospravedlňuje.
napísala by som sťažnosť vedeniu a aj recenziu na kliniku.
jedného času sa dávali biele plomby na predné zuby a dozadu dávali tmavé plomby...
pacient si nemohol vyberať, o tom rozhodoval "pán zubár" - čo si o sebe myslel že je poloboh. ...
Autorka, aj ja si myslim, ze by si mohla zverejnit, o ktoru konkretne kliniku sa jedna. Tento pristup je maximalne neprofesionalny.
Určite necitlivý prístup, ale čím skôr si daj vymeniť amalgamove plomby. Ja som si všetky menila cca 20-23 r dozadu. Obsahujú olovo a popisuje sa že u žien su jednou z príčin osteoporózy.
Toto bolo úplne cez čiaru, hygiena sa bežne odporuca raz za pol roka, preto je benefit napríklad v dôvere na dve hygieny 30 eur. Častejšie sa odporúča pacientom s problémami. Parodontitida, kazive zuby, veľa kameňa. Toto podľa opisu je normálny stav kde sa chodí 2x ročne. Kazy môžu byť malé a pod amalgamom sa ľúbia robiť in pracuje inak ako biela vypln. Je pravda ze pred 10timi rokmi sa už väčšinou robili biele výplne ale poznám zubárov ktorý aj teraz dajú amalgam. A sú prípady kedy je lepší amalgam ako biela vypln. A áno viem jeho presne zloženie. Ja by som sa na danú lekárku sťažovala. V ba sú dve veľké kliniky s kvantom lekárov a jedna je taka ze majú veľký pohyb lekárov aj sestier. Na tej druhej si dávajú veľký pozor na správanie lekárov aj sestier.
teraz odhliadnuc od toho v akom stave si mala zuby to my nevidíme neboli sme tam.Teraz riešim čisto iba chovanie zubárky tak ja by som sa bez slova zodvihla a odišla.Nevysvetlovala by som nič.To vtedy ak by som v ted deň nemala chuť na hádky keby mám chuť na doťahovanie tak by som začala s tým, čo si to na mňa dovoluje a akým tónom sa somnou baví.Nech sa takto baví doma s deckami a mužom.Aký požičaj taký vráť
No tak za tie peniaze čo tam platíš by som mnou takto veru nikto nehovoril. A žiadala by som sa späť k pôvodnému zubárovi. Keď má pani zlý deň, nebude si ho vybijat na mne.
Ak sa používajú medzizubné kefky pravidelne, pred tým ako použijete sonicku kefku, tak zvyčajne stačí hygiena raz ročne.
Na btw snimkach mohla objaviť nejaký kaz, stane sa aj tým, čo sa ozaj starajú, spočiatku je to tam ako malý trojuholník z medzizubného priestoru, neskôr keď prejde sklovinou je tam už taký polobluk, to už je väčší kaz.
Pod amalgamami kazy byť môžu, nie vždy to vidieť, lebo amalgám je na rtg ako biely flek, keďže je to kov.
Cena 90€ za DH je v BA asi normálna, trvanie 20 minút je podľa mňa sakra krátke ak by mala zahŕňať farbenie povlaku, inštruktáž, pieskovanie, odstránenie kameňa s ultrazvukom a prípadne kyretaz.
Cena 90€ za prehliadku keď aj koľko snimok robia je podľa mňa neprimeraná.
Povlak som nevidel koľko ho tam je, ale ak je ozaj sonicka a medzizubné denne a nie ste totálne nemehlo, tak to nemohlo byť zlé. Dalo by sa ukázať, že kefku natočiť sem pod takým uhlom a bude to tiptop, ale nie takto.
vyslovene neprofesionalny pristup , sa k tebe spravala ako k nejakemu 6 ročnému .. ja asi po druhej vete by som vstala šla preč
chodime na hygienu vraj stačí 2x ročne a ano je to aj tak položka
ano napisala by som o spravaní, mohla ti to povedat ako odoborníčka a s ludskym pristupom , toto mi pripada ako zosmiešnovanie a šikanovanie už ...
@sara07 to ako často chodí pacient na hygienu závisí od jeho domácej starostlivosti.
Mám takých, čo chodia raz za rok a takých, ktorí majú na salame umývať doma a zišlo by sa im aj každé dva mesiace (to sú zvyčajne pubertiaci) kde v kombinacii povlak, energetaky a cukor sa kazy vedia tvorit sakramentaky rýchlo.
Dziiises...ja by som si nedavala servitku pred usta ale chapem ze si bola zaskocena. Pri mojich zuboch kde su vsetky stolicky opravovane by asi odpadla. Mna sa raz zubar opytal ci chodim ku zubarovi 😀😀😀 kukam na neho ze ved vidite kolko zubov mam opravovanych atd tak sama doma si to neviem orpavit. Tiez chodim na sukromnu kliniku a naposledy som sa objednavala s tym ze chcem ineho doktora s tym poslednym sme si nesadli. Slecna na recepcii ze ok nie je problem. Vyskusaj.
90e za preventivku? No ani omylom...najdi si zmluvneho zubara
Ok, kazy sa ti mozu spravit a nie, nemusi to byt amalganmi, biele nemaju napr.zdaleka taku trvacnost.
Nemusela tak jednat, ale mozno to len tak vnimas a ona to tak ani nemyslela.
Moja dcera je ma konci 5.roc zubariny a prednasky dava tiez kazdemu ohladne dent.hygieny, akurat, ze je mila.
Kazy mat nemusis, zubny kamen mozes mat...sonicka kefka je fajn, ale kto ma takr sliny , moze mat zubneho kamena viac a chodi castejsie na dentalnu . Okrem toho, nie ne hygiena ako hygiena, da sa aj odflaknut... Tazko posudit ci prehanala,ked zuby nevidime.
Jo a este...sucasny amalgam uz neobsahuje tie skodlive latky,co ten stary..takze sa ho nebojte.
Na zadne zuby je napr.vhodnejsi a odolnejsi, samozrejme stary je ok dat vymenit. Ale inak je biela plomba skor estet.zalezitost a amalgamy mali aj maju svoje vyhody.

Nie,nebola to normálna reakcia,a nechápem ani to,že platíš za preventívnu...? To čo je za klinika?