Bolesť a opuch prsta bez zjavného dôvodu
Ahojte. Ja len sa chcem opýtať. Stalo sa vám, že prst na nohe opuchol úplne bez dôvodu? Resp. Nebuchli ste sa ani nič také? Strašne ma bolí palec na nohe. Na nohu stupim len na polovicu. Palcom nemôžem ani pohnúť. Celí palec mi opuchol. Prví krát som to mala pred pár týždňami a teraz zase. A to už nehovorím ako veľmi to bolí keď pohnem palcom. Alebo sa nejak udriem. Nakoľko mám tri malé deti nechcem ako si stresovať. Alebo preháňať. A ísť k doktorovi. Tak preto reku či náhodou niekto niečo také už nemal. A či nevie poradiť nejakú masť na to? Ďakujem
Evidentne tam je zapal, mozno by nezaskodili zbehnut k obvodnemu a zobrat krv, bud je tam nejaky zapal ( klbu ? ) , zvysena kyselina mocova = dnovy zachvat...
@felycity a to môže z ničoho nič?
@petra372016
Treba ist k lekarovi podla vsetkeho je to dna mylim ze liek sa vola allopurinol
@petra372016
Treba ist k lekarovi podla vsetkeho je to dna mylim ze liek sa vola allopurinol
@anonym_7a13c6 a to dna je čo?
@anonym_7a13c6 a to dna je čo?
@petra372016
Dna (pakostnica, podagra) je zápalové metabolické ochorenie kĺbov spôsobené nadbytkom kyseliny močovej v tele, ktorá sa kryštalizuje a ukladá v kĺboch, čo vyvoláva náhle, neznesiteľné bolesti, opuchy a začervenanie (dnavé záchvaty). Vzniká buď nadmernou produkciou purínov, alebo ich nedostatočným vylučovaním obličkami. Je známa ako "choroba kráľov" pre spojitosť s bohatou stravou a alkoholom, no môže postihnúť každého.
Príčiny
Metabolická porucha: Telo produkuje príliš veľa kyseliny močovej (hyperurikémia).
Problémy s vylučovaním: Obličky nedokážu dostatočne rýchlo vylúčiť kyselinu močovú.
Strava: Konzumácia potravín bohatých na puríny (červené mäso, morské plody) a alkohol.
Životný štýl: Obezita, nedostatok pohybu, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukrov/tukov v krvi.
Dedičnosť: V 10 % prípadov je primárnou príčinou.
Príznaky
Akútny záchvat: Prudká bolesť, začervenanie, opuch a citlivosť postihnutého kĺbu (často palec na nohe), sprevádzané celkovou malátnosťou.
Chronická dna: Opakované záchvaty vedú k deformácii kĺbov a tvorbe uzlov (tofov) plných kryštálov.
Liečba a prevencia
Diéta: Nízkopurínová diéta, obmedzenie alkoholu, dostatok tekutín (voda, bylinkové čaje).
Životný štýl: Redukcia hmotnosti, pravidelný pohyb.
Lieky: Na zníženie hladiny kyseliny močovej a zmiernenie zápalu (po konzultácii s lekárom).
Dôležité rozlíšenie
Dna (choroba): Metabolické ochorenie kĺbov.
DNA (genetika): Deoxyribonukleová kyselina, nositeľka genetickej informácie.
@petra372016
Dna (pakostnica, podagra) je zápalové metabolické ochorenie kĺbov spôsobené nadbytkom kyseliny močovej v tele, ktorá sa kryštalizuje a ukladá v kĺboch, čo vyvoláva náhle, neznesiteľné bolesti, opuchy a začervenanie (dnavé záchvaty). Vzniká buď nadmernou produkciou purínov, alebo ich nedostatočným vylučovaním obličkami. Je známa ako "choroba kráľov" pre spojitosť s bohatou stravou a alkoholom, no môže postihnúť každého.
Príčiny
Metabolická porucha: Telo produkuje príliš veľa kyseliny močovej (hyperurikémia).
Problémy s vylučovaním: Obličky nedokážu dostatočne rýchlo vylúčiť kyselinu močovú.
Strava: Konzumácia potravín bohatých na puríny (červené mäso, morské plody) a alkohol.
Životný štýl: Obezita, nedostatok pohybu, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukrov/tukov v krvi.
Dedičnosť: V 10 % prípadov je primárnou príčinou.
Príznaky
Akútny záchvat: Prudká bolesť, začervenanie, opuch a citlivosť postihnutého kĺbu (často palec na nohe), sprevádzané celkovou malátnosťou.
Chronická dna: Opakované záchvaty vedú k deformácii kĺbov a tvorbe uzlov (tofov) plných kryštálov.
Liečba a prevencia
Diéta: Nízkopurínová diéta, obmedzenie alkoholu, dostatok tekutín (voda, bylinkové čaje).
Životný štýl: Redukcia hmotnosti, pravidelný pohyb.
Lieky: Na zníženie hladiny kyseliny močovej a zmiernenie zápalu (po konzultácii s lekárom).
Dôležité rozlíšenie
Dna (choroba): Metabolické ochorenie kĺbov.
DNA (genetika): Deoxyribonukleová kyselina, nositeľka genetickej informácie.
@tundra tak to počujem prvý krát. Ďakujem. Radšej pôjdem na chirurgiu pre istotu zajtra.
@tundra tak to počujem prvý krát. Ďakujem. Radšej pôjdem na chirurgiu pre istotu zajtra.
@petra372016
Staci ist k obvodnemu to nema s chirurgiou nic spolocne
@petra372016 ano mala v oktobri, ako popisujes...po mesiaci som isla ortopedovi a on ma sokoval "unavova zlomenina" zlomenina bez urazu precitaj si o tom. Doktor vravel kolko ludi ma polamane chodidlo a nevie o tom...
Je to pravdepodobne dnavy zachvat, aktualne by mohol pomoct, aspon trochu, obycajny Ibuprofen...

Evidentne tam je zapal, mozno by nezaskodili zbehnut k obvodnemu a zobrat krv, bud je tam nejaky zapal ( klbu ? ) , zvysena kyselina mocova = dnovy zachvat...