icon

Bolesť uzlín na krku: Čo robiť?

29. nov 2024

Ahojte už týždeň má bolia uzliny na krku raz jedna strana raz druhá boli ma to aj pri prehltani nie je to klasická bolesť ako pri angine to mám často boli ma to až kdesi dole v krku ako v tej jamke a trošku ma dráždi aj na kašeľ. Teplotu nemám len ma bolia svaly a vkuse by som spala. Dávam si Ibalgin Paralen a občas stoptusin striekam do hrdla ale mňa samotné hrdlo neboli cítim že to tie uzliny opuchnuté bolia. Mám si podľa vás nasadiť ATB na tri dni mám ich doma. Nenadavajte mi ale nemám čas ísť k lekárovi musím chodiť do prace. Už je to vyše týždňa a cítim sa rovnako jeden deň bol zlepšenie a zas potom druhá strana krku. Nekaslem len mám také škrabanie kdesi dole v krku čo ma dráždi na odkaslanie

u2jana
29. nov 2024

Mate to velmi opuchnute? Nechcem strasit, ale dcera mala taketo priznaky a mala abces na krcnej mandli a museli ju okamzite operovat… vraj z prechodenej anginy.

autor
29. nov 2024

@u2jana nie nemám podľa mňa veľmi opuchnuté a mňa raz boli jedna strana krku raz druhá len cítim že to nebolia samotné mandle ale skôr tie uzliny ja ich mávam často bolestivá a cítim sa už vyše týždňa choro slabá a unavená neviem či to je normálne takú dobu

pribinak
29. nov 2024

Našla by som si čas a šla k doktorke. Aby si potom nemusela naozaj byt dlho doma s niečim komplikovaným

autor
29. nov 2024

@u2jana a to predpokladám že mala aj teploty a boleli ju mandle nie?

autor
29. nov 2024

A to ma skôr boli hore podnebie.
@pribinak no dnes u aj tak nepôjdem a idem víkend preto ma zaujíma čo si dávať. Nemám ani teplotu tak neviem

u2jana
29. nov 2024

No prave teplotu nemala, max 37,5. Ale mala vysoke crp.
Skuste alchemilku to je prirodne atb a jox… drzim palce

kp7333
29. nov 2024

Treba ist k dr. vysetrit krv, moze to byt mononukleoza, na tu treba antibiotika.

autor
29. nov 2024

@kp7333 ja som už mononukleózou prekonala

autor
29. nov 2024

@kp7333 a pokiaľ viem na tú zrovna ani netreba ATB 🤔

autor
29. nov 2024

@u2jana aha ale ten absces aj bolo vidieť či nie?

autor
29. nov 2024

@u2jana ale to si nemyslím že mám lebo mňa raz boli jedna strana potom prestane a druhá strana. Mám aj kazy rozmýšľala som nad zubami tam idem o týzden ale to by ma podľa mňa nedrazdilo na kašeľ ani celkovú slabosť a únavu by som nemala

u2jana
29. nov 2024

Ja som nic nevidela, ani detska dr. Az ORL to zistil. Nehovorim, ze je to vas pripad.

autor
29. nov 2024

@u2jana dobre ďakujem veď jasné. Mne sa tvoria také kamene na mandliach ale nemyslím si že toto je môj prípad alebo aspoň teda dúfam len neviem či si nasadiť ATB

miskamisiq
29. nov 2024

Aktualne môj prípad.... Cítila som len slabosť, upchate dutiny a strašna bolesť uzlín plus tej jamky co popisujete... Išla som k lekárovi, a mam na týždeň ATB, hrdlo zahnisane z každej strany ale to ma neboli, len uzliny. Keď nemám čas, lebo práca, dieťa tak idem večer na pohotovost, zaplatím si. Ak máte možnosť, zabehnite na pohotovost, nech Vám dajú lieky aké potrebujete, ak potrebujete a radšej nie na slepo dávať ATB ktoré máte doma.

kp7333
29. nov 2024

hlavne si sama nenasadzuj antibiotika. daj sa vysetrit - vyter z hrdla, krv.

autor
29. nov 2024

@miskamisiq no ja mám doma summamed to je len na tri dni a aj tak by mi dali len na slepo

miskamisiq
29. nov 2024

Tak ako vraví @kp7333, tiez by som si sama nenaordinovala lieky. Doktorka mi hneď dala ATB podľa toho čo videla, že je to v strašnom stave a nemôže čakať na vyter (výsledky by boli po víkende). Zároveň aj CRP spravila. Doberiem ATB a pôjdem na výter, nakoľko sa mi to opakuje už veľmi často.

simca06022011
29. nov 2024

normalne mas anginu alebo nieco, chora si. Treba ist k dr a nech ti da liecbu. Zvacsa sa pozriu a daju atb rovno, nezvykne sa ak je to akutne cakat na vytery. Kludne na lekarsku pohotovost ak nevydrzite. Aj uzliny su z toho.
Inak na zapalene hrdlo = priesnitzov zabal, spreje rozne su volnopredajne... atb by som is sama nenasadila.

autor
29. nov 2024

@simca06022011 lenže ja mávam angínu každú chvíľu viem už keď ju mám aj ako hrdlo vyzerá aj ako sa cítim a mňa naozaj neboli hrdlo iba uzliny toto angína nie je aj keď nie som lekár ale toto už veľmi dobre poznám 🙂

@miskamisiq no moja lekárka u ktorej by som sedela pol dňa by ma poslala nakoniec do lekárne aby som si kúpila voľnopredajné lieky a keby mi aj nejakou úplnou náhodou ATB dá tak by sa neunúvala brať mi crp alebo robiť výter