Bolestivá malinká hrčka pod pazuchou
Maminky nestretli ste sa s tym niekedy?... Včera večer som si všimla, že ma iečo pobolieva pod pazuchou a kukám sa, že tam mám malú hrčku ma tak do 0,5 cm ked sa jej dotknem tak ma boli, napadlo ma, či to nemôže byť z holenia, náhodou nejaká vyrážka ale nevyzerá to tak... niečo som kukala na nete, že zdúrená uzlinka a mala by zmyznúť do 3-4 dní neviete poradiť? vďaka
Uzlina to bude, zmyzne to samé...
Prečo sa objavila? Prečo bolí? Ako sa jej zbaviť?
Hrčku pod pazuchou, prípadne aj pod obidvomi naraz môže spôsobovať viacero faktorov. Pozrime sa na tie najčastejšie:
Používanie deodorantu. Pozorne si prečítajte, čo váš deodorant obsahuje. Ak obsahuje aluminiové soli a zirkonium, tak práve toto zloženie môže mať na svedomí upchanie potných kanálikov, čím vzniká zápal, ktorý vyúsťuje do hrčiek.
Zápal potných žliaz (hydrosadenitida) je nepríjemné a bolestivé ochorenie. Lekár vám pri návšteve môže odobrať stery z podpazušia aj z vredu, ktorý sa tvorí podľa druhu mikróbu. Niekedy je nutné preliečiť sa antibiotikami a následne dodržiavať hygienu.
Tuková hrčka (ateróm) sa zvyčajne nemení, môže bolieť a niekedy zmizne sama od seba. Odporúča sa poradiť sa s chirurgom. Väčšinou sa aterómy dajú ľahko odstrániť.
Zväčšenie lymfatických uzlín. Uzliny napadnuté infekciou sú mäkké, bolestivé na tlak a voľne pohyblivé pod kožou. Sú veľké asi 1 cm. Zväčšené uzliny sú znakom, že organizmus sa bráni škodlivému činiteľovi. Keď infekcia ustúpi, lymfatické uzliny sa vrátia do svojej pôvodnej veľkosti. Ojedinelým javom môže byť zhubný nález.
Rana v podpazuší. Pri nepozornom holení sa mohlo stať, že ste sa poranili a rana reaguje na deodorant, prípadne pot. V podpazuší sa takáto ranka ťažko hojí a môže sa zapáliť. Zápal sa môže prejaviť opuchom, začervenaním a bolí. Je to podobné ako keď vám chlp vrastá do kože. Ak sa rana dlhšie nehojí, navštívte radšej odborníka.
Čo radí lekár?
Viem, že téma má pomaly 2 roky 🙂 ja som si tiež takú hrčku nahmatala včera. Má max.1cm. Objavila som ju tak, že ma to miesto trošku bolelo a mám to miesto akokeby červené. Dnes už bolí menej na dotyk ako včera. Je pravda, že používam teraz Driclor lebo sa potím ako ... 😀 Takže v mojom prípade môže ísť naozaj o upchatie potnej žľazy. Vynechám na pár dní a uvidíme. 🙂

Ahojte. Baby ja som si taketo nieco nahmatala dnes vecer a ani spat neviem. Ma to tiez len 0.5cm ale mam to pod kozou citim to len ked si to nahmatam a pohybuje sa to. Uzliny su zevraj vacsie,ci??
Nemam to ani cervene ani nic len sa to pohybuje a boli. Pockam do pondelka ked nezmizne pojdem k dr...