BPPV - polohové vertigo
ahojte...chcem sa spýtať, či máte niekto skúsenosť s polohovým vertigom? mna už trápi asi 3 roky, predtým som to však mávala 1 x do roka, teraz už štvtýkrát...chcela by som sa z toho úplne dostať...viem, že existujú cviky...je to jediná metoda, ako sa toho zbaviť? problém mám v lavom uchu, čaká ma ešte vestibulárne vyšetrenie...budem vdacná za každú radu.
aké vyšetrenia ste absolvovali aby vam zistili že máte polohové vertigo.mám zavraty a nijaké vyšetrenia mi nerobili len magnetická a ta bola ok.
@mia002 ked som dosla na pohotovost...po leziacky mi zaklonil neurolog hlavu..otocil dolava a doprava a na ktorej strane ma bralo do zavratov...ten zvukovod bol problem...resp vnutorne ucho. Ale robi sa aj vysetrenie na tzv tociacom kresle...tam presne zistia z coho su zavraty...resp. vylucia problem s usami.
@mia002 Sú to tzv. manévre, Epleyho manéver a podobné...nájdete aj na youtube...to potom treba cvičiť, aby to prešlo...a špeciálne vyšetrenia na rovnovážny aparát mi robili v komárne...robia aj v BA...ja dlhodobo beriem ten Meniserc, tiež Tebocan...a modlím sa, aby sa mi to nevrátilo...je to moja nočná mora!
@adamko2014 no je to des, neznasam tie zavraty,,ja betaserc nemozem...mam histaminovu intoleranciu a vyhadzujem sa z toho a poto alergicky reagujem aj na jedlo :-/ ja len ten tebokan
@matesl ako často sa ti vyskytujú a v akej intenzite?
Dobrý deň,chcela by som sa opýtať niekoho kto má podobne problémy. Chodim na infuzie beriem lieky na závraty nakolko sa mi zhorsili.ked stojim a chodim mám neskutocne stavy tocenia .vyšetrenia neurolog diagnoza podráždene vnut.ucho.nasadila mi inf.cavinton tabl.betahistin a torecan.bola som aj na ORL robili mi audiogram ten bol ok.
Mam ist este na rtg dutin,s vysledkom na orl nepovedala do kopy nic iba ze ma asi posle do BA na vestibularne vysetrenie.je tu niekto prosim vas s podobnym problemom .mám 28 rokov a uz ma z toho triafa
@capinka1989 nie si sama trpim uz vyse 2 roky.najhosrsie ze ja nemam pricinu.vsetky vysetrenia ok.
Idem sa pripojit ka debate,. Minuly stvrtok som dostala zavrate a po hospitalizacii zistili BPPV. Za 4,5 mesiaca idem na vestibularne vysetrenie. Ale chcem pisat o tom, ze v pondeloj ma pustili z nemocnice z betahistinom 2x tabletka. Vcera bola streda a mne sa zavrat zopakovala, nie taka silna, ale pre istotu som zavolala na 155 a povedali ze to prejde, preslo. Mate aj vy skusenost s tym, ze tak skoro po sebe sa zopakovalomi? Tak som sa zlaklazas ze musim spatvratit do nemocnice. Doktor mi povedal, ze si mam davat 3x tabletku. Dnes to neni nic mocpoužiť. Poradte. Manevre ze teraz nie mi povedali na 155
@szitnanska ahoj... ja som mala zavrate každu chvilu padla som az na zem...bola som na vyšetrenie v komarne tam mi zistili Bppv.Dala mi doktoka betahystin 2x denne a naucili ma cvitit ten eplyho manever len na prave ucho aj 6x denne..lieky briem uz druhy mes.ale len po jednej uz, lebo zavrate uz memam ..ale je tonieco hrozné
@mata1407 a kolko ti trvalo kym si sa dala do normalu. Lebo dnes je tyzden co sa mi to stalo. Nastastie hned v nemocnici nasadili lieky. Aj ja to mam na pravej strane. A robila si si ten manever aj pocas zavrati ci len ked ti bolo lepsie? Mne sa to vcera zopakovalo, ale len na chvilu, potom to preslo. Ale dnes som zas jak keby ma valec presoel.
@mata1407 a bola si aj na vestibularnom vysetreni?
@szitnanska
@szitnanska mne tie závraty prešli asi hned ked somnou cvicili a učili ten manever.. Tam v komarne mi robili to vestibul.vyšetrenie tiez som 3 mes.cakala naňho..5.11.som tam bola odvtedy som zavrate nemala.Ale zas mam ine ťažkosti ale uz aspon tie závraty nemam a nepadám
@mata1407 a to s tebou cvicili uz v nemocnici? Cvicis ich aj sama?
@szitnanska ja som bola iba navyšetrenie jeden den tam ked mi to zistili hned to cvicili Doktorka sa ma pytala kedy som naposledy mala zavrate a ja že celú noc...také par sekundové..tak hod.ma vyšetrovali a zistila mi BPPV a hned cvicili somnou a doma som ich asi 2tyž.cvicila aj ked som nemala zavrate..
@mata1407 a cvicila si eplov manever v tom lehu, ci semontov manever?
@szitnanska eplov manever ma ucili iba na prave ucho
@mata1407 a na prave ucho zacinas s hlavou na ktorej strane? Lebo som si nasla vsetky videa len v anglictine, tak nedokazem si to prelozit
@szitnanska pozri na you tube tam je to aj po slovensky..takto je to tažko vysvetliť
@mata1407 ok
@szitnanska este sa spytam. Vcera som pozerala to video po cesky a tam hovorila ta doktorka, ze po eplovom manevry sa nepredklanat aa spat na vyvysenej poduske. A ty pises, ze aj 6x za den to cvicis.
@szitnanska mne tak hovorila doktorka rano na obed večer po 2x....Tie závrate uz nemám tak neviem ...Ty si to už cvičila?maš stale zavrate?
@mata1407 ja nie eplyho ale semontov mi kazali. Ale chcem vyskusat ten eplyho. To som len vcera raz vecer a dnes 2x ale semontov
@szitnanska eplyho jealebo to, po leziacky na jednej strane hlava, potom na druhu stranu a nakoniec na cely bok? Kolko sekund na ktorej strane
@szitnanska od 30-60 sek.na každej strane..kde ides na to vestibul . vyšetrenie?
@mata1407 az v polovici maja
@mata1407 uz som to skusilateraz teraz prvy krat. A je dobre po tom manevry sediet, stat ci lezat?
@szitnanska ja som chvilu sedelA a potom normalne robila len som s moc nezohýnala...A kam ides do komarna na to vyšetr?
@mata1407 trencin. Ja som si lahla a nic moc. Ale dnes mi celkovo neni dobre
@szitnanska mne ani jedne den neni dobre ale mam aj tetaniu potvrdenu akoby to ucho nestačilo..😦😰pol roka som marodila ale uz aspon zavraty nemam Inak som kazdy den akoby ma tank presiel

Nejdem isto brat betahistin...mam na to reakcie pri dlhodobom uzivani. Dala mi teraz Torekan...na prekrvenie...tak uvidim...ale ja pri tej hit mam stres vobec nieco skusat 😆