icon

Chcem navštíviť psychiatra, ale mám obavy

klaudia_kika
27. okt 2025

Zdravim mám už dlhšie (asi cca2 týždne ) problém so spánkom strach a silne úzkosti, mám strašne problém s tým keď sa ničom v živote mení neviem sa s tým vysporiadať stále nad tým rozmýšľam a bojím sa veľmi , chcela by som navstivit psychiatra lebo už to nezvládam, ale bojím sa že by to mohli byť ešte horšie ak by som to začala riešiť. Prosim o pochopenie a ak máte nejaké skúsenosti napíšte mi prosim ❤️

lucyluska
27. okt 2025

@klaudia_kika
Keď to nezvládlaš a nevieš spať, rozmyšlaš ...úzkosti. nevieš sa so zmenami vyrovnavať.
Je v poriadku vyhľadať lekársku pomoc. To hneď neznamená že si chorá... možno ti poradí niečo na tvoj problém.
Treba porozmýšľať kde pramení zdroj tvojho strachu. A naučiť sa s tým pracovať.

anonym_49446d
27. okt 2025

@klaudia_kika ja by som Ti poradila skúsiť najskôr psychológa. Psychiater lieči už liekmi, ale psychológ Ti pomôže pochopiť samu seba a naučí Ta zvládnuť tieto stavy. Aby si to vedela aj spracovať, nielen utlmiť. Píšem z vlastnej skúsenosti, našťastie som natrafila na skvelú psychologickú a ona mi neskutočne pomohla aj bez liekov. A to som už nezvládala sama si pomôcť. Prvý krok más za sebou, už to, že nad tým uvažujem je super. Držím palce.

sisamisaaa
27. okt 2025

A čoho sa tak strašne bojíš že ti ten doktor spraví? Prečo sa bojíš ísť za ním? Veď stále máš možnosť a slobodné rozhodnutie sa neliečiť a ísť inde, ku psychológovi, koučovi alebo si prísť na príčinu sama, za návštevu a názor nič nedáš

krasneleto
27. okt 2025

@klaudia_kika horsie ti urcite nebude

rozculena
27. okt 2025

@klaudia_kika skús najprv psychológa,naučí ťa dychové cvičenie na spracovanie úzkosti,prípadne iné relaxačné techniky

klaudia_kika
autor
27. okt 2025
@anonym_49446d

@klaudia_kika ja by som Ti poradila skúsiť najskôr psychológa. Psychiater lieči už liekmi, ale psychológ Ti pomôže pochopiť samu seba a naučí Ta zvládnuť tieto stavy. Aby si to vedela aj spracovať, nielen utlmiť. Píšem z vlastnej skúsenosti, našťastie som natrafila na skvelú psychologickú a ona mi neskutočne pomohla aj bez liekov. A to som už nezvládala sama si pomôcť. Prvý krok más za sebou, už to, že nad tým uvažujem je super. Držím palce.

@anonym_49446d dakujem krasne k psychologicke som už tačala chodiť no asi potrebujem aj lieky nejake no o tom by som sa mala asi s nou porozpravat?

klaudia_kika
autor
27. okt 2025
@sisamisaaa

A čoho sa tak strašne bojíš že ti ten doktor spraví? Prečo sa bojíš ísť za ním? Veď stále máš možnosť a slobodné rozhodnutie sa neliečiť a ísť inde, ku psychológovi, koučovi alebo si prísť na príčinu sama, za návštevu a názor nič nedáš

@sisamisaaa počula som pripady ked boli danw lieky a potom nevedel clivek bez nich vydrzqt tak sa bojimmm velmi ze sa to moze zhoršiť

anonym_e42629
27. okt 2025
@klaudia_kika

@sisamisaaa počula som pripady ked boli danw lieky a potom nevedel clivek bez nich vydrzqt tak sa bojimmm velmi ze sa to moze zhoršiť

@klaudia_kika To čo sú za bludy ..že bez nich nevie vydržať. Lieky ti buď pomôžu, alebo nie, závislosť hrozí len z benzodiazepinov, ale to ti lekár povie, aká je maximálna možná doba užívania . Väčšinou sa benzaky používajú na preklenutie doby, kým začne účinkovať normálny liek ( nie benzak). Áno, sú prípady keď pacienti užívajú dlhodobo a veľa benazakov, a vznikne im závislosť, ale to už je problém dotyčných, že ignorujú lekárske odporúčanie