icon

Chemická reaktívna gastropatia

lucka_22
30. dec 2022

Ahojte. Už som zúfalá. Niekoľko týždnov až mesiacov som mala bolesti brucha,nafukovanie...Chodila som k obvodnej na krv tam bolo všetko v poriadku. Sono brucha bolo v poriadku až som sa vypýtala na gastro. Cítila som sa ako hypochonder ked mi dovtedy nič nenašli ale ja som sa skutočne cítila zle. Tam mi lekár povedal že mám veľa zlče v žalúdku a na ďalšej kontrole mi povedal že mi vyšla intolerancia laktózy na základe Bioptického vyšetrenia.
Laktáza 0%, Vyšetrenie DAO 60%
Povedal mi že mám obmedziť mliečne a sledovať to... ja už nejem mliečne a keď tak len bezlaktózové no a napriek tomu mávam často kyselinu teda takú horkú chuť v ústach myslím že je to ono. Bolí ma v miestach pod rebrami na pravej strane a aj v stolici mám žltú farbu :/ Prosím máte to tiež niektorá? Čo vám pomáha? Ja tomu nerozumiem . Vylúčila som mlieko. Užívam aj lieky ktoré mi predpísal - Itoprid a Ganaton a aj napriek tomu sa necítim lepšie :/ Teda chvíľku to bolo lepšie ale teraz sa to zas zhoršuje. Po sviatkoch tam zavolám neviem či mi zmení lieky alebo čo.. :/ hlavne ma zaujíma či ste sa z týchto stavov dostali a za aký čas. :/
Objednala som sa aj k obvodnej :/ nech ma pošle na nejaké dalšie vyšetrenia alebo čo. Čítala som si o niektorých príznakoch aj na internete ale to som radšej prestala lebo tam bolo písané o rakovine žalúdka atď... len sa cítim bezradne :/ keď chodím po doktoroch a necítim úľavu.

trgypadl
30. dec 2022

@lucka_22 ahoj, a okrem vyradenia mliečneho Ti odporucal ešte obmedzit nejaké jedla?

zuzkaa1991
30. dec 2022

@lucka_22 co sa tyka trávenia mesiac dva kym sa da dokopy presla som si minulý mesiac tiez dva tri týždne nevedeli co poslal.ma obvodný na gastro hned na obdvid ma zobrali hned na pockanie a zistili ze mam zapal pažeráka tiez ze alergia na mlieko 🙈🤣🤣(mam aj ine alergie ale to som necakala) mam vylucit nakoniec som vylucila len mlieko syry jem nadalej kedze zatial mi nič zle.nerobi....urcite 2 3 tyzdne drzat striktné dietu bezlaktozove veci su o ničom to by som tiež vylucila ;) ked tak velmi chyba ist smerom rastlinných vyrobkov(jogurty atd)a cakat a

lyci
30. dec 2022

@lucka_22 mne vadi aj bezlaktozove. mozem iba rastlinne. napriek tomu, ze na gastre vraveli, ze by malo byt ok. tiez mam laktazu 0% a zlc v zaludku. ale ja mam problem s pecenou a vyoperovany zlcnik. a vysadila si vsetko mliecne? napr v takej cokolade a sladkostiach kolko je laktozy, do kazdeho cesta ide mlieko. sleduj vsetko jedlo, po ktorom mas kyselinu. pre mna najhorsie su jogurty, to ani olizat lyzicku, lebo hned kyselina

lyci
30. dec 2022

@lyci a bolest vpravo pod rebrami je bud zlcnik alebo pecen. na sone kukali aj tam?

hyta
30. dec 2022

Skús dlhodobejšie brať probiotiká, mám podobné problémy a cítim sa pri nich lepšie.

lucka_22
autor
30. dec 2022

@trgypadl Ahoj nie nie... v podstate mi veľa toho k tomu nepovedal. Povedal že mám vylúčiť sladkú smotanu a proste mliečne resp že si to mám sledovať a skúsať... lenže ani nejem mliečne a nie je mi dobre.. :/ ale ako som sa dočítala v niektorých komentároch tak že tie bezlaktozove niesú najlepšie a niekomu robí zle aj to..asi aj mne.

lucka_22
autor
30. dec 2022

@lyci No sono mi robili asi mesiac a pol dozadu ..predtym ako som mala gastro vyšetrenie ale lekár vychádzal aj z tej lek.správy no bola by som spokojnejšia keby idem zas alebo aj na nejaké ct alebo magneticku ... :/ ..nieže tam mám niečo poškodené a bežným vyšetrením je to nezistiteľne... :/ ...

lucka_22
autor
30. dec 2022

@zuzkaa1991 Vyskúšam tieto rastlinné alternatívy veru. Dnes som si kúpila aj mandlové "mlieko"... aaaa teda skúsim vyradiť aj tie bezlaktozové veci a ozaj teda len rastlinné ... :/ mna by hlavne zaujímalo či sú tieto diéty a stav už navždy alebo ako ... :/ .. no lebo ked som sa jeho pýtala že či je tato diagnoza už navždy tak ma len opravil že to nie je diagnóza ale stav.... tak neviem čo si mám pod tým predstaviť ale skúsim tam opať zavolať a ked s ním budem tak sa ho budem viac pýtať. Bola som tam prvýkrát resp druhýkrát čo som si išla pre výsledky a bola som mimo z toho ze nejakú chemickú gastropatiu mám a intoleranciu... až som sa ani neopýtala všetko podstatné ... :/ .. No on mi povedal že mám obmedziť tie sladké smotany atd..nič viac k tomu nepovedal.. :/

lucka_22
autor
30. dec 2022

@hyta A ktoré konkrétne? .. lebo na trhu je ich toľko niektoré som aj skúšala ale či mi je lepšie....a do toho chodím ešte k homeopatičke tak užívam aj homeopatiká ....aa aj tak na figu.

kubkovamama
30. dec 2022

@lucka_22 len vylúčiť laktózu nepomôže,zrejme ti vadí toho viac a bezlaktozove výrobky neznamenajú,že ti nebudú vadiť,zrejme je problém celkovo mliečna bielkovina.Ja by som ti mohla napísať na toto esej,čo sme si so synom prešli,potom aj mama,začína to vekom aj u mňa.Je nesmierne náročné nájsť potraviny,ktoré ti vadia,ale aspoň na začiatku treba prísnu diétu.Pomaly v kľude jesť, teplé jedlá,žiadne polotovary,žiadne alergény,ečka atď.U nás sa to pomlelo dokopy s alergiami a HIT,ja napr.sa stravujem dosť prísne podľa všeobecných názorov okolia🤦a aj tak mám často problémy,stačí pár hektických dní,nepohoda v psychike a už to citit v tráveni.Citit z teba,že si vyplašena a stres je zabijak pre travenie

trgypadl
30. dec 2022

@lucka_22 v prvom rade si pozri do spravy, ci mas duodenogastricky reflux, ci sa Ti stale vracia zlc do zaludka.... Ak ano musis si davat pozor na veci ako napr kava na lacny zaludok, jest pravidelne v mensich davkach, ziadne pikantne, velmi mastne a tazke jedlo....proste ten zaludok treba co najmenej zatazovat... Ziadny alkohol, uz ty si musis odsledovat, co Ti ktore jedlo sposobuje.... Toto je stave, kedy je raz lepsie a raz horsie, u mna sa to zhorusuje aj stresom a vacsinou su viac tazkosti na jar a na jesen..

zuzkaa1991
31. dec 2022

@lucka_22 mne na gastre nic nepovedala dala letak a podla toho 🤣🙈 normálne som ju obtazovala na nete som si dala diétu na pazerak a skusala som.....co sa tyka alergie a intolerancie (viac menej je to staly stav a mali by ste vynechat tie veci ktoré vam vyšli) ja idem na alergo nech mi podrobne zisti co mi vyslo za alergiu na mlieko🤦‍♀️
Zalezi v rozsahu mate problém s tym ak vacsi tak aj polroka sa vzdat všetkých veci co vam robia zle ;) alebo po.mesiaci skusat jemne pridavat potraviny ktore vam robili zle každé telo inac reaguje ;) ale urcite min na mesiac vsetko zle co robi vam vysadit hlavne intolerancie alergie co vam vysli ;) ja ako tak po mesiaci a pol skusam uz tazsie jedla mediac nic len to co som.mohla podla "papierika"

hyta
31. dec 2022

Ja osobne probiotiká striedam, kupujem tie, čo majú čo najviac druhov kmeňov.

lucka_22
autor
4. jan 2023

No žial moj gastro lekár má dovolenku do 5.1 a v prípade akútnych stavov mám navštíviť nemocnicu len tu prichádza otázka čo je v ich očiach akútny stav a čo je pre mňa akútny stav...(Bolesti brucha, niekoľkotýždnové a hádam aj mesačné hnačky podľa mňa niesú ok) Poriadne som nemohla ani nič zjesť čo mi bolo zle a tak som len pila a ledva niečo zjedlo a z toho som ale bola slabá ako mucha...Včera som bola aspoň u svojej obvodnej lekárky ktorá mi zobrala krv (aby vyšetrili všetko na brucho)výter a moč.... volali by mi keby je niečo nedobré a zatiaľ nevolali tak možno po tejto stránke je to ok ... Poprosila som ju či mi vie zmeniť lieky lebo lieky ktoré beriem od gastro lekára GANATON zrejme tie mi robili zle jednak obsahujú laktózu a zrejme mi nesadli..tak mi teda predpísala nejaké lieky na bolesť a alternatívu Ganatonu no čo mohla v rámci svojej kompetencie.... Mám jesť len ryžu,zemiaky ..klasika diéta. Ach už nech sa dovolám gastro lekárovi ale aj to sa obávam toho že kedy mi dá vobec termín :/ V tomto období sviatkov má ešte veľa lekárov dovolenky :/ a potom toho budú mať veľa aj preto sa obávam toho termínu. Takže zatiaľ takto ...a tak skúšam pomaly jesť, švédske kvapky....a rôzne overené rady 🙂 ... snáď to bude fajn..No pokojnejšia by som bola keby mi spravia všetky možné vyšetrenia - ako napríklad aj sono alebo ct brucha... :/ sono brucha mám zo septembra ale kedže sa necítim dobre tak by som bola radšej keby tam smiem ísť zas .... len neviem či lekári majú len určitý počet možností kedy môžu vystaviť vymenný lístok lebo moja dr povedala že to si potom pošle gastro lekár ak to uzná za potrebné (predtým ma poslala ona) .... tak teraz čakám kým sa k nemu dostanem ... :/

Len jedno ma mrzí ... Mrzí ma to za nás všetkých ... Chodíme do práce. Odvádzame dane - platíme si sociálne a zdravotné poistenie ... :/ a keď prídeme na pohotovosť alebo dožadujeme si sami nejaké vyšetrenie tak nie vždy nám vedia vyjsť v ústrety :/

UPDATE - Práve mi volali
- krv je v poriadku niesú tam žiadne zvyšené zápalové hodnoty .... čo som rada 🙂 samozrejme..

gocrazy
10. dec 2024

@lucka_22 zdravim vas, ako ste vtedy dopadli? Aku vam nasadili liecbu?