icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zupap
11. mar 2017

@paj333 ahoj. Aj mne povedali ,ze taxol uz je nic,len robi depky...a tiez mi robil a zaroven som sa,pri nom citila vzdy akoby po chripke ,neboj prejde to .Rovnako som ho brala zaroven s herceptinom. Mne velmi.pomohlo ,ze som dostala motivacny diar a tam som si pisala vsetko co planujem urobit po liecbe,kam chcem ist,co chcem zazit...a teraz odskrtavam 🙂

paj333
autor
12. mar 2017

@zupap no veru robí to habaduru v hlave... Včera bolo lepšie.. Dnes zase horšie...teraz mám zas veelmi nafúknuté brucho...nič nedostanem do seba... Mam kŕče, neviem sa hýbať... Skúšam ešte tabletky proti naduvaniu..uvidíme či pomôže... Dúfajme... Ale zatiaľ najhoršia reakcia...akú som mala..počas liečby... Dúfam že len teraz.. 😒 verím že zajtra bude zas o niečo lepšie... 🙊

zupap
12. mar 2017

@paj333 Mne velmi pomahala Helicid na zaludok a potom pravidelne probiotika Probiofix.
Inak ono to bolo tak,ze z cervenej chemo mi byvalo dost zle, grcacky ako kazdemu, ale vedela som presne dopredu definovat, ze bude mi zle, tyzden to vydrzim, potom to prejde. Pri Taxole to bolo take roznorode, ze som vopred nevedela co ma caka, lebo vzdy sa vykytol iny problem, v podstate ale malickosti / ja som najhorsie znasala trpnutie noh/ . Ja by som som to definovala tak, ze som sa pocas Taxolu citila presne tak akoby ma napadli Dementori /z harryho pottera/ 🙂)) . Lepsie to ani vysvetlit neviem 🙂

aillinka777
12. mar 2017

@paj333 - s velkym zaujmom sledujem diskusiu, ktoru si zalozila svojim prispevkom (cca od januara 2017). Mam po 50 siatke, moj invazivny duktalny karcinom na lavom prsniku nebol velky (mal menej ako jeden cm), zato invazia do LU bola silna - vysledok 7 pozitivnych z 8 odobratych evidentne prekvapil aj pana primara Turcana z Mammacentra v BB. Operovali ma v poslednej varke pred vianocnymi sviatkami, prsnik mi zachovali, uz 4.1. som bola na prvej chemoterapii. Teraz som po stvrtej, dostala som ju 7. 3. Z dovodu, aby mi usetrili srdiecko, mi neindikovali cervenu, ale docetaxel (taxan) v kombinacii s cyklofosamidom. Prve dva cykly presli, treti a stvrty ma uz viac "odpalili" (to slovo mam len prevzate, pouziva ho Martinka, s ktorou sa stretavam pred onkologickou ambulaciou dr. Pritzovej a v aplikacnej miestnosti). Zaujimavostou je, ze po kazdej som mala iny dominantny problem. Po prvej mi scervenala ruka a hrud na postihnutaej strane a spuchol operovany prsnik, po druhej sa mi na tvari vyrojili neskutocne flaky, po tretej ma alergia vobec netrapila, ale bolelo cele telo, zaludok ako na vode, no zvrackala som len raz, po stvrtej ma paralyzovala velmi silna unava a bolesti kosti a svalov. Podla mna som pri poslednych dvoch mala aj slabsiu "depku", ktora sa prejavovala tak, ze som sa musela velmi silit, aby som sa po dobu cca 5 dni vobec dostala z vodorovnej polohy do zvislej. Taky nezaujem, pesimizmus. Nikdy som nemala hnacky, vzdy len zapchu. Teraz ma caka 5 tyzdnov RT a potom by to mala byt opat 4 x CHT bez cyklofosfatu a 5 rocna hormonalna liecba. Vlasy mi vypadali cca po 14 dnoch, spavam v ciapke, lebo mi je na tu holu hlavu neskutocna zima a zaroven sa bez vlasov nerada vidim. K tejto teme ma na internete zaujala aj 13. komnata Anny K., ceskej spevacky, ktora mala rovnaky problem a relacia rtvs1 Moja diagnoza, karcinom prsnika s novinarkou a spisovatelkou Evou Bacigalovou, jej knihu Rok amazonky som necitala, len jej blogy v ktorych s rocnym oneskorenim popisuje priebeh choroby a spristupnuje aj pribehy inych onkokamaratok.@paj333, mrzi ma, ze sa prave teraz tak trapis, dufam, ze tie krce uz presli. Este by som v uvodnom prispevku pochvalila pristup kazdeho, s kym som v Mammacentre v BB bola v kontakte, zatial vsetci boli profesionalni, prijemni, ludski, mili .... aj prostredie je super ....pre mna je to zaridenie velmi dobrou volbou....

roxy2
16. mar 2017

Ahojte, takže v pondelok som dostala prvú dávku chemo červenú + bielu. Zle mi prišlo ešte v aute (možno tou dlhou cestou domov), ale nevracala som. Ešte aj teraz mám žalúdok v krku, ale zvládam to aj bez liekov proti vracaniu. A v ústach mám takú pachuť. Dostala som predpis na parochňu a týmto si neviem rady, neviem kde a ako si vybrať parochňu, pretože nemám sa s kým o tom poradiť. Ako ste to riešili?

sherinka17
16. mar 2017

@roxy2 ahoj, parochne maju aj v lekarni v mammacentre, vyskusaju velkost a maju katalog, z ktoreho si vyberies vzor.Ale ja sa priznam ,ze sa mi zdalo vela ,za parochnu vyhodit minimalne 150 eur, a vsetky mali vlady len po plecia.Chcela som dlhe ,svoje som mala po pas, tak neviem kolko by taka stala.Tak som to riesila, ze som objednala z ciny za 10 dolarov, a som spokojna .Alebo v predajnach s parochnami, pozri na nete najblizsie obchody.A porochnu nosim ozaj minimalne, vacsinou to ruesim satkamo, su pohodlnejsie.

sherinka17
16. mar 2017

Kocky, ktora ma skusenost so ziadostou o ZTP ?priznali aj nejake kompenzacie ?

lalinko2010
17. mar 2017

@sherinka17 moja, dostaneš preukaz ťzp a kompenzácie žiadne. robím na kompenzáciách a mám preukaz ťzp a som rada že kontrolu nemám. takže aspoň ten preukaz mám na večnosť.

sherinka17
17. mar 2017

@lalinko2010 no pekne sa stat stara o ludi, ktori robia cely zivot.Akurat som tam dnes bola, tiez mi povedali ze iba ztp.☹

tilly
17. mar 2017

@roxy2 ja mam krasnu parochnu, stalo ma to cele 250€, mam k tomu aj speci hreben, sampon a kondicioner, su tam rucne nasivane vlasy, je to jedna z tych lepsich, nepouzila som ju, lebo mi nevypadali vlasy, posunula by som ju, chcela by som za nu aspon stovku...

nellynka
19. mar 2017

Ahojte. Zajtra mamu operujú. Chcela som sa opýtať, či nemáte skúsenosti s užívaním Wobenzymu po operácii, resp. počas liečby. A či sa vôbec môže. Ďakujem.

zupap
19. mar 2017

@nellynka ahoj. Ja som ho zacala uzivat druhy den po operacii. Konzultovala som s mudr,moze sa, aj celu liecbu som ho brala. Akurat minesedela ta odporucana davka po operacii tusim 3x7 tb, na mna to bolo prilis,mala som z toho zaludocne problemy ,tak som brala polovicu.

nellynka
19. mar 2017

@zupap ďakujem veľmi pekne!!!! Už som ho kúpila.

roxy2
20. mar 2017

@tilly si milá, za tú cenu by to bolo fajn, ja mám však tmavé vlasy. Inak tie ceny parochní sú neskutočné. Najskôr to budem riešiť šatkou a potom uvidím.

lalinko2010
20. mar 2017

@roxy2 kúp si šatku, ja som mala šatky, ale nenosila som, ja som skôr šiltovku nosila. ale vlasy začnú rýchlo rásť. ono tie vlasy sú najmenej. keď začnú vypadávať, treba ich dať dole všetky.

sherinka17
20. mar 2017

Tak treti cyklus chemo som nemala z dovodu poklesu bielych krviniek a zlych pecenovych testov.Uvidim o tyzden

tilly
20. mar 2017

@sherinka17 to ti ani zarzio uz asi nedali, ze? kvoli peceni... mne, ked klesli krvinky, dali mi zarzio - rastovy faktor, brutalne bolesti z toho, keby ti to nahodou chceli dat, pytaj nieco silne proti bolesti, mne dali prvy krat ataralgin, skoro som z koze vyletela, celu noc som steny skriabala, potom mi dali nieco s kodeinom a pohodicka

sherinka17
20. mar 2017

@tilly nestras , zatial nic, len ten pyridoxin a lahosu a mam drzat prisnu dietu.Vraj cele vysledky nejake divne, az sa cudovala, ci boli dobre vyhodnotene.Uvidim ake budu v pondelok, budu ich teraz robit v BB.Predtym som mala z domu, ale stale som mala problem, ze neboli na druhy den, vraj ich posielali este do BA.Cele divne...

lalinko2010
21. mar 2017

@sherinka17 mne pečeňové výsledky tiež skákali hore dole.
a držať prísnu diétu? to potom museli byť zvýšené výsledky. no neni sranda, ale bude to ok.

roxy2
21. mar 2017

@sherinka17 včera som na teba myslela, že už máš ďalšiu dávku za sebou a ono sa to skomplikovalo.... Držím palce!

nellynka
21. mar 2017

@sherinka17 držím palce, aby si čím skôr mala dobré výsledky, aby liečba pokračovala ďalej!!!!

lalinko2010
21. mar 2017

@sherinka17 trošku si oddýchneš, inak niekedy je to aj lepšie mať chemo posunutú.
mne menzes strečkuje, hore dole, príde nepríde, pol rok ok a potom sa to sekne, no na prášky doslova.

tilly
21. mar 2017

@sherinka17 neboj, bude to dobre. Ja len, aby si vedela, ze ak ti nahodou budu chciet dat rastovy faktor na krvinky, hned pytaj nieco na bolest na predpis, nenechaj sa odbit ataralginom alebo ibalginom 😉

@lalinko2010 aj mne chodi tak divne, sice kazdy mesiac, ale uplne zle, raz silno, raz slabo

paj333
autor
22. mar 2017

@tilly ja som si pichala už 7x rastový.. Prvý krát som mala nenormálne bolesti chrbta a hrudníka... Ale ďalšie razy už to bolo OK 🙂
Takže reaguje to každému inak no. Presne ako chemo...

No a teraz novinky, komplikácie čo som mala po poslednej chemo boli také silné že som šla k onkologicke, ta mi dala antibiotiká, dnes si dávam posledné... Vraj sa mi preukázali všetky nežiaduce účinky... Tak mi zmenila chemo z docetaxelu a 3 tyzdnovych ciklov na paklitaxel a budem chodiť každý týždeň.. Miesto 3x ešte 8x...spolu s Herceptinom... Vraj by to nemalo vôbec robiť zlobu... Nemáte niekto skúsenosti? Budúci týždeň idem na prvú... 🙊 dúfam že už to ani nepocitim 🙏

tilly
22. mar 2017

@paj333 fuha, ja som mala 5x, a tie prve tri davky boli brutalne, potom som dostala silnejsie lieky proti bolesti, tak bud zabrali tie, alebo tie dalsie davky boli viac v pohode...
drzim palce

sherinka17
22. mar 2017

kocky ako je to s tymi vychadzkami pocas PN ?Na PN mam napisane od 9 do 10 doobeda a od 14-16 poobede.Vcera mi jedna velmi neprijemna pani na socialnej poistovni povedala ze a co ked ste onkologicky pacient? musite vychadzky dodrziavat ako mate napisane.Moze lekar napisat aj neobmedzene vychadzky?

evittam
22. mar 2017

@sherinka17 No ved mala pravdu-ak mas vychadzky tak ich musis dodrziavat a nielen ty-kazdy. A ano su mozne aj neobmedzene vychadzky. Zalezi od diagnozy a ochoty lekara. Ja nie som ani onkologicky pacient, ani nemam PN od psychiatra a mam neobmedzene vychadzky na uplne obycajnu diagnozu od obvod.lekarky. Fakt hlavne zalezi od lekara.😉

roxy2
22. mar 2017

@sherinka17 ja mám tiež tak.

lalinko2010
22. mar 2017

@sherinka17 treba sa dohodnúť s lekárom aby ti dal neobmedzené vychádzky. čiže od lekára záleží.

sherinka17
23. mar 2017

dakujem ,tak idem k lekarovi a nech mi napise neobmedzene