icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

dlugatorka
23. mar 2017

Na zaciatku Vas vsetky zdravim a DRZIM PALCE!!!
Skoda ze som nasla toto forum az teraz ☹
Uz mam za sebou 8 cyklov Taxolu s Karboplatinou nasledovala operacia - mastektomia (moje prsia maju vacsi objem tak som hned schudla o 1,5 kg 😀) plus uzlyny 11/ 7 pozityvnych preto som si vysluzila este dalsie kolo chomoterapie 4 cykly cervenej "malinovky". A ked si clovek myslel je uf, uz to mam za sebou tak ma poslali este trosku sa poopalovat pod liniovy urychlovac a tam som chodila kazdy den 35x.
Momentalne cakam aby so mna "vyprchalo" to opalovanie a uvidim co bude dalej.

Mne pri tejto "ceste" velmi pomaha to ze sme detom nepovedali co je so mnou. Vysvetlili mne im ze mi vypadali vlasky a z holou hlavou sa do prace nechodi 😉 a tak som sa snazila vsetko robit tak ako predtym. Ked som mala horsie dni tak ma zastupil manzel. Ale ked som uvidela co ostalo po nom v kuchyni a ako doobliekal deti tak som radsej vstala z postele. Ved mama to vie najlepsie 😝
Hlavu hore dievcata mi to zvaldneme! Ved nejlepsie vysledky vyliecenie su prave prsniky a to ze prideme o prsnik no a co ved existuje plastika a na "stare kolena" ich budem mat pekne ako mladica 😀

@sherinka17
Mne lekar dal hned po prvych 10 dnoch PN neobmedzene vychadzky a taktiez som dostala doporucenie si vybavit preukaz ZTP a ked som bola uz cca 11 mesiac na PN tak invalidny dochodok.

lalinko2010
23. mar 2017

@dlugatorka ahoj, držím ti palce.

ja som na pnke ani nebola, ja som chodila do roboty, na na id som si dala žiadosť 2 mesiace po operácii. som sa bola pýtať na sp a tam mi povedali že nemusím byť na pnke.
ale nebola to sranda, tá posudková komisia, kde mi lekár povedal, že nemám nárok na id lebo moja diagnóza patrí do 30-40%.
ale ty podľa toho že aj uzliny si mala tak ti dajú alebo už ti dali vyšší id.
teraz v apríli mám kontrolu po dvoch rokoch ako stanovili diagnózu.

dlugatorka
23. mar 2017

@lalinko2010 dakujem, a ano uznali ma na plny ID nakolko som este v liecbe a dalsiu kontrolu mam o 3 roky.

sherinka17
24. mar 2017

@dlugatorka ahoj, mne lekar napisal pei vypisivani PN hned vychadzky, a ked som sa pytala, ze ci mam neobmedzene, tak len skonstatoval, ze kto by uz mna kontroloval, ze budem aj tak behat po vysetreniach a musim chodit medzi ludi, nemozem byt predsa doma zatvorena.Tak neviem, ci ma iba zavadzal, alebo sa v tom nevyzna .A tebe hned dali plny invalidny?.ja mam tiez prsnik cely fuc, z 9 tich uzlin bolo 6 pozitivnych, mam 6 cyklov chemo, plus 25 oziarov..Zatial mam len 2 cykly za sebou, treti sme zatial odlozili o tyzden kvoli pecenovym testom, tak dufam, ze v pondelok uz budu testy dobre, a budem to moct co najskor vybrat.Ale aj tak sa tu na vsetci tvaria skepticky, vi mi vobec posudkova uzna nejaky ID.Mam sice este dlhu trasu k ziadaniu o ID, hlavne aby sme to v pohode zvladali, teda aspon s co najmensimi neziaducimi priznakmi

silvijak
24. mar 2017

@sherinka17 ahoj no ja sa chystám pred komisiu na Id tak ti poviem ako som dopadla. Ja som mala zachovnu operaciu, z 9uzlin 3 pozitívne. Mala by som sa vrátiť do práce od prvého ale šéf má ignoruje, neodpisuje mi na maily, neviem co ako dalej. Asi to vidím na pokračovanie v neplatenej PN.

dlugatorka
24. mar 2017

@sherinka17 Ahoj mne lekar napisal po 10 dnoch na PN -kovy papiek v casti vychadzky neobmedzene a toto som potom nahlasila aj na socialku, aby vedeli ze ma nemaju kontrolovat. Stacilo mi tam len zatelefonovat tam si to zaznacili a bol klud. A ake chomo beries? Predpisuju ti hned aj pri tom Emend ? Mne velmi pomahal tak som vobec nevracala.

@silvijak Co sa tyka onko chorob a ID tak priamo v dokumente "Percentualna miera poklesu zarobkovej cinnosti" je v Oddieli H, ktory sa tyka onko je uvedene:
- pocas liecby 80% - co je plna invalidita
- po stabilizacii zdravotneho stavu (spravidla po dvoch rokoch) 50 - 70 %
Tak uvidis drzim palce.

lalinko2010
24. mar 2017

@dlugatorka
to máš iný rozpis, lebo je tam podľa štádia
1. štádium 30-40%
2. štádium 50-70%
a ostatné je 75-80%
neliečiteľné formy 90%
a potom po 2 rokoch 30-50%

Ja som mala počas liečby a rozpätie mi dal 30-40%, ale priklonil sa k 40%+10% psychiater, teraz ma čaká kontrola po 2 rokoch, ale liečbu som skončila 05/2016, tak som zvedavá že čo bude.

dlugatorka
24. mar 2017

@lalinko2010 tak to je naozaj uplne ine ako mam ja. Ale aj podla tohoto rozpisu mam plny.
Mam totiz 3 stadium s extremnou mierou sirenia.
A z rukou nemas problem? Ziadny lynfaden?

zupap
24. mar 2017

@lalinko2010 ja mam 2.stadium, prec aj vsetky uzliny, polka bola metastazovana, lymfedem, ktory musim sustavne riesit a tiez psychiater, nakolko kvoli hormon.liecbe beriem antidepr, bez nich nezvladam fungovat..napriek tomu mi ID plny neschvalili :(...iba 50perc polovicny, aj to sa posudkar tvaril,ze co tam vlastne chcem.

zupap
24. mar 2017

@sherinka17 pri onko ochoreni su PN vychadzky neobmedzene, vobec to neries. ved to sa inac ani neda, ved mame sustavne lekarov a ine veci.

lalinko2010
24. mar 2017

@zupap no šak to, že neviem ako to funguje, mne ledva dal id 50%, keby som nemala psychiatra, aj ja beriem lieky tak id nemám, mi aj povedal, že čo ja chcem že ja mám 1 štádium, že aký id.
ale aj tých 50% poteší.

lalinko2010
24. mar 2017

@dlugatorka
to je to že od diagnózy záleží.
s rukou? ale čo by nie, bolí ma, reagujem na počasie, má prísť zmena tam mi to opuchne, ale ja mám všetky uzliny, mne len kontrolne brali ale boli čisté, hádam aj tak ostane.
ja robím na pc, takže ma zvykne ruka dosť bolieť, pravá k tomu ešte a nevládzem s ňou nič dlho miešať a podobne.

dlugatorka
24. mar 2017

@zupap horm. liecba, antidepresiva!!!! uau klobuk dolu. Ja nic take neberiem a nastastie ani nebudem brat na moj typ to nezabera.

@lalinko2010 a vydrzis pracovat plnych 8 hodin? Ja som uvazovala, ze ked "vyprchaju" so mna ozare isla by som aspon na 4 hod do prace, pracujem tiez PC no mam obavy.

lalinko2010
24. mar 2017

@dlugatorka ja som aj počas chemo robila, po operácii v 12/0014 som v januári šla do roboty, musela som, lebo by som oblbla.
ja som mávala chemo vo štvrtok, a na mňa to prišli cez víkend že som nevládala ale potom od pondelka ok.
ešte aj s ľuďmi robím, takže to bolo dosť, ale tak čo iné mi zostávalo.

dlugatorka
24. mar 2017

@lalinko2010 mas moj uprimny obdiv ako si to zvladla.

Dievata mam otazku tie ktore mate epitezu po mastektomii, ako casto vam moze lekar predpisat epitezu a zdravotnu podprsenku? Je to raz za kalendarny rok napr. 2016 jedna 2017 jedna alebo musi uplynut rok od predchadzjuceho predpisu? Ja som dostala v 10 mesiaci 2016. Dakujem

lalinko2010
24. mar 2017

@dlugatorka
môžeš raz ročne. čiže keď si mala 10/2016 tak potom 10/2017 alebo 11/2017, ti predpíše. je to na hlavu, teraz som si objednala a povedala mi že 56eur, reku super, ale našla som si športovú na jednej stránke za 30eur, tak asi objednám. je to na hlavu toto celé.

silvijak
24. mar 2017

@dlugatorka ja mám druhé štádium. Mám ešte na 5 rokov tabletky a injekciu neviem či sa to berie ako liečba?

nell77
24. mar 2017

Dievcata drzte sa..velmi vhodnym pri tychto dg.nasadit D vitamin..vysoke davky.viacero studii..znizuje sirenie.recidivy...obycajny vigantol co detom ale vysoke davky..podstatne lepsie sance na uzdravenie...🙂

dlugatorka
24. mar 2017

@silvijak To ti neviem povedat ako to budu brat. A kedy ides na komisiu, uz mas termin? Ja som bola 2.2. 2017 a cele to trvalo asi 5 min. No a teraz cakam na papiere zo SP maju na to 60 dni.
@nell77 Neviem ci znizuje prave sancu na recidivu ale urcite zabranuje rednutiu kosti co je velky problem pri chemo. Ja beriem Vitamin D premium kde je az 2000mg oproti klasickym 400mg co maju stadartne.

nell77
24. mar 2017

to je fajn, ale urcite treba vyssie davky najma na ca prsnika...
som zdravotnik, brat je lekar a venuje sa tomu..
mam prestudovane zahranicne studie...aj 8000IU denne pokojne aj viac...
pozri na nete....

silvijak
25. mar 2017

@dlugatorka povedala mi, že do dvoch týždňov má zaradia pred komisiu. Tak budúci týždeň by mi mal prísť papier. Hovorila, že to u nich ide rýchlo. Ty si sa po liečbe vrátila do práce?

sherinka17
25. mar 2017

@dlugatorka ano ,emend mi poda hned pred chemo a potom este na dva dni doma.A zle mi zatial nebolo, mam invazivny duktalny karconom, grade 3 .

sherinka17
25. mar 2017

@zupap presne. ako pises, ja som sa len informovala ako to je s tymi vychadzkami a pani, ktora asi nikdy nebola chora mi velmi arogantne povedala ::ze no a co ked ste onkologicky pacient? vychadzky musite dodrziavat ako kazdy.Nejde o to ze mala svoju pravdu, papier nepusti ale ton, akym to hovorila, akoby som jej ublizovala. akebo kratila rodiinny rotpocet.Ani naznak toho, ze existuje aj moznost neobmedzenych vychadzok.A na socialnej poistovni aspon u nas, je vraj lekarka posudkova tiez velmi neprijemna, a podla nej su vsetci simulanti a zlodeji.Urcite maju svoje tabulky, ale arogancia s akou s chorym jednaju urcite nue je v naplni ich prace.

sherinka17
25. mar 2017

@silvijak tak ti silno drzim palce, dufam ze to dopadne co najlepsie. Daj potom vediet.

silvijak
25. mar 2017

@sherinka17 ďakujem, ty sa ako citis? Ja som bola na ct a vďaka Bohu čisté a rovnako aj krv. Viem, ze sa to môže zmeniť ale aspoň sa snažím ako tak žiť ako predtým. Rozmýšľam či sa vrátiť do prace. Písala som šéfovi ale má ignoruje. Dr mi hovorila, že môžem stále byt na PN akurát nebude dostávať peniaze.

silvijak
25. mar 2017

@sherinka17 vychádzky majú onko pacienti neobmedzené! Ja som hned dostala neobmedzene vychádzky. Ani som sa na nič nepýtala. Dr mi povedala,že môžem cestovať 🙂.... Aj keď idem k všeobecnej vzdy si vytlačiť ciselko a sestrička keď ma tam uvidí mi vždy povie, že ja nemám čakať ale ísť dnu. Onko pacientov uprednostňujú. Ja som veľmi spokojna.

sherinka17
25. mar 2017

@silvijak super, blahozelam k vysledkom.No bez penazi na PN?Neviem. ci sa to da, ja este zaial len druhy mesiac na PN, ale tiez uz rozmyslam, miesto sa mi sice drzi. Len neviem ci by som mala po roku nastupit.Uvidime, ako ma uznaju ID, a jedine asi na pol uvazku.A nemas narok na podporu?.Ja sa napriek bolbym krvnym testom citim dobre, a tak dufam, ze pri tej prisnej diete a lagosr budem mat v pondelok dobre testy a pojdem hned na treti cyklus.

silvijak
25. mar 2017

@sherinka17 Na podporu máš narok iba ak ti schvália ID do 70%, nad 71% už na podporu nárok nemáš. No ja sa necitim, že by som zvládla pracu na plný úväzok. Zdvoverila som sa s tím kolegyni a tá sa chcela urobiť dobrá pred šéfom a povedala mu. Mesiac mi neodpisal na mail. PN mi k 30 končí. Neviem či zostať na neplatenej PN alebo čo. Nechcem dať výpoveď dojdem o odstupné. Ešte som nemala ani komisiu tak neviem na koľko má uznajú id. Keď som si davala ztp ten mi dali so sprievodcom a 80% .

sherinka17
25. mar 2017

tak potom asi fakt na neplatenej PN.Len sa cudujem, ze Ta zamestnavatel ignoruje.Ved aj v jeho zaujme je riesit pracovne miesto.Tak pockaj na rozhodnutie a uvidis.Ked nikto nie je ochotny poradit, hlavne na uradoch.Nik nepoda adekvatnu info, na co mas narok.

dlugatorka
27. mar 2017

@silvijak Ja som stale na PN od januara uz na neplatenej. V praci ma nastastie velmi podporuju a vychadzaju mi v ustrety ako sa da. Ak ta uznaju invalidnou tak vypoved ti mozu dat jedine so suhlasom uradu prace. Inak aby clovek neostal uplne bez financii liga proti rakovine poskytuje prispevok na preklenutie obdobia prave medzi ukoncenim PN a nabehu invalidneho. treba na ich stranke vyplnit tlacivo a poslat prislusne dokumenty. Zatial som som sa stretla tak v BA aj v Ziline je pri oddeleni onkologie pracovnik ktory pomaha s tymito vybavovackami a poradi co a ako. V Bratislave to funguje automaticky hned po operacii ma nakontaktovali na pani ktora mi hned povedala na co mam narok a kde co vybavim.

@sherinka17 Ja mam pres tu istu diagnozu aj grade 3, T2N2M0. Dufam ze vysledky uz boli dobre a dostala si liecbu. Drzim palce.

Dnes som oficialne ukoncila ozarovanie lekarka ma "prepustila" este mi zobrali krv na onkomarkery a vsetko to okolo. Potom z vysledkami idem na onko a dufam ze uz len zaverene MR a KONIEC 😀