icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

sherinka17
27. mar 2017

@dlugatorka ahoj, tak dnes som dostala tretiu. takze mam povicu chemo za sebou.Este tri a potom oziate.Dufam ze to uz bude s dobrym krvnym obrazom.Sestricka sa dnes smiala, ze kde som si minule zabudla tie krvinky .Tak Ti prajem negativne vysledky

sherinka17
27. mar 2017

@dlugatorka ahoj, dnes uz krvinky v pohode, tak som tretiu dostala.Este tri a potom oziare.Dufam ze to uz pojde dobre.Prajem same negativne vysledky a konecne uz len kontroly

roxy2
27. mar 2017

@sherinka17 tak fajn, že si mala všetko v poriadku. Ja idem o týždeň a tiež mám ešte tri. Ak pôjde všetko ako má, možno budeme spolu chodiť na ožiare 😀

aillinka777
27. mar 2017

sherinka17 aj ja som musela poctivo brat zvysenu davku B6, E a C, pretoze mi zakazdym po chemoterapii vyrazne (pod kriticku hranicu) poklesli biele krvinky. Potesitelne je, ze som vsetky styri nakoniec zvladla bez rastovych faktorov. Od 22. 3.
som zacala s radioterapiou. Mam ju rozdelenu na 29 oziarov. Dnes som mala dostat 4-tu davku, avsak ked som dosla na radiacnu onkologiu do RS, bolo mi oznamene, ze sa pristroj pokazil.... Po RT sa mam vratit do BB na 4 x CHT. Pochopila som spravne, ze zoberies CHT odrazu? Ja som rada, ze mam prestavku, lebo po tej stvrtej som sa doteraz este nespamatala (zajtra by som uz mala termin na piatu). Moja diagnoza je taktiez podobna - G3, T1N2M0. Tiez mam obmedzene vychadzky, ale este som to neriesila.....

tilly
28. mar 2017

@sherinka17 drz sa

sherinka17
28. mar 2017

@aillinka777 ano, spominala aj na rozdelenie trichemo a oziare a potom dalsie tri, avsak zavolala ma na stvrtu, ale vsetko aj tak zavisi ad ranneho odberu.Inak to zvlafam v pohode az dnes po tej tretej trochu zaludok hojda, tak som dnes viac v klude.Inak som doteraz fungovala normalne, hry s vnukom, dokoncasom s muzov skladala aj novy nabytok, skratka ziadna unava, nic.Tak uvidim ako bude po tejto tretej.Lebo toto hojdanie zaludka je pre mna novinka

sherinka17
28. mar 2017

@roxy2 to by bolo super.Hadam nam to vyjde

lalinko2010
28. mar 2017

@sherinka17 ahoj, už to začína. ono tie prvé dve sú ok ale potom to začne a ako to bude končiť, tak to bude horšie. únava, bolesti. inak netreba vystupňovať bolesť, ale dať si liek.
mne na hojdanie žalúdka, pocit akoby na vode, pomohli tyčinky, len tak chrúmaň niečo, ale niekoho z toho bude napínať.

sherinka17
28. mar 2017

@lalinko2010 tak som si trochu pospala, idem sa prejst do lekarne a uvidim, trochu lepsie mi je

lalinko2010
28. mar 2017

@sherinka17 ja som mala na žalúdok ešte gastrofruit, to sú také ovocné tobolky, ale fajn.
treba oddychovať, spať.
inak ja som unavená teraz a to mi len pred týždňom krv brali, som zvedavá na výsledky, pokiaľ lekárka nevolá je to ok.
a teraz idem 12.06. na komplexné vyšetrenie.

sherinka17
28. mar 2017

@lalinko2010 tak drzim palce.Po obede sa to ukludnilo, aj s vnukom sme si poobede uzili.To hned zabudnem pri nom na vsetko 😉

roxy2
28. mar 2017

@sherinka17 máš skvelého liečiteľa👍

aillinka777
28. mar 2017

@lalinko2010 aj ja som uz v aplikacnej miestnosti pri tretej a stvrtej davke vzdy nieco chrumkala a potom aj doma, akonahle sa mi ozval zaludok ... poradila mi to Martinka, ktora bola o jednu davku vpredu a s tym zaludkom mala dost problem. Ma to aj negativum, ze som sa rozpapkala ....

lalinko2010
29. mar 2017

@aillinka777 presne tak, aby som nemala žalúdok ako na vode, tak som jedla a ja som aj pribrala, ale pomaly snáď to pôjde dole.
ja som počas chemo aj bicyklovala, pracovala, len aby som zabudla lebo ako náhle som zastala tak mi mozog začal pracovať a rozmýšľať....

tilly
29. mar 2017

aj ja som sa rozozrala, strasne som pribrala a nejde to dole ☹

dlugatorka
29. mar 2017

@sherinka17 ja som nemala pri prvej serii chema vobec problem so zaludkom, az asi po 6 cykle som mala nizky tlak skor som bola neskutocne zrava musela som jest kazdu hodinu aj v noci ale to bolo skor pre Prednison ktory som musela brat pred chemom. Potom pri pooperacnom cheme to uz bolo ine. Ty si mala chemo pred operaciou?

Mal niekto chemo pred operacou aj po nej - zaistovaciu?

lalinko2010
29. mar 2017

@tilly aj ja a je to strašné. neviem čo s tým. ale som si povedala radšej váha hore ako dole kedy šla.
ale lekárka hovorila že je to ok, teraz po zime, ide jar, záhrada, bicykel a budem hádam ja menej jesť.

sherinka17
29. mar 2017

@dlugatorka nie, pred operaciou som chemo nemala.Ihned som sa rozhodla pre totalnu amputaciu.A zle mi zatial nebyvalo, iba vcera dopoludnia po tretom cykle.Dnes uz je dobre.

tilly
29. mar 2017

@lalinko2010 ja som chcela behať, behala som predtým, ale podvrtla som si koleno a som v... 😢

lalinko2010
29. mar 2017

@tilly v BB keď sa hovorilo že čo nejedia, lebo im nejde jedenie, prípadne chleba, múčne jedlá, cukor nejedia, ja som len povedala - ja zjem všetko čo mňa nie.
preliečiš koleno a potom pomaly začneš behať. bude to ok.
ja som pribrala dosť, ale zase sa necítim ťažká, že by ma kosti boleli alebo tak, čiže vládzem po schodoch, na bicykli, do kopca, bezproblémov.
v nedeľu sme boli na takom hrade, stúpanie parádne, po lese, 40 minút ale bolo super, ani unavená som nebola, nohy ma nebolia.

paj333
autor
30. mar 2017

Ahojte, akurát som dočítala vašu konverzáciu 🙂
@sherinka17 ja mam tiež PN vychadzky ako ty..presne ti iste povedala doktorka aj mne..že kto by ma kontroloval.
Čo sa týka ZTP mám podanu žiadosť...ale do teraz som bola v tom ze nemám nárok na sprievod, tak som rýchlo volala na úrad nech to zmenia so sprievodom ak to ešte stihnu 🙂
Mimochodom, bola som včera na chemo.. Dali mi tu miernu...A zatiaľ okrem zacervenania tváre som úplne OK..prvý krát... Šiestu mám za sebou a ešte 7 ma ešte čaká 🙏 snáď už bude len dobre...
Keď som povedala doktorke že som pribrala..vraj už to bude klesať, kedze už neberiem proti nevoľnosti a alergii nič... Chvalabohu 😀
Dievčatá, ktoré ste mali ozare... Aj to malo nejaké vedľajšie účinky??

lalinko2010
30. mar 2017

@paj333 klesať váha?????????????? tak skoro to nebude. ja som nebrala žiadne lieky, len chemo a váha ako na hojdačke, zastala som na váhe 72kg, pri výške 156cm a keď som šla na operáciu som mala 56kg. no na facku, ale to je moja pažravosť.
ale tebe držím palce aby šla váha dole.
ja aj bicyklujem, túry a podobne, v záhrade, ale vraj mám spomalené trávenie, lebo mňa po jedle aj nafukuje.

dlugatorka
30. mar 2017

Idem sa vam pochvalit 🙂 Dnes som si bola pre vysledky krvi a vsetko je uplne v poriadku onkomarkery , krvny obraz aj mineraly. Sestricka sa cudovala ze taketo vysledky uz davno nevidela po 12 chemach a 35 ozaroch a to som mala na zaciatku sialenu prognozu.
S vahou si nerobte tazku hlavu je som to mala ako na hojdacke 7 kg hore dolu. Teraz som na vahe ako pred liecbou. Jedine co sa u mna zmenilo je pohyblivost. Snazim sa vela chodit ako spravny psickar ,ale nohy ma stale neuveritelne bolia bez silnych analgetik by som to nedala.
@paj333 ozarovanie nema ziadne vedlajsie ucinky jedine na co sa priprav ze ti to spali pokozku. Je to nieco ako ked sa spalis poriadne na slnku, treba len stale pudrovat a odpocivat ja som si vzdy asi tak po 3 hodinach od oziaru dala 20 min spanku a bolo fain.

lalinko2010
30. mar 2017

@dlugatorka dúfam že aj ja sa dostanem na svoju váha.
teším sa že máš super výsledky.
ja som bola 21.03. na krv, verím že lekárka nebude volať, lebo ak volá je zle.

paj333
autor
30. mar 2017

@dlugatorka to je super... Gratulujem k tak dobrým výsledkom 🙂

roxy2
30. mar 2017

@dlugatorka skvelá správa, gratulujem! Ja mám pred sebou ešte dlhú cestu, ale túžim po šťastnom konci. Želám všetko dobré!

aillinka777
30. mar 2017

@paj333 ja som dnes bola na siestom ozarovani, zatial bez akychkolvek problemov, na odporucanie radiacnej onkologicky sa natieram kremom RADIOCARE, ten som pouzila aj preventivne, par dni pred zacatim oziarov.

dlugatorka
30. mar 2017

DAKUJEM VAM. Pevne verim ,ze vsetky budete mat skor ci neskor takte vysledky. A dnes som sa uz aj so sefom dohodla ze od maja idem do prace. Zatial len na 50% co je pre mna uplne idealne. 😀

sherinka17
30. mar 2017

@dlugatorka blahozelam, velmi sa tesim

sherinka17
30. mar 2017

@dlugatorka tak to su supet spravy, polovicny uvazok je idealny.Tak prajem este prijemny oddych a uz bude vsetko dobre