icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

anniera
6. máj 2017

Ahojte dievčatá - spolubojovníčky. Tiež som sa akosi nedobrovoľne stala pravidelnou návštevníčkou Mammacentra v BB. Som po operácii - parciálna mastektómia 1cm nádor - invazívny duktálny karcinóm grade 1-2. Sentinelová uzlina bola čistá. Predpísali mi 4 cykly chema, prvú mám za sebou a potom ožiare a hormonálna liečba. O pár dní mi začnú padať vlasy, tak už bude choroba aj pre okolie "viditeľná". Ak vám to nevadí, rada by som sa do tejto diskusie zapájala, nepoznám vo svojom okolí nikoho kto by týmto prechádzal, tak aby sme si mohli vymieňať prípadne nejaké skúsenosti, odovzdávať rady a podobne. 🙂

silvijak
6. máj 2017

@anniera ahoj jasne, že môžme si vymieňať info. Ja mám 32 rokov. Som po zachovnej operácii. Uzliny som mala 3 pozitívne z 9 čo mi vybrali. Mala som 6 cyklov červenej chemo a 27 oziarov. Teraz beriem tamoxifen.

anniera
6. máj 2017

@silvijak Ja mám o chvíľku 39 rokov. Ako si znášala chemo? Ja som prvú dostala včera, zatiaľ som OK, len som vkuse hladná, nepripadá mi normálne tak veľa jesť, ale keď sa mi žiada 🙂

silvijak
6. máj 2017

@anniera týždeň po chemo som sa cítila slabá. druhý deň po chemo mi pichali injekciu na krvinky tak z nej ma boleli kosti. Vadili mi pachy a to ma napínalo na vracanie ale nezvracala som. Ja som práve že nejedla po chemo ale akonáhle mi bolo lepšie som jedla čo mi prišlo pod ruku. Pýtala som sa na to onkológovi a povedal, že mam jest čo mi chutí.

anniera
6. máj 2017

@silvijak Mňa na zvracanie zatiaľ nenapína, práve naopak, zjedla by som aj koňa tak mi chutí. Ale onkologička povedala že kritické dni sú tretí a piaty po podaní chemo. Tak uvidím čo ma čaká. Aj sa bojím toľko jesť ale proste sa mi nenormálne žiada a je mi úplne jedno že čo jem, hlavne nech je toho veľa 🙂 Asi nie som normálna.

sherinka17
6. máj 2017

@anniera tusim kazdy to znada inak.Ja mam ze sebou 4 cykly zo siedzich a zatial sa citim dobre. nezvraciam ale ani jest mi prilis nechutilo, az po tej 4tej som zacala viac jedt. vo je dobre. lebo som od operacie schudla 4 kila.4 cykly zvladnes, ani sa nenazdas .Tiez chodim domamma entra, mudt Pritzovej.

natalienka12
6. máj 2017

@sherinka17 ahoj, ako sa máš? teším sa že to už máš za sebou. ❤

anniera
7. máj 2017

@sherinka17 Tiež chodím k rovnakej doktorke ako Ty.

sherinka17
8. máj 2017

@natalienka12 ahoj, este nie, 4 cykly mam za sebou, zajtra piazy a ppotom asi 30.5. posledna chemo.Potom oziate a uvidime

natalienka12
8. máj 2017

@sherinka17 Ako to zvladas? Nebyva ti zle po chemo?

aillinka777
9. máj 2017

@paj333 dnes som bola na poslednej 29-tej RT. Dalsiu, v poradi piatu CHT, mam 29. 5. 2017, este (a aj zatial) mam indikovane styri, kazdych 21 dni. Uz mi pocas RT narastli vlasky a zase o ne pridem.

sherinka17
10. máj 2017

@natalienka12 ahoj, tatial v pohode, zle mi nebyva, po strvrtej trochu bolia klby, ale iba ked vstavam, kym sa rozhybem.Inak v pohode, zvladam vsetko,aj 2 a polrocneho vnuka .

nellynka
17. júl 2017

Ahojte bojovníčky, ako sa vám darí? Ako sa mate. Dúfam,že len lepšie. Moja mama už absolvovala 4 chemo. A teraz začala ďalšiu sériu s taxolom, či ako sa to volá. Zase má 3 týždňový cyklus. Len dnes jej povedala že má hraničné, resp. trochu zvýšené onkomarkery. Doteraz mala negatívne. Takže sa ide objednať na sono pečene, či sa tam niečo nevytvorilo. No dúfam,že nie. Držte sa kocky a veľa síl vám prajem!!!!!

bluff
18. júl 2017

@nellynka drzim palce mamicke!

aillinka777
2. aug 2017

@paj333, prosim napis ako sa citis, cim prave v liecbe pokracujes a ako sa Ti v tychto horucavach (ale aj celkovo) dari ....😎

tilly
2. aug 2017

dievcata ako sa mate? ja som takto pred rokom zacala liecbu, je to neuveritelne, ako ten rok presiel...

sherinka17
2. aug 2017

@tilly ahoj. A ako sa mas?

tilly
2. aug 2017

@sherinka17 dakujem, teraz dobre, aj ked stale citim niekedy cytostatika v moci a obcas mi este zaludok pripomenie, co do mna naliali, ale inak fajn, uz aj vlasy mam celkom pohodickove

nellynka
2. aug 2017

Baby ako si pomôcť po taxole, aby človek nemal také strašné bolesti kosti, kĺbov svalov?

paj333
autor
2. aug 2017

@aillinka777 ahoj, no tak mam sa relatívne dobre...uz mám za sebou aj ozare.dnes sú to 3 týždne ..prešla som si rôznymi psychickými vytazeniami.. Priateľ sa so mnou rozišiel po 7 rokoch..ťažko som to znášala.. Ešte do toho ta hormonálna liečba.. Tiež niekedy robila v mojej hlave rôzne trampoty.. Ale už sa z toho našťastie dostávam.. Navštevujem aj psychologicku.. A snažím sa znova naštartovať.. Celkom sa mi to darí.. Moc mi nechuti jest.. Ale aspoň zhodim čo som nabrala pri chemo 🙂 pomaličky sa dostávam na pôvodnú váhu..
Chodím na ten herceptin plus teda ten tamoxifen...teplá sú celkom zabijak.. Ale prežívam 😀
Akurát včera som sa odhodlala konečne zhodiť parochňu a bola som prvý krát vonku s mojim novým image 😀 a tebe sa ako darí?

@tilly to je paráda aké už máš vlásky 👍

sherinka17
3. aug 2017

@tilly jeeej, vlasky su uzasne, Uz sa tesim ked budem mat take, a som rada ze s a dostavas do normálu, aj ked celkom normalne to uz asi nikdy nebude.

tilly
3. aug 2017

mne nevypadali vsetky vlasy, tie, co mi zostali povodne si vypinam hore, lebo ich je fakt malinko, ale pod siltovkou su este v pohode, ked trcia z copu...

aillinka777
4. aug 2017

@paj333 posledny julovy den som mala osmu CHT (v polovici prerusenu 29 RT) a tvoj prispevok ma zastihol v horsom psychickom a fyzickom (ale nie v zlom) rozpolozeni, preto som radsej hned nereagovala .... Teraz mi je o niekolko odtienov lepsie a vidim to tak, ze sa napriek svojmu veku so vsetkym velmi statocne a realne vies vysporiadat. Si mlada, velmi pekna a sikovna ... a v tom, ze ta priatel prave teraz opustil sa da najst aj pozitivum nspriklaf v tom, ze uvolnil miesto niekomu vhodnejsiemu, statocnejsiemu ....
Cca o 1 tyzden zacinam hormonalnu terapiu, tak uvidim co to urobi v mojej hlavke a s mojim telom a ako to nasledne otrasie s mojim "32 rocnym" (svadba v roku 1985) manzelom ... Zaciatkom septembra som objednana na PET CT, dovtedy este musim navstivit kardiologa a gynekologa ...

tilly
4. aug 2017

@paj333 teraz citam o priatelovi. To je chudak... ☹
Ale to sa zial stava, malo chlapov takuto zataz ustoji. Popravde, ja som cakala, ze aj moje manzelstvo to polozi, aj to bolo chvilu zle a stale to nie je 100%, ale zatial drzime... Drz sa, urcite pride novy chlap a bude super.

aillinka777
4. aug 2017

@sherinka17 prosim napis ako sa mas ... ked si mala 6-tu CHT sme sa predpokladam stretli, len ja som si to az doma plne uvedomila, ze si to mohla byt Ty ... a tou najsilnejsou indiciou, kvoli ktorej som sa v tom vobec spatne "vrtala", bol image manzela (priznavam, ze Ty si mi nekorespondovala s mojou predstavou urobenou na zaklade zverejnej profilovky ... ).

mirkakamilka
15. aug 2017

Ahojte dievcata , mam 46 a diagnozu ako vacsina z Vas tu.Invazivny duktalny s HER2 na hormony neg. po punkcii prsnika meta v uzline ako hrom .. Musim sa priznat , ze ste jedine diskusne forum kde som prihlasena a doteraz som s niekym s takouto diagnozou nehovorila. Co sa tyka liecby idem opacnym smerom , mam za sebou 4 cervene FEC , zvladla som ich super , nejaka nevolnost bola, ziadne prechladnutie , v utorok chema v stredu dovolenka a od stvrtka frcim v robote. caka ma 12 taxolov no mam obavy co ma caka . Az potom operacia , ozarovacky. Vlasy isli dole , nikdy som ich super nemala a teraz mam satky aj super parochnu ako paj333 🙂 len blondavejsiu. Tolko komplimentov ako za toto obdobie som nedostala za cely zivot🙂 no paradoxy zivota 🙂 Kocky, chut na sladke a pazrave sme s kortikosteroidov ktore sa davaju do liekov proti nevolnosti . Tiez sa mi to nezdalo a tak som sa pytala lekarky ze co do toho davaju ked tak ficim 🙂 . Inak sa stravujem presne tak co si pyta telo ale na to sladke si davam pozor. Ovocie , zeleninka je leto. Zzatial som ani nepribrala ani neschudla, teda okrem 2 kileciek ktore som dala z nervov pri diagnostike. Akonahle som vedela na com som akoby som sa zlomila a myslim len pozitivne . Robim veci ktore ma tesia , som v kontakte s ludmi s ktorymi mi je dobre . Mam oporu v rodine . Dievcata obdivujem kazdu z Vas ale najma tie co mate male deti . Vsetka ta starostlivost musi byt dvojnasobne vycerpavajucejsia .Kaslite na chlapov ktorí to s Vami nezvladli. Nestoja za to . Nie je to o nich , ale o Vas .

roxy2
15. aug 2017

@mirkakamilka ahoj, je super, keď si dobre naladená a máš oporu v rodine. To je základ. Ja mám tiež. Môj manžel ma 100% podporuje, dokonca toto ťažké obdobie nás ešte viac spojilo. Mala som 4 chemo, 27 ožiarov, teraz čakám na schválenie Herceptínu a hormonálnu liečbu. Vlasy mi rastú, už začínam chodiť bez parochne (zatiaľ zo šiltovkou). Mám toho ešte nadlho... Držím ti palce a želám všetko dobré!!

anniera
16. aug 2017

Ahojte baby. Pridám sa tiež do diskusie, mám za sebou 4x chemo, teraz chodím na ožarovanie, mám mať 25+8 a zatiaľ som ich absolvovala 16. Čo ma čaká ďalej, to ešte neviem, asi ďalšie 4 chemo a potom hormonálna liečba. Uvidím čo povie onkologička. Vlasy mi už pekne rastú, ale neviem či mi po ďalšej chemo zase nevypadajú. Doktorka povedala že to už nebude tá červená chemo, ale vraj nejaká taká, z ktorej bolia kĺby a svaly, tak neviem či má zmysel si pestovať vlasy už teraz alebo sa na to ešte vykašľať a strihnúť to strojčekom zase dohola.....ide zima, vlasy by som už celkom aj uvítala. Cez leto to bolo fajn 🙂 Tak sa len držte a občas napíšte ako sa vám darí!

nellynka
16. aug 2017

@anniera Ahoj!!!! V prvom rade ti drzim palce!!!!! Tak ako kazdej jednej kocke v tejto teme!!!! Moja mama ma rakovinu prsnika a mala 4 cervene chemo, kedy jej vlasy vypadali. A teraz ma uz za sebou 2x taxol chemo, to je ta co od nej bolia klby, kosti, atd. a vlasy jej nerastu. Aj onkologicka jej povedala, ze pocas tejto chemo vlasy nerastu. No bohuzial dostala po druhej RUZU. Ma cervenu polku ruky a cely prsnik, tak ju hospitalizovali na koznom infekcnom a dostava ATB do zili. Snad sa z toho rychlo dostane, aby stihla dalsiu chemo, aj ked neviem, ci jej ju daju, ked berie ATB.
Ale presnejsie by ti vedeli asi odpovedat zienky, ktore maju osobne skusenosti. Drzkaj sa!!!!!

aillinka777
16. aug 2017

@anniera ja som mala nastavenu liecbu ako ty, pri RT mi vlasy celkom slusne podrastli a pri druhej varke chema sa mi len preriedili. Ja by som si ich uz nechala tak, nech rastu ..... tiez som mala obavy z ich opatovneho vypadania, ale v skutocnosti to nebola ziadna katastrofa. Osmu CHT som mala 31. 7. a teraz som na uplnom zaciatku hormonalnej liecby (len vcera som zacala brat Tamoxifen 20 mg) ....