Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@anniera pre mna bola vacsou zatazou piata a osma a to v treti az piaty den po CHT, ale vobec to nebolo hrozne a ani horsie ako prva varka ... siestou som asi vdaka okolnostiam (bol u mna vnucik s dcerkou) presla s takou lahkostou😉
ahojte dievcata , teraz trochu od choroby . mam peknu parochnu nosim ju ale intenzivne zacina sa pri golieri muchlat . Inak ju osetrujem v predpisanych pripravkoch a vsetko podla navodov . Inak je stale krasna .Mate niektora skusenost s olejcekom hair tip liquid. vraj je na to urceny . stoji 25 eur s postovnym tak nechcen kupovat macku vo vreci . alebo mate iný typ ? Budem ju este dlho potrebovat 🙂 velka vdaka a vsetkym krasny den .
@mirkakamilka S týmto nemám skúsenosť, ale ja keď som kupovala parochňu, tak mi v tej lekárni povedali že parochne pri každodennom používaní nevydržia viac ako 6 mesiacov v 100% stave.....preto aj máme nárok každých 6 mesiacov na poukaz na parochňu. Vraj čím dlhšie vlasy, tým horšie lebo spodok vlasov sa rozstrapká, z vlastnej skúsenosti nemôžem povedať, lebo moja parochňa už pol roka spí v krabici....
@mirkakamilka
@anniera
tiez som uprednostnila kupu druhej (rovnakeho strihu, o jeden odtien tmavsej) parochne na poukaz pred kupou roznych specialnych pripravkov .....
dievčata čaj Essiac, potvrdeny odbornikmi, v minulosti dokazy o vzliecenych pac.
Dievčatá ďakujem za info k tej parochni , vôbec som netušila , že máme nárok na poukaz raz za pol roka , myslela som si , že iba raz za rok. Tak to úplne mení situáciu , jasne že pôjdem do novej . za prípravky dám viac ako za novú. Aj Keď som teraz začala taxol 12x , nechápem ,ale vlásky rastú a to som po 4 FEC. . Tak ich skúsim nechať , lebo som si hlavu holila a uvidím . Asi to pôsobí márnotratne , ale pracujem so stránkami a nosila som aj šatku , len som si všimla , že ľudia tú parochňu akosi prijímajú ľahšie . My sme v pohode aj s "kolenom" len pre okolie je to akési ťažšie . želám všetkým krásny týždeň , veľa síl , málo bolesti , krásne úsmevy🙂❤
@mirkakamilka tvoj lekár vie, že pracuješ so stránkami? Teraz máš nízku imunitu
.
@mirkakamilka ahoj drzim palce! S komplimentami som.na to rovnako !😂 Prave ked mibplonajhorsie som tusim na vsetkych podobila skvele😉
@tilly Ahoj tilly , to bolo prvé čo som pred chemou konzultovala s lekárkou. nebránila mi v tom , Práve som sa od spolubojovníčok dozvedela , že takmer každá chodí do práce . U mňa to bolo tak , že uvidíme a keby to krvinky nezvládli , jasne že ostávam doma . Dokonca mi vedúci vyšiel v ústrety , že by som mohla robiť z domu. Nezneužívam to voči kolegyniam , sme fajn kolektív . Ale jasne nezahrávam sa . Je letné obdobie aj to asi pomohlo. Krásny deň🙂🙂🙂
@mirkakamilka to je super. Len pozor na tie krvinky. Mne klesli a zarzio bolo peklo
Ahojte dievčatá! Ako sa vám darí, čo nové?
Ahoj anniera , ja mam po piatom Taxole na figu pecenove testy tak mam na tyzden prerusenu chemiu ,tak sa zacina uvazovat ze pojdem skor na operaciu . Uz viem ze bude kompletna mastektomia tak sa s tym vyrovnavam , dokonca zvazujem ze si dam odstranit aj druhy prsnik preventivne . Ale inak vsetko ide 🙂
@mirkakamilka Ja už mám za sebou operáciu, 4x červenú chemo, 33x ožarovanie a teraz mi treba ešte 4x taxol a potom sa uvidí. Zajtra mám prvýkrát taxol, tak som zvedavá ako to zvládnem. Už ma "potešila" sestrička, že znovu mi vypadajú vlasy....no mám radosť....
Ahojte bojovníčky !!!!!!! Mala by som jednu otázočku. Moja mama ma rakovinu prsníka, má po operácii v BA. Teraz v KE absolvovala chemo červenú 4x, taxol 4x. Čakaju ju ešte ožiare. Avšak problém je v tomto že v KE ju žiaden všeobecný onkológ neriešil. A teraz sa má nakontaktovat na niekoho, kto sa jej ujme a bude ju mať na kontrolné vyšetrenia . Resp. bude ju ďalej riešiť. No nevieme ako máme postupovať. Neviete mi odporučiť niekoho konkrétneho s kým ste boli spokojné v KOSICIACH ?????? Ďakujem veľmi pekne!!!!!
@anniera ja mám za sebou 4 červené chemo, ožiare pri ktorých vlasy narástli a teraz som po druhom Paclitaxeli a vlasy sa zatiaľ len preriedili. Dá sa to zatiaľ nosiť zo šiltovkou. Uvidím, čo to urobí. Ženy vravia, že pri tejto chemo im už vlasy začali pomaly rásť. Jednej zase vypadli. Tak neviem. Asi je to individuálne 🙂
Ahoj Anniera , ked som nastupovala na taxol lekarka mi povedala ze ani nebudem vediet ze chodim na chemu a mala pravdu. Po 4 FEC ( cervenych) je pre mna Taxol pohoda. ziadne nevolnosti , ziadna bolest hlavy , len na treti den 24 hodin bolesti klboch , ale aj tych o ktorych normalne nevies 🙂 ako pri chripke . Ale dam to bez tabletiek , pomaha hybat sa , horsie je sediet alebo lezat. Taxol ma jednu nevyhodu ze mozes zareagovat alergicky. zostane Ti teplo a pod. vsetko okamzite hlasis sestricke , Oni ta poucia . Hlavne klud , v mysli si to neprivolavat a nastavit sa ze vsetko prebehne OK. Rataj ale 3 hodiny tecenia. Nieco prespis , precitas. Hovorim oproti cervenej pohoda. Ja to beriem ze tam oddychujem 🙂 Co sa tyka vlasov , po cervenej ako keby zacali rast take sedive nieco drobne , tak som sa normalne spytala lekarky ci to ma vyznam "pestovat" a ona ze nie , ze ide o nejake medzichemo vlasy. Ale, vsimla som si ze teraz pri taxole rastu tmave . Tak sama neviem . Ja som si povedala ze ked zacnu rast na ostatnych miestach potom pojdu aj vlasy . 🙂 , Aj tak ak to ta pecen zvladne mam pred sebou este 7 taxolov.
Nellynka nemam skusenost v KE , v BA som zazila opacny pripad , ze pani prisla , zaklopala a sestricke povedala ze sa musia k niekomu nahlasit . Zobrat Vas musia . Dievcata vsetko dobre . Drzte sa. P.S. Chodite na Klenovu ? ktory den ?
@mirkakamilka Ahoj Mirkakamilka! Tak mám za sebou prvý taxol. Tiež som bola prekvapená, že som odtiaľ odchádzala celkom v pohode, nebola som taká oťapená ako po červenej. Na tretí deň boleli kĺby v nohách, celkom slušne, ale zvládlo sa to teplou vaňou a hrejivou masťou na nohy. Hlavne nechcem aby už vlasy vypadali, ide zima a už teraz mi je chladno na hlavu. V lete mi šatka vôbec nevadila, ale teraz na zimu sa to už veľmi nehodí, tak v nutnom prípade vytiahnem nejakú čiapku s brmbolcom a budem sa tváriť že sa vraciam do detských čias 🙂 Ja chodím do Mammacentra v Banskej Bystrici, objednávam sa vždy na piatok, lebo deti cez víkend nechodia do školy, tak mi je lepšie byť doma tie prvé dni.
Ahoj Annierka , tak super , Ta obdivujem ( tak ako aj ostatne bojovnicky ) ze sa plus staras o deticky. Ja sice tiez stale fungujem varim ,peciem , upratujem ( potrebujem fyzicku pracu aby som psychicky nezosalela) , manzel a dospela dcera mi dost pomahaju ale viem ze male deti si pytaju pozornost , skola skolka , zabavit ich je urcite ovela viac narocne ako moja domacnost . Tak drzim paste. Myslim ze po 4 taxoloch Ti vlasky uz tak nestihnu vypadat , ak ich mas tyzdenne tak o 3 tyzdne koncis a zasa budu rast . zachvilocku si krasna s vlaskami🙂 co si urcite aj teraz . satky zozenies aj zimne pekne ale aj pekne drahe , uz na to kasli , usetri peniazky pories ciapkou ako hovoris vlasky su zachvilu spat . ak este raz vsetko krasne 👍
Potrebovala by som poradit. Mamke vyoperovali prsnik a chcu dat chemoterapiu atd. Ale chcela by pockat a skusit najprv nieco ind.
Ako sa da zistit zlepsenie stavu/ ci zabrala ina liecba? Ake odbery/vysetrenua sa daju urobit pred tym ako zacne chemo ?
Potrebujem poradit ci existuju konkretne vysetrenua ci sa rakovina nerozsiruje /zasravila/zmensuje po aplikovani alternativnej cesty. Vopred dakujem za konkretne rady ...
Ahoj Svetlana , nadorov prsnika je nespocetne vela , "lepsich " , horsich , plus kombinacia hormonov HER2 pozitivita atd. Musis presne vediet typ . Ja mam to z horsich , na alternativu celkom som sa nedala , mala som urcite veci v hlave upratane ci som dostatocne dosledna atd. taktiez som zvazovala ci je potom lekar ochotny urobit krvne testy , CT , MRI .ALE alternativu nezatracujem , myslim ze je to vec osobneho rozhodnutia . Ja som sa dala na strednu cestu , sice chemo , operacia , ozarovanie ( zvazujem protonovu liecbu v Prahe ) , ale vela ovocia , zeleninove stavy, pohyb , tzv. super potraviny .....a po cheme idem na totalnejsiu ocistu aby som sa zbavila jedov z chemy . Clankov o alternativnej liecbe je na nete neurekom , podla mna pozor niektore maju aj komercny charakter . Ja Ti teda velmi neporadim , mozno iba to , v prvom rade typ nadoru a potom niekoho konkretneho takto cez diskusie kto to alternativou konkrektne mamin typ zvladol a ake ma skusenosti . Co sa tyka Tvoje otazky ake vysetrenia predchadzaju Cheme , tie uz asi vsetky mate . kedze mamicku na chemoterapiu odosielaju, takze vedia typ nadoru z histologie po operacii a podla toho sa nastavi tzv. schema chemoterapie . Drzim Vam obom palce , vela sil a usmev ten pomaha v tychto zlych chvilach. Pekny den.
@mirkakamilka dakujem. Chcela som vediet pred tym ako mamka poziada o "odklad" ci sa robi nwjake kontrol.vysetrenue.
V alternativnych metodach nie som novacik. Vyliecila som par veci ktore sa daju podla lekarov liecit LEN ATB alebo operacne!!! A ide to! Farmabiznisu neverim.... a ano aj vitamin.doplnky su business treba vediewt ktore a kedy a ako ;))) ale tie nemaju aspon skodlive vedlajsie ucinky ako ATB a kortikoidy atd....
prosím vás nemáte skúsenosť s doplnkom VITACELL z Maďarska? Kde sa dá kúpiť?
@svetlanat ahoj. Velmi citliva tema, urcite nechcem zasahovat do rozhodnutia. Je to len na vas a vasej maminke. Len sa chcem opytat, v ktorom stadiu je mamina? Ak je vo vcasnom stadiu, moze byt riskantne odkladat liecbu na neskor a riskovat rozsirenie metastaz. V metastatickom stadiu su prognozy o dost horsie. Myslim, ze aj tu na MK bol popisany pripad, kedy dcera maminke poradila alternativu (mamina mala vtedy 2.stadium) a rakovina sa rozsirila. Maminka tej pani potom rychlo umrela a dcera si to vycitala. Konvencna liecba je narocna a nesie so sebou rizika, ale ucinky alternativy neboli dokazane. Skor naopak. Opat tu na MK bola tema, ci ludia poznaju niekoho, kto sa alternativou vyliecil z rakoviny a odpoved bola vacsinou nie. Nenasiel sa nikto, kto by poznal osobne takeho cloveka. Skuste si pozriet aj tu diskusiu.
@janka279 dakujem za odozvu a vas zaujem ;). Je v 2 st. Bez metastaz. Co sa tyka alter. z vlast skusen.som si vyliecila veci kt.sa daju LEN atb alebo operacne. Takze da sa to ( viem ze rakovina je ina salkykavy )
Nepoznam osobne nikoho kto sa vyliecil alternativne iba sprostredkovane od znamych. Ale poznam odobne strasne vela ktory kvoli chemo prave zomreli na NU! Alternativa nie je dokazana ze funguje a kto by ti aj dokazocal???? Farmabusiness kt tazia z chemo? Nikto iny na ten vyskum nema peniaze :( treba sa pozriet aj na to.... ale to je obsirna tema a treba si o tom celom systeme viac nastudovat. ..
Ja to nevylucujem len je to krajna moznost. A chcem to posunut o mesiac...
Ahojte baby! Čo máte nového, ako sa vám darí?
Ahoj Annierka , skončila so chemo, nakoniec to pečeň zvládla asi pomocou štiav z červenej repy , takže som dala aj tých 12 taxolov . 12.12.17 nastupujem na prijem tak ma hádam 13 steho odoperujú a hádam som na vianoce doma . Úprimne , dosť mám nervy .ak bude úplna maste. aby som sa zobudila z narkózy ako si zvyknem , čo obliecť a pod... ale to sú také blbosti čo mi behajú po rozume , je jasné že dôležitejšie je prežiť , žiť . Inak ma aj po ukončení chémie stále bolia kĺby , lekárka pre istotu pozerala CT , ktoré som mala už na začiatku liečby čisté . Ale aj tu sa ozvali nervy či nie je niečo s kosťami . No nechcem tu rozosievať negatívnu náladu idú vianoce ,🙂 tak dúfam , že sa pekne na ne všetky pripravujete, ale nepreháňate to . Inak vlasy rastú.... A ako sa máš Ty ?
@mirkakamilka Ahojky! Som rada že si sa ozvala, je fajn že si skončila s chemoterapiou. Ja som už tiež mala 1.12. poslednú chemo, teraz ma čakajú kontrolné vyšetrenia, kontrolné CT, nasadenie tamoxifénu a uvidí sa čo ďalej. Neboj sa, kosti z taxolu pobolievajú, určite to bude OK. Operácia bude v pohode, to čo si oblečieš a podobne, to ani nerieš. Na všetko sú pomôcky. So mnou bola na izbe pani, ktorá mala úplnú mastektómiu a veľké prsia (možno aj veľkosť 4) a dostala takú podprsenku s výstužou ako pomôcku, jednak z estetického hľadiska a jednak aj z hľadiska záťaže na chrbticu. Všetko bude OK. Prsník nie je to najdôležitejšie prežijeme aj bez toho, dôležité je že sa to dá operovať a odstrániť. Nerozmýšľaj nad hlúposťami, ideš na operáciu preto, aby ti lekári pomohli a oni ti aj pomôžu. Držím Ti palce, všetko zvládneš v pohodičke. Vlasy mi asi 2/3 vypadali, zvyšok čo ostal tak rastie ale je to také "páperie" keďže som blondína. Dúfam že po Vianociach už začnú rásť normálne a na jar už vytasím s nejakým pekným krátkym účesom. Uvidíme, vlasy neriešim, chvalabohu že vymysleli čiapky 😀

@aillinka777 Aká je tá druhá várka chema v porovnaní s prvou? Ja som pri prvej bola celkom v pohode, pár dní trošku únava ale potom som už bola OK. Tá druhá štvorica chema je horšia alebo porovnateľná s tou prvou štvoricou? Len chcem vedieť čo ma zhruba čaká.