Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@zuzap33 ahoj ja na základe svojich skúsenosti pokial to pojde chod do prace psychicky to pomaha jednoznačne. Zariadis sa podľa toho ako sa budeš cítiť. Ak sa ti bude dat daj si chemo na piatok cez vikend sa otrasies v úvodzovkách a pondelok pôjdeš do prace ak sa ti bude dat mne síce zle nebývalo ale tie 2 dni po cheme som skor oddychovala
@helga9 Dakujem za opytanie 🙂. Trocha bolavo a hlavne veeeeelmi vycerpane. Nie, zeby som nic nerobila, ale zas nemam pocit, ze toho robim tolko, aby som sa po pol dni citila ako vybita baterka a v noci prezivala malu smrt 😅.
Citam tu stale vase prispevky a musim zial konstatovat, ze za tych 20 rokov sa aspon na chemoterapii toho vela nezmenilo ☹. Dokonca mam pocit, ze dievcata opisuju tazkosti este vacsej raze, nez som ich mala ja. Neviem fakt, co vlastne som dostavala do zil /tiez 8 cyklov a posledny mi bol odpusteny, lebo som prilis stonala - ale na to som ja odbornik 😝, u zubara jajgam skor, nez vezme vrtacku do ruky. Tak preventivne 😀/. Tiez bolo pred tymi 23 rokmi povedane, ze som mlada a po inych strankach zdrava a ze mi daju silne chemo, ale nic sa velmi nevysvetlovalo a ja som sa ani nepytala...Potom prisli oziare, tie mi ziadne problemy nerobili, ani som nic necitila, ani ziadne popalenia som nemala. Operaciu, tu som mala na uvod, lebo lekari neverili, ze sa jedna skutocne o zhubny nador, takze predtym nic neriesili. No, nechcem sa tu zas rozpisovat, len som myslela, ze po tolkych rokoch vymysleli nieco, co uz tolko neskodi, nepodlamuje zdravie, nenici zily a nerobi z mladych zien ubolene trosky. Jedno vsak z vlastnej skusenosti mozem poradit - neprepinajte svoje sily. Nesnazte sa druhym, ale hlavne sebe dokazovat, ze silou vole vsetko premozete a choroba na vas nema! Istotne by sa vam to, dievcence, nacas podarilo, ale velmi vycerpate svoj organizmus a kazda dalsia i lahsia choroba vas skoli, hoci inak by ste ju zvladli lavou zadnou. Takze prinutit sa nad ochorenim velmi nerozmyslat, ale odpocivat a kaslat na vsetko, co nie je fakt dolezite, co moze pockat /samozrejme, nejde zanedbavat deti, ale je dobre poziadat okolie o pomoc a nehrat sebestacneho tvrdasa..../
Vsetkym zelam najma dobre nervy, dobre zaludky a zily /kvoli chemo/ a pochopeniaplne okolie 👍
@hracka123
@helga9
@jankastraza ďakujem za privítanie 😀 no včera chemo, bolela ma večer hlava a nohy od kolien dole,inak nič...a dnes som jak rybka, len dokedy 🤔
Ráno mi horeli líca aj dekolt,červená jak rak som bola,teraz je to už ok...akurát mi už začali pomaly padať vlasy 🤕 na druhý deň????
No ale čo, čím skôr to príde,tým lepšie,než mám čakať ešte tri týždne a každý deň sa sledovať...
Radšej sa ani nezamýšľam,co bude nasledovať,keď to príde,tak to príde...starší syn nastupuje do prvej triedy, tak sa teším,že sa s ním budem môcť učiť a dozeniem to,čo som zameskala kvôli práci 😉
@cenculinka to začervenanie je normalne viacej nás to tu malo. No to padanie vlasov sa mi nezdá na druhý den je trochu priskoro sa mi zda
@cenculinka toto je asi najmudrejsi pristup k ochoreniu. Povinnosti hlavne voci detom, tie drzia cloveka nad vodou a dodavaju silu. Nebudem pisat, ze nevzdavaj to, lebo samozrejme to nevzdas! 🙂 Sikovneho prvacika a vela sil 👍
@katenka2
@helga9 no tie vlády fakt idú dole...ešte včera v pohode,ale dnes originál koľkokrát na ne sahnem,toľkokrát ich mám 5-6 v ruke 🤔
Viete čo je paradox? Že som si hrčku našla náhodou 14.6. keď som sa otáčala z bola na bok na posteli ráno o 4:00 a chcela som sa poskrabat...a 14.6. bolo 22 rokov,čo moja mama vo veku 39 rokov zomrela na rakovinu prsníka 🤦Ježiš nemohol niekto v mojej rodine radšej vyhrať loto!!!! Muž diabetik, syn kardiak, ja onko - to sme sa teda stretli partia...
@cenculinka nuz nie je to lahke, ale snad takto mate lepsie pochopenie jeden pre druheho. Je mnoho okolnosti a situacii, ked ta ini nepochopia, kym to sami nezaziju. Neboj, rovnaky datum ozaj nic neznamena, prave naopak myslim. Mama nad Tebou drzala ochrannu ruku tam zhora /boze! a to som ateista ako hrom 😀!/ a upozornila Tvoje podvedomie na ochorenie co najskor. Tak teraz sa poctivo liecit a ucit s detmi a vsetko sa utrasie. Uvidis...
@katenka2 dakujeme, mas pravdu, mna moje deti nastastie stale zamestnavaju,tak sa snazim co najmenej premyslat,aj ked to nejde,este mam zatial energiu,lebo mam len 1chemo za sebou,preto sa tesim,ze vladzem normalne vsetko..
Ahojte zienky. Pisala som akurat
@helga9 ze som dlho nebola na MK. Nakopilo sa viac veci v rodine aj pracovne. Zamestnala ma jedna "urgent zakazka" takze mi usiel tak cas ze az po bliknuti sprav na mailoch som sa zbadala ze ako dlho som nebola na MK. Uz mam ten najvacsi chaos za sebou tak idem citat tych 30stran prispevkov co Ste zatial popisali aby som bola v obraze ako pokracujete v boji.
Moja mama skoncila 6. chemo 8.augusta. vypadali jej aj mihalnice aj obocko. Vlasy jej este rast nezacinaju. Bola na sone brucha. Meta tam nastastie nema ziadne. Uz tento tyzden ide na krv a dohodnut si ozarovanie. Bojim sa toho ako to bude znašať. Lebo tieto posledne tyždne boli fakt pre nu naročne....už ma uistila že ak by mala isť na dalsiu chemo, tak nikdy viac. Stale opuchy noh, bolesti prstov, svrbenie oči, zapcha, roztrasene nohy. A to som stretla kamosku ktorej mamina bola na ozarovani kvoli rakovine hrub.creva a vraj z ozarovania je unava a bolest celeho tela 😔
@cenculinka ahoj a ty vlastné aký typ nádoru máš?mala si pozitívne aj uzliny?
@hracka123 invazívny karcinóm alebo nejak tak... T1cN1Mx...mala som 1 uzlinu z 11 chytenu...
@cenculinka a koľko máš rokov
@hracka123 podľa histologie štádium IIA... No a HER2 podľa biopsie pozitívny, podľa histologie negatívny, tak to museli poslať ešte kamsi na genetiku,aby bolo jasné,čo so mnou potom ďalej
@hracka123 o 2 týždne 36
@hracka123 áno som PN...hrčku som veľkú nemala,boli dve vedľa seba tak sa javili ako jedna a dalo sa to nahmatat...po biopsii sa mi to trocha zväčšilo,na operáciu som šla za 3 týždne od biopsie a už to bolo väčšie...nečítala som 160 strán príspevkov 😉 ty si na tom ako?
@cenculinka ja som PN tiež.mala som hrčku na ľavom prsniku7mmkrat9mm mala som dve opky som her 2 negatívne a hor pozitivna
Dievčatá,tie ktoré ste pili aróniu a cviklovú šťavu,koĺkokrát za deň a v akom množstve, hneď po chemo?

@hracka123 ja som v malom kolektive, doktorka mi hned navrhla pn, ale som odmietla.A Pn by bola taka nizka, ze katastrofa. Tak dufam, ze aspon este daco potiahnem