icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
7. nov 2019

@zuzap33 no určite to konzultuj so svojim Dr. Môj povedal ze ze na jeho vyšetreniach musí byt presný popis toto co ti napísali nie je popis mts ze na konci to ma byt napísane ci tam mts sú alebo nie

helga9
7. nov 2019

@erika_230 ahoj to sú výborne správy. Super. Ak sa dobre cítiš kľudne chod kdekoľvek ja som po 4 červenej dala Hrebienok a dva týždne po opke som plávala v mori v Chorvátsku.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
8. nov 2019

@hracka123 sedim na onko a neviem ci bude chemo lebo niet lekara

zuzap33
8. nov 2019

@helga9 nedopadlo to dobre, potvrdili sa mts, takze dalsie tri cykly chemo

alica_tn
8. nov 2019

Ahojte. Dievčatá, môžem sa opýtať, koľko ožarov ste mali, keď vám vybrali cca 10 uzlín, z toho dve pozitívne? Moc ďakujem

hracka123
8. nov 2019

@alica_tn ahoj ja začínam od pondelku oziare 25by so mala mat

matazmena
8. nov 2019

Ahojte, tak deň po prvej chemo prebehol celkom fajn, ráno som ešte riskla a išla k prsníkarovi na vybratie tej tekutiny spod pazuchy. No vybral len minimum, že to tvrdé je nejaký granulat, či čo, že to by sa malo samo spraviť. No neviem... Onkologicka asi nebude nadšená z tejto správy, jej sa ta hrča vôbec nepáči, navyse mi to tlači na tu jazvu...
Moc som toho nezjedla dnes, ale zistila som, že keď niečo zjem, nie je mi tak blbo. Tak aspoň trochu som pochrumkala.
Inak som sa pýtala aj na stravu pri chemo a povedali, že všetko ako doteraz (no keby videli moje stravovacie návyky, asi by to netvrdili 😂), ani žiadne vitamíny ci doplnky stravy mi neodporúčali. Vy ste spomínali aj pyridoxin, to vám na onko dali, či ste si sami kúpili?

matazmena
8. nov 2019

Prajem všetkým pohodovy pekný víkend 🙂

matazmena
8. nov 2019

@zuzap33 držím palce, nech tie chemo zaberú a všetko zmizne.

matazmena
8. nov 2019

@helga9 12, to si mala aj pred op, aj po, však? Už len tri, verím, že bude všetko ok 🙂

zuzap33
9. nov 2019

@matazmena ahoj, pyridoxin ber urcite 3x1 denne, po chemo klesaju velmi krvinky a to pomaha ich rastu. Ja som vcera tiez dostala chemo stvrty cyklus

zuzap33
9. nov 2019

@matazmena a kup si ho normalne v lekarni na onko to nepredpisuju,

helga9
9. nov 2019

@matazmena ahoj pred opkou som mala 4 červene a po opke 12 bielych. Uff no este tri veru

helga9
9. nov 2019

@zuzap33 ahoj a teda na základe čoho? Vysvetlili ti to? Podľa mna je hlavne ze to chemo zmenšuje.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
hracka123
9. nov 2019

@matazmena ahoj a aké máš stravovacie návyky a ako sa stravujes?

helga9
9. nov 2019

@hracka123 ahoj ja idem hlivovu polievku a francuzske zemiaky

zuzap33
9. nov 2019

@helga9 vysvetlila mi to asi tak, že keď to chemo tak výrazne zmenšilo, tak to sú metastazy. Lebo cysty a hemangion chemo nezmensuje. Priznám sa ze som nebola veľmi spokojná s jej vysvetlenim, ale ona iba zastupovala. Mám sa opýtať na ďalšej kontrole primárky. Aj sestra na mri povedala, že ak tam nie sú priamo napísané mts, tak to doktor nevidel. Celá som z toho na nervy, ale hlavne že to chemo zmenšuje. Tak okrem včerajšku ešte dva červene chemo a znovu mri, sono a ct pľúc. Potom by už mala byť opka a tak znova chemo. Uvidíme

zuzap33
9. nov 2019

@hracka123 ja paradajkovu polievku a kysnuty koláč z marhúľ a černic

helga9
9. nov 2019

@zuzap33 toto iste nato povedal aj môj Dr ze keď sú mts musí to byt napísane lebo potom onko ako ma vedieť ci sú alebo nie.

zuzap33
9. nov 2019

@helga9 presne tak, uvidím ako sa to bude vyvíjať ďalej, to je najdôležitejšie

alica_tn
9. nov 2019

@hracka123 aj ja mám 25. Obojstranne. A nemôžem si pomôcť, príde mi to strašne veľa 😳 Obávam sa poškodenia pľúc a srdca

hracka123
9. nov 2019

@alica_tn a už chodíš na oziare máš aj spálenú kožu?

mery34
9. nov 2019

Moja mama absolvovala 30 ožiarov na jar, na strane, kde ma srdce. Postupne jej zvyšovali dávku, začínala na 2, potom 4, 6,...až po 40ku. Kožu mala jemnú, ale nie spálenú, jej osobne to najlepšie premasťovala indulona.

alica_tn
9. nov 2019

@hracka123 mám za sebou 4 ožary. Koža je zatiaľ bez poškodenia

@mery34 sú zakázané všetky kozmetické prípravky. Používať sa môže iba detský púder. V prípade poškodenia kože lekár predpisuje špeciálne spreje a maste.
A nechápem to zvyšovanie davky 🤔 kde chodila mamina?

hracka123
9. nov 2019

@alica_tn kedy ťa operovali?ktorý prsník ľavý?si po mastektomii?kde ťa operovali mala si aj chemo?

mery34
9. nov 2019

@alica_tn kremovala sa až po skončení a chodila na NOU na Klenovu. Tá koža až ku koncu bola červená, asi až posledných 5.

alica_tn
9. nov 2019

@hracka123 Najskôr som mala 6 chemoterapii. Až potom operácia. Tá bola 18.9, operoval ma profesor Pohlodek v Bratislave. Robil obidve strany. A prsia mi zostali.

alica_tn
9. nov 2019

@mery34 jaj, po skončení 🙂
Aj ja tam chodím