icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

midori123
2. dec 2019

@liaura ahoj, ja som este iba na zaciatku celeho tohoto cirkusu. Na operaciu este len pojdem v januari a mam z toho hroznu paniku😢

mata9522
Autor odpoveď zmazal
anetkabagetka
2. dec 2019

@liaura ja som mala invazívny lobulárny karcinom ER80%,PRneg.,HERT2negat

liaura
2. dec 2019

@helga9 a ty si tiez Triple negative???

liaura
2. dec 2019

@anetkabagetka tak ty to mas zavideniahodne.... si Er pozitiv - budes sa liecit najma hormonalne... GRATULUJEM

liaura
2. dec 2019

moze mi PROSIM niektora, ktora je ako ja Triple negative... napisat kolko chemo davok je mozne vyfasovat minimalne???? Ja som stadium IIA a uzliny ciste a som po mastektomii... SRDECNE DAKUJEEEEEEEEM

zuzap33
2. dec 2019

@liaura zda sa mi že sabova je triple. Ale preboha nijaka to nema zavideniahodne. Ja mam tiež horm pozitívny, ale už aj s mts v peceni a som ešte pred opkou

liaura
2. dec 2019

Jasneee, zle som sa vyjadrila pri nasich starostiach mozeme povedat, ze zavideniahodne su mamky zdrave, ktore na modrom koníkovi diskutuju o svojich detickach...

sabova3
2. dec 2019

@liaura Ahoj .Tak ja mám presne to isté.Pytaj sa kľudne, čo viem, odpoviem.Liecbu som skončila teraz v júni.

sabova3
2. dec 2019

@liaura Ja som mala najprv operáciu, prsník mi nechali.Potom štyri červené chemo,potom 25 oziarov a nakoniec štyri biele chemo docetaxel.Tym,že sme aj brca,tak odporúčajú dať prsia preč plus vybrať maternicu aj vaječníky.Ja som bola teraz v septembri,vybrali mi maternicu aj vaječníky.Trocha má pri tej operácii zbabrali, poškodili močový mechúr,takže len teraz nedávno ma operovali znova aby ma opravii.takze aj to sa stáva .Čo sa týka prsníkov,tak najprv som chcela ich dať preč,ale teraz už nechcem.Je to aj kôli lymfedemu na ruke,keby mi zobrali prsia,tak pri mojom šťastí sa mi to spraví aj na druhej ruke.neviem si to predstaviť.

anetkabagetka
2. dec 2019

@liaura ja mám 4cykly chemo potom možno ožiare a hormonálna liečba 5rokov

larike
2. dec 2019

@liaura ahoj, som Triple negatív+BRCA1 pozit. Najprv bola chemo potom opka a teraz ožiare. Po prvých dvoch chemotarapiách mi nádor takmer zmizol ani zmerať sa nedal. Štvrtú a piatu chemo mi zmenili po piatej chemo som mala znovu hmatateľný nádor tak mi zmenili šieste a siedme chemo nestačilo tak mi dali aj ôsme.

larike
2. dec 2019

@anetkabagetka ty asi nie si Triple negatív však? Lebo tie nemôžu dostať hormonálnu liečbu. @liaura je Triple negatív.

larike
2. dec 2019

@liaura tie ťažké predpovedať koľko je minimum, aj počas liečby sa veci menia viď. môj prípad.

zuzap33
2. dec 2019

@larike ja som tiež mala mať najprv opku, ale najprv mi dali chemo tri cykly a po potvrdení mts ďalšie 3. A potom neviem. Bud opku alebo bio liečbu. Ale vraj ešte veľa chemo. Normálne plesám blahom

liaura
2. dec 2019

@sabova3 ak mas druhy prsnik cisty tak uzliny vyberu?? Alebo len par?? Neviem ako to robia ale predpokladam, ze tam by sa ti to uz nemalo spravit?? Ci sa len tomu nerozumiem...?!

liaura
2. dec 2019

@sabova3 PROSIM ta a na odstranenie vajecnikov a maternice ta rychlo hnali alebo si tam mala nejake zmeny, ci si sa ty sama rozhodla, ze ich chces tak rychlo prec?? A ako ti robili prvu operaciu, cez brusnu stenu alebo kombinovane laparoskopicky cez brucho a spodok?? Aj ja uz nad tou operaciou rozmyslam, len najprv musim ist na chemo a neviem ci aj radio sa ma bude tykat... Nevies mi prosim povedat, ci vsetkym Triple negativ davaju aj oziare???

sabova3
2. dec 2019

@liaura Tak na tú operáciu ma poslala doktorka.Hned jak videla, aký typ nádoru mám tak povedala,že po liečbe to treba vybrať.Neboli tam žiadne zmeny,bolo to čisto preventívne.Robili to laparoskopicky a vybrali to zdola.Mne vybrali len jednu uzlinu,aby zistili, aká je.Bola čistá tak ďalšie sa nevyberali.Ono sa to môže spraviť hocikde znova,môže to byť v hociktorom prsníku.Ale na to nechcem myslieť.

hracka123
2. dec 2019

@helga9 ahoj a kedy sa ideš zahlasit na oziare ešte v decembri

helga9
2. dec 2019

@anetkabagetka ja mám lobular horm poz a her2 neg

helga9
2. dec 2019

@liaura nie ja som horm pozitívna

alica_tn
2. dec 2019

Baby, pri HER2 1+ neg. sa dáva hormonálna liečba? Ďakujem

helga9
2. dec 2019

@hracka123 ahoj budú ma volať v januári hneď po sviatkoch na zakreslenie. Ty si na tom ako? Dnes si mala tuším 16? Je koža červená? Cítiš sa unavená?

helga9
2. dec 2019

@alica_tn na her2 nie hormóny ale dáva sa biologická liečba herceptin alebo teraz je už kanjinti namiesto toho. Dáva sa ako infuzka aj ako injekcia.

hracka123
2. dec 2019

@helga9 koza zatiaľ v poriadku dnes som bola aj na kontrole tak dr povedala že je v poriadku dnes mi povedala že 13koncim oziare

alica_tn
2. dec 2019

@helga9 aha tak. Ďakujem. Nechápem, prečo mi doteraz nič nedali... 🤔

helga9
2. dec 2019

@alica_tn keď je her2 len 1+ asi preto. Už si po cheme? Nemám už celkom prehľad čo akú liečbu už prešiel

alica_tn
2. dec 2019

@helga9 jasné, však si nemôžeš pamätať každú diskutujúcu....
Áno, už mám po cheme, aj operácii. Dnes som mala 20.ožar

helga9
2. dec 2019

@hracka123 zavidiim och ja ešte pred sebou

helga9
2. dec 2019

@alica_tn super 20 oziar čo pouzivas na pokozku?