Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@liaura ja som mala invazívny lobulárny karcinom ER80%,PRneg.,HERT2negat
@anetkabagetka tak ty to mas zavideniahodne.... si Er pozitiv - budes sa liecit najma hormonalne... GRATULUJEM
moze mi PROSIM niektora, ktora je ako ja Triple negative... napisat kolko chemo davok je mozne vyfasovat minimalne???? Ja som stadium IIA a uzliny ciste a som po mastektomii... SRDECNE DAKUJEEEEEEEEM
Jasneee, zle som sa vyjadrila pri nasich starostiach mozeme povedat, ze zavideniahodne su mamky zdrave, ktore na modrom koníkovi diskutuju o svojich detickach...
@liaura Ja som mala najprv operáciu, prsník mi nechali.Potom štyri červené chemo,potom 25 oziarov a nakoniec štyri biele chemo docetaxel.Tym,že sme aj brca,tak odporúčajú dať prsia preč plus vybrať maternicu aj vaječníky.Ja som bola teraz v septembri,vybrali mi maternicu aj vaječníky.Trocha má pri tej operácii zbabrali, poškodili močový mechúr,takže len teraz nedávno ma operovali znova aby ma opravii.takze aj to sa stáva .Čo sa týka prsníkov,tak najprv som chcela ich dať preč,ale teraz už nechcem.Je to aj kôli lymfedemu na ruke,keby mi zobrali prsia,tak pri mojom šťastí sa mi to spraví aj na druhej ruke.neviem si to predstaviť.
@liaura ja mám 4cykly chemo potom možno ožiare a hormonálna liečba 5rokov
@liaura ahoj, som Triple negatív+BRCA1 pozit. Najprv bola chemo potom opka a teraz ožiare. Po prvých dvoch chemotarapiách mi nádor takmer zmizol ani zmerať sa nedal. Štvrtú a piatu chemo mi zmenili po piatej chemo som mala znovu hmatateľný nádor tak mi zmenili šieste a siedme chemo nestačilo tak mi dali aj ôsme.
@anetkabagetka ty asi nie si Triple negatív však? Lebo tie nemôžu dostať hormonálnu liečbu. @liaura je Triple negatív.
@sabova3 PROSIM ta a na odstranenie vajecnikov a maternice ta rychlo hnali alebo si tam mala nejake zmeny, ci si sa ty sama rozhodla, ze ich chces tak rychlo prec?? A ako ti robili prvu operaciu, cez brusnu stenu alebo kombinovane laparoskopicky cez brucho a spodok?? Aj ja uz nad tou operaciou rozmyslam, len najprv musim ist na chemo a neviem ci aj radio sa ma bude tykat... Nevies mi prosim povedat, ci vsetkym Triple negativ davaju aj oziare???
@liaura Tak na tú operáciu ma poslala doktorka.Hned jak videla, aký typ nádoru mám tak povedala,že po liečbe to treba vybrať.Neboli tam žiadne zmeny,bolo to čisto preventívne.Robili to laparoskopicky a vybrali to zdola.Mne vybrali len jednu uzlinu,aby zistili, aká je.Bola čistá tak ďalšie sa nevyberali.Ono sa to môže spraviť hocikde znova,môže to byť v hociktorom prsníku.Ale na to nechcem myslieť.
@anetkabagetka ja mám lobular horm poz a her2 neg
Baby, pri HER2 1+ neg. sa dáva hormonálna liečba? Ďakujem

@liaura ahoj, ja som este iba na zaciatku celeho tohoto cirkusu. Na operaciu este len pojdem v januari a mam z toho hroznu paniku😢