icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
10. dec 2019

@inka hehe konika mám aj na mobile

inka
10. dec 2019

@helga9 Ja tomu nerozumiem, mám rovnakú diagnózu ako ty a nebude mi brať prsník na kompletku,len časť a uzliny nejaké sentinelove nie všetky,len dve,ale prečo keď som nebola na vyšetrení, že či sú zasiahnuté,alebo to je tak vždy pri opke robí?

helga9
10. dec 2019

@inka mne robili sentinelky pocas opky aj tak to robia. Tak podľa toho sa zariadia ci treba brat dalsie uzliny alebo nie. Čo sa týka mastektomie zalezi od velkosti a umiestnenia ja som mala pod bradavkou tak ja som chcela dať preč aj mi to navrhol dr

inka
10. dec 2019

@helga9 koľko ti vybrali uzlín a budem mať problém s rukou.
Opráv má ak sa mýlim mne sa zdá, že si ju mala,myslím hrčku v strede pri hrudnej kosti a to podobné mám ak ja aj Her 2 negat. A ak hormóny presne ako ty,ak si ťa s niekým nemýlim,jas dva dni študovala váš pokec,tak možno sa v Tom strácam,ale, že máš o tejto problematike veľké vedomosti,však už ti to aj tu dievčatá dali aj náležite na vedomie

inka
10. dec 2019

@inka ešte sa chcem opýtať,teba prsník nebolelebo mňa boli tak ako keď som ešte nebola v menopauze,stale som mala mastopastiju

helga9
10. dec 2019

@inka áno mala som ho blízko hrudnej kosti preto budem mať oziare že pre istotu. No s tými uzlinami u mňa nikto nevie lebo mi dosrali biopsiu prisli 3 a každá s inou verziou. Najviac sa dr prikláňa k prvej a to že 2 boli poz lebo tie mi ukazalo CT ale ako to je neviem a už ani nezistim. Dr na oziaroch mi povedala ze nevie čo ma kvôli tomuto urobit lebo pri 2 by som radio nemusela mať tak ze je to na mne že môžem oziare odmietnuť. No tak idem aby som si potom nevycitala že som nebola keď mi to dr odporúča aj keď len pre istotu. S hybnostou ruky nemám ziadny problém na druhy den po opke som hneď začala cvičiť. Obcas ma bolieva ale zato si môžem sama ja som akčná ako sa hovorí nemám čas sa šetriť veľa robím na počítači a potom to cítim. Aj okna si poumyvam a to ich mám veľa a obrovské ale keď ja si poviem nič ma obmedzovať nebude tak to tak bude a ide sa.

inka
10. dec 2019

@helga9 no tiež som čakala CT vyšetrenie

alica_tn
10. dec 2019

@katenka2 určite si nebola zbytočne iniciatíva. Mňa článok zaujal a ďakujem ti, že si mi ho sprostredkovala. Len som nevedela, prečo si myslíš, že som hľadala také info. Každopádne aj do budúcna budem vďačná za podobné zaujímavosti. Prajem pekný deň 😘

alica_tn
10. dec 2019

@helga9 mrzí ma, že ti tak doplietli výsledky. Ale môžno ti pomôže informácia, že ja som tiež mala pozitívne uzliny ( jedna marko nález a druhá mikronález) a rádioterapia bola podľa lekárov nevyhnutná....

hracka123
10. dec 2019

@inka aký typ nádoru máš?na Silvestra ťa budú operovať?

inka
10. dec 2019

Ako helga a no dal mi termín na Silvestra,krútila som a všelijako,ale bol nevrlý,že nechcem, že je to normal pracovný deň a on tiež by bol na Vianoce doma a nie operoval nádor...uf Brdo to ma odrovnalo,no milý nebol,tak dúfam, že po odbornej stránke je dobrý,inak utekám inam
Dúfam, že to nie tak ako sa hovorí, že akona nový rok tak po celý rok

inka
10. dec 2019

Na Silvestra....

inka
10. dec 2019

Dievčatá,ale fakt ja mám nález menší,obklady zaberajú

helga9
10. dec 2019

@inka práveže to bude dobre lebo budeš bez choroby

zuzap33
10. dec 2019

@inka ja som tiež her2 negat, odmlčala som sa, ťažký deň v práci.

helga9
10. dec 2019

@alica_tn ja som v jednej makro ostatné mikro ale koľko bohvie neriešim už lebo si nepomôžem. Idem na rádio dala som 16 chemo dám aj rádio

inka
10. dec 2019

@helga9 nemyslím...

zuzap33
10. dec 2019

@sabova3 ahoj, som z Po aj tu bývam. Do Michaloviec chcem ísť preto, lebo dr. Ktorý je vlastne onkochirurg mi odporučil túto lekárku, on s ňou spolupracuje a bola mi robiť sono aj biopsiu. Šok som dostala z toho, že práve ona ti pokazila opku. A prsník ti ako zoperovala?

zuzap33
10. dec 2019

@helga9 ja mám pocit že všetci sa v robote zbláznili, som v papieroch som až po uši

hracka123
10. dec 2019

@inka helga má lobularny nádor taký máš?

alica_tn
10. dec 2019

@helga9 jasné, že to zvládneš! 🍀

helga9
10. dec 2019

@inka no takto nemysli keď vyberú nádor a uzliny budú ok si bez choroby daju ti zabezpecovaciu liecbu

inka
10. dec 2019

@zuzap33 prosím ako to chodí na chirurgii počas Silvestra, keď si tam robila,jafakt ten termín neviem prijať. Išla by si?

helga9
10. dec 2019

@zuzap33 mne ani nehovor ani do kanclu sa mi nechce ísť robim v kuchyni a to papiere sú úplne všade ale že úplne celé vikendy robím už potrebujem pauzu každý vecer chodím behat musím lebo na hlavu sibne mi povedala som si do pondelku potiahnem a dovi dopo nech sa aj poseru nedvihnem mobil

inka
10. dec 2019

@helga9 akú zabezpečovacu liečbu,len chemo a uzliny to je vo hviezdach
Ale hormonálne som na tom ako ty . myslím estrogén a progesterón k -či ako 10 percent

zuzap33
10. dec 2019

@inka mna operovali na gynde v zelený štvrtok pred rokmi. Neboj je to ok, nemocnica pracuje normálne vždy, ešte by som bola rada že bude voľnejšie a nie taký nával ako zvyčajne

helga9
10. dec 2019

@inka no to sa čudujem že na CT ťa neposlali ja som pred liecbou bola

inka
10. dec 2019

@hracka123 aha lobularny to mi nepíšu ale Her2 negatív a hormóny pozitívne

zuzap33
10. dec 2019

@helga9 ja robím do 19. Všetkým klientom som povedala že 20.peciem bobalky. Haha, to budem na chemo

inka
10. dec 2019

@helga9 však som to čakala