icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

inka
11. dec 2019

@jankastraza Nechápem aj keď sa hrčka stratí, alebo už je nehmatná aj tak treba mastektomiu?

zuzap33
11. dec 2019

@inka mám pocit že každý druh chemo účinkuje trošku inak, červená ničí biele, mne povedala že hemoglobin klesať nebude a mala pravdu. Po piatich cykloch mi klesol o 10. Ďalší pán čo chodí so mnou, to má v bruchu a jemu po chemo ubúdajú doštičky. A na biele krvinky je injekcia ta Neulasta alebo zarzio, ktoré tvojrj susede dávali do pleca. Ja si to pichám sama do nohy.

hracka123
11. dec 2019

Baby tak ma bolí hlava že až😞

inka
11. dec 2019

@hracka123 aj mňa čo to tu čítam a fakt asi to nedám a bože na Silvestra opka,neviem sa z toho spamätať a nevie stále, že môj operátor je ten ktorému môžem dôverovať, že by som išla do KE? Nemám sa s kým poradiť

hracka123
11. dec 2019

@inka mňa operovali v BB prsnikovom centre

zuzap33
11. dec 2019

@inka moju mamu pred rokmi tiež operoval tento dr. Robil jej úplnú mastektomiu.

jankastraza
11. dec 2019

@inka ahoj, ja zijem v Anglicku a tu sa ide v den mastektomie domov,nelezi sa v nemocnici... dr povedal,ze mi spravi 4cm rezik a cez ten mi vyberie aj uzliny lymfaticke z ramena... tu je to inak, neviem,ako dlho sa lezi na Slovensku.. v mojom pripade ked magneticka potvrdi,ze chemo uplne vsetko znicila, tak ci tak mi dr odporucil mastektomiu,pretoze som mala okrem nadoriku a chytenej lymfatickej aj kalcifikaciu skoro 4cm,a ta moze byt nebezpecna do buducnosti predrakovinova... aj ked nemusi,ale moze,tak radsej prec... a plus moja mamina sa vyliecila na rakovinu prsnika-vajecnokov minuly rok a starka mala tiez BRCA1 aj s maminou BRCA2 mutaciu,takze pravdepodobne mam aj ja tuto mutaciu,preto este cakam na geneticke vysledky a nakoniec mozno mi kvoli tomu zoberu aj oba prsniky...

jankastraza
11. dec 2019

@zuzap33 Zuzka tvoja maminka mala tiez rak prsnika? kolko rokov uz je vyliecena?

hracka123
11. dec 2019

@erika_230 ahoj ako funguje dobre prístroj na oziare v BB.Kolko ešte máš?

helga9
11. dec 2019

@hracka123 chodis na nový stroj?

inka
11. dec 2019

@zuzap33 Zuzka to je fakt asi dôchodca keď ešte operoval tvoju mamu,ale vraj je odbornik

inka
11. dec 2019

Ja tomu nerozumiem, že operácia bez CT uzlín, tiež som očakávala predoperačné vyšetrenie, alebo žeby bol natoľko odborník,že stačilo mu prehnať prsníky?

inka
11. dec 2019

@jankastraza s ja, že keď chemo zničí nádor,tak už netreba brať prsník,no a uzliny pri chemo dá tiež nezlepšia? Ja by som mala byť štyri dni v nemocnici a neviem ako s tou dtenazou sa ide domov

hracka123
11. dec 2019

@helga9 vravia že ešte nejde tak neviem volakym dr povedal že to není také jednoduché spustit

alica_tn
11. dec 2019

@inka domov ťa pustia až potom, keď ti vyberú drenáž. Niekomu po dvoch dňoch, niekomu po siedmych. Záleží, ako silno to bude krvácať...

inka
11. dec 2019

@hracka123 myslím, že v BB majú špičkové zariadenie,keby to bolo bližšie tak tam idem

inka
11. dec 2019

@alica_tn však preto nechápem ako v deň operácie môže ísť domov a drenazou

inka
11. dec 2019

Dievčatá a brali ste pred alebo po Wobenzin?

inka
11. dec 2019

Myslela som pri operačnom výkone

alica_tn
11. dec 2019

@inka ona bude operovaná v Anglicku. Tam je iný systém. Sestričky chodia domov k pacientom a vykonávajú potrebné úkony. Kľudne aj niekoľko krát do dňa. Proste podľa potreby....

sabova3
11. dec 2019

@inka Áno,ber ho po operácii,keď už budeš doma.

zuzap33
12. dec 2019

@jankastraza moja mamka zomrela na rakovinu pred 16 rokmi

zuzap33
12. dec 2019

@inka mamku operoval pred 20 rokmi

zuzap33
12. dec 2019

@jankastraza ochorela ako 51 rocna a zomrela o 3 tri roky, ked prisli mts do pecene napriek hormonalnej liecbe.

inka
12. dec 2019

@zuzap33 takže je Petrík už dôchodca
Je mi ľúto tvojej mamky taká mladá.
Ak moja mamka zomrela mladá 48 rok. tiež rakovina,ale maternica.
Ták ale my to dáme lebo už je medicína niekde inde ako bola pred 20 rokmi.
Na pečeň najlepšie zaberá plavun aj puskvorec- neskúšala si?

anetkabagetka
12. dec 2019

@inka ja som brala wobenzin už pred opku aj po 200 tabl.rana sa pekne zahojila mám rez cez celý prsník pred 7 rokmi som bola na oper.očných viečok a tiež som ho užívala a nemala som žiadne opuchy ani modriny

mata9522
Autor odpoveď zmazal
alexandra13drobna
12. dec 2019

@paj333 Pekny den prajem , vela podobným klientom pomohli v Kaqune. Pozri na www.kaqun.sk , pripadne napis alebo zavolaj , a poradia s cim vedia pomoct 🍀

helga9
12. dec 2019

@alexandra13drobna ahoj paj je asi 3 roky vyliecena he to starý prispevok ale pozriem čo odporucas

mata9522
Autor odpoveď zmazal