icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

inka
20. dec 2019

@hracka123 tak márne sa nádejam na lepšiu správu po opke,desím dá tej chemo

hracka123
20. dec 2019

@inka a už ty povedali že máš zhubný nádor na prsníku bola si na biobsiu tak už potom vieš čo mas

zuzap33
20. dec 2019

@inka na chemo chodia aj starší ľudia a mnoho rokov. Čoho sa desis?

inka
20. dec 2019

@zuzap33 čože to budem chodiť mnoho rokov?
Desím sa ako mi bude zle,vlasy fuč,ja som nie tak silná ako vy tu a ty ešte do práce to by som nedala,čím bližšie k opke, tým väčšia depka,strach nesmiernu.
Dievčatá a rakovina sa prejaví aj zlou lanorkou krvi?
@hracka123

inka
20. dec 2019

@hracka123 jasné viem, aký typ,len dufam v zázrak,že nebude potrebné chemo

hracka123
20. dec 2019

@inka to som si aj ja myslela že nebude treba chemo a bolo aj oziare a aký typ máš?

zuzap33
20. dec 2019

@inka niektorí chodia, keď sa im to vráti a tak tam musia predsa chodiť. Nestrasim, len hovorím realitu. Niektorí sa vyliecia a niektorym sa to vráti. Keď budeš chodiť na onko, stretneš mnoho ľudí s rôznymi pribehmi. Nerob paniku ešte pred liecbou, zvykneš si ako mnoho iných. A čo ti bude zle, ľudia reaguju rôzne. A liečba je veľa v hlave ako sa k tomu postavís. A vlasy? Prvé dni budeš mať depku a potom si zvykneš, tak ako tvoji príbuzní, tak ako ostatní onkopacienti.

zuzap33
20. dec 2019

@inka mňa ako metastaticku čaká napr. dlhoročna liečba. A čo teraz? Plánujem len do ďalšieho týždňa, nie ďalej. Dajak bolo, dajak bude. Žijem ako tetaz pokiaľ je to možné. Keď bude horšie, budem riešiť potom. Vždy budem riešiť aktuálnu situáciu a prispôsobím sa jej. Nespekulujem dopredu, co keď a ako ďalej.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
inka
20. dec 2019

@hracka123 už som písala Her2 negativ

hracka123
20. dec 2019

@inka joj keď sme tu vela

janaooo
20. dec 2019

Presne tak neriešiť, čo by bolo, keby bolo... Aj tak sa to nedá ovplyvniť.... Treba žiť pre prítomnosť a užívať si to čo sa dá.

sabova3
20. dec 2019

@inka Len jednu

inka
20. dec 2019

@hracka123 však áno aj ja sa v Tom
niekedy strácam

inka
20. dec 2019

@sabova3 aj pri jednej vybranej uzliny sú takéto potiaze?no zbohom ja práve tú ruku potrebujem

inka
20. dec 2019

@janaooo užívať a dá sa to vôbec?

zuzap33
20. dec 2019

@inka samozrejme a preco nie? janaooo sa to tiez vratilo. Poupratuj si to v hlave, postav sa realite a cel jej. Ked budes taka depresivna, nic tym nevyriesis.

zuzap33
20. dec 2019

@inka tiez to mam na pravej strane a som pravacka. Aj moja mama mala a vsetko s tou rukou robila, akurat da musela vzdat oblubeneho strikovania

zuzap33
20. dec 2019

@jankastraza ako po vcerajsej chemo? Ja som mala dnes

inka
20. dec 2019

@zuzap33 metastaticka,ale šťastie,že len na jednom organe a už vieš čo po chemo?

inka
20. dec 2019

@zuzap33 ja potrebujem k vôli paličke,pri chôdzi.
Ja som celý život viac pesimista a choroba tomu nepomáha

zuzap33
20. dec 2019

@inka na jednom mieste? a myslis ze je to nejaka vyhra? A co po chemo? Bud operacia a bio liecba plus chemo alebo naopak. Neviem ako sa rozhodne na zaklade ct a magnetickej. Mam ich v januari.

janaooo
20. dec 2019

@inka samozrejme, ze sa da uzivat... sak sa musim tesit, ze este zijem, tak si uzivam chvile s detmi a s rodinou, co najviac ako sa len da. Mozno este plnohodnotnejsie travime cas ako pred chorobou. Boli sme na dovolenke, chodime turistikovat vzdy ako cas dovoli. Nemozem teraz sediet doma na gauci a plakat do vankusa, preco som prave ja ochorela? preco sa mi to po 10 mesiacoch vratilo??? Nie som prva, ani posledna. Je to jednoducho tak, nezmenim to, ked budem vyplakavat.
A hlavne nechcem aby deti teraz v puberte mali doma zdeptanu, nestastnu mamu, aby nezacali flakat skolu, nehladali utechu v partii atd. Musim im byt oporou, pokial sa da

inka
20. dec 2019

@zuzap33 no nemyslela som to tak,ale mohlo by to byť horšie, pľúca,kosti atď
Ja ti držím palce a ty to daz,nakoľko si pozitívna žena a verím, že CT bude ok

zuzap33
20. dec 2019

@janaooo mas 1000 nasobnu pravdu. Tiez chodim kde sa da, vcera som tiez bola posediet na koncorocnej kapustnici v synovom kruzku a dnes na chemo. Tiez nam ostal rozostavany dom, ktory teraz nemozem riesit kvoli financiam. Muz tam akurat chodi kosit na zahradu. Bolo tolko snov. Necakala som rakovinu v 40.rokoch. dvihla som hlavu a idem

inka
20. dec 2019

@janaooo máš môj veľký obdiv ako to zvládaš.
Baby,ja sa nebojím,že umriem, mňa deprimuje tá liečba a vlasy a uprene je ľúto vás mladé baby.
Ja viem, ešte nebola opka a už sa trápim dopredu.
Dievčatá vy mi určite neveríte, že sa mi hrčka zmenšila však?

zuzap33
20. dec 2019

@inka no myslim ze pecen a mts nie je ziadna vyhra. Ziadne mts nie su dobre nech su na akomkolvek mieste. Hned si v stvrtom stadiu tohto ochorenia. Moja mama tiez zomrela na mts pecene

zuzap33
20. dec 2019

@inka to ukaze konkretne operacia ako sa to zmensilo

janaooo
20. dec 2019

@inka vlasy su fakt to najmenej!!! a pri tom vsetkom uplne nepodstatne.
a lutost NIE, ja som na to aj moju rodinu a priatelov upozornovala, ked uz som sa ja s chorobou vysporiadala, ze nech ma nelutuju. Nerobi mi to dobre.
@zuzap33 Zuzka dom urcite dokoncite, aj sny vsetky si splnite s rodinkou. Das sa do poriadku a vsetko bude ❤

inka
20. dec 2019

@zuzap33
@zuzap33 ja viem niečo o metastázach,mam to v rodine,ale tým vás nebudem zaťažovať,tento pokec je o mne, aspoň tu sa vyventelujem a som v vďačná,že ste ma tu prijali