Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
neviem či to je v poriadku ale po prvej chemo keď som si večer dala čípok proti vracaniu torecan na druhý deň som mala krvavú stolicu ale prešlo to a teraz v stredu bola chemo a zasa čípok a krv v stolici nič ma nebolí tak neviem či sa mám báť
@anetkabagetka neporanila si sa pri zakladani cipku? Sliznice su teraz velmi citlive. Mne sa pobprexoslej chemo vratila zlata zila po 10 rokoch
@anetkabagetka v tabletkovej forme to nie je?
@anetkabagetka ja beriem tabletkovy emegar a nolpazu. Skus pytat nejake tabletky
@inak prepáč, budem úprimná.... Ale píšem to v dobrom, aj keď sa ti to tak nebude zdať....
Myslím, že si veľmi pesimistická, zdeptaná. Nepomáha to nikomu. Ani nám, ale hlavne tebe! Doporučujem, aby si s tým niečo začala robiť. Pokiaľ ti nepomáha bežný typ "terapie" - vykecanie u kámošky, prechádzka či tvoje hobby, vyhľadaj odbornú pomoc. Ako onko pacient máš na ňu nárok. Možno ti postačí debata pod odborným dohľadom, možno medikamenty... v každom prípade ti to pomôže usporiadať tvoje myšlienky, nasmerovať ich tým správnym smerom. Smerom k vyliečeniu. 🙏 Držím ti palce 🍀
@zuzap33 možno to bude asi tým čípkom a lebo ja mám už od operácie zápchu čo som predtým nemala a nechcem si dávať nejaké prehánadlá z lekárne
@zuzap33 mne doktorka dala emegar dať si ráno ale kázala mi večer čípok tak už si ho nebudem asi dávať
@anetkabagetka ja som mala tiez po tolkych chemo tu zapchu a pred dvoma tyzdnami sa mi stalo to a cerstva krv na toaletnom. Zlakla som sa a potom to prestalo, a objavila sa este2x. Tak som zistila ze sa mi vratila ta potvorska zlata zila. Uvidim ako budem teraz po tomto dnesnom chemo
Ospravedlňujem sa,zrejme tu nepatrím, každopádne v ďakujem za dobre mienené rady
@anetkabagetka emegar beriem v noci? Zistila spm ze mne to vtedy lepsie zaberie. Zoberiem o 1 alebo druhej ramo a pokym spim zacne do rana ucinkovat. Rano este nolpazu na stavu a travenie funguje
@inka ale patris všetky sme na jednej lodi. No musíš to prijat tak ako to je. Ja netvrdím že je to ľahké no iné ti neostáva. Neviem to zmeniť ani ja ani ty nikto iní proste to nejde tak ze sa ráno zobudíš a bude to inak. Musíme s tým žiť a vidíš že to ide zvládli to iné zvládneš aj ty.
@inka prečo by sj sem nepatrila? Patríš sem. Prišla si si pre rady a vyrozprávať sa. Tak som ťa vypočula a poradila som ti.... nebolo to s cieľom ublížiť ti, práve naopak!
A aby si nemala pocit, že všetko je iba zlé alebo ešte horšie, môžem ti povedať, že mi brali 11 uzlín a ruku mám v absolútnom poriadku 🙂
@zuzap33 tá nolpaza sa podáva pri zvýšenej žaludoč.kyseliny a ja mám celý život malo kyseliny a prejaví sa to vždy na jar a jeseň
@anetkabagetka ja som mala cely zivot kyselinu a zaludok super, zmenilo mi to az chemo a teraz mam.kyselinu. poradili nolpazu, zabrala. Beriem ju prvych 6 dni a dost. Mozno tebe zaberie nieco ine skus
@zuzap33 veľká pravda mne tiež zobrali prsník a teraz začali padať vlasy a čo, veď po chemo začnú rásť nové žijem a teším sa z každého rána aj keď som niekedy unavená a nič sa mi nechce robiť my potrebujeme iba kľud a žiadne stresy
@nori21 ahoj moja, uz je ti lepsie?
@jankastraza ahoj moja ako ti je?

@inka ber moznosti liecby ako ti ich bude ponukat tvoj osetrujuci lekar a nespekuluj nad nimi. Ver mu a nebud depresivna. Ako hovori helga a my vsetky, MUSIS VERIT!!! Ked si doteraz bola pesimistka tak to zmen. Moznosti liecby su obrovske