icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zuzap33
20. dec 2019

@inka ber moznosti liecby ako ti ich bude ponukat tvoj osetrujuci lekar a nespekuluj nad nimi. Ver mu a nebud depresivna. Ako hovori helga a my vsetky, MUSIS VERIT!!! Ked si doteraz bola pesimistka tak to zmen. Moznosti liecby su obrovske

anetkabagetka
20. dec 2019

neviem či to je v poriadku ale po prvej chemo keď som si večer dala čípok proti vracaniu torecan na druhý deň som mala krvavú stolicu ale prešlo to a teraz v stredu bola chemo a zasa čípok a krv v stolici nič ma nebolí tak neviem či sa mám báť

zuzap33
20. dec 2019

@anetkabagetka neporanila si sa pri zakladani cipku? Sliznice su teraz velmi citlive. Mne sa pobprexoslej chemo vratila zlata zila po 10 rokoch

inka
20. dec 2019

@zuzap33 myslíš ošetrujúceho Dr. Onkológa,však mi nič iné nezostane apropo doporučený mi je Petrík

inka
20. dec 2019

@anetkabagetka v tabletkovej forme to nie je?

zuzap33
20. dec 2019

@inka on je len onkochirurg. Po operacii budes s vysledkami odoslana na onko komisiu, kde ti urcia liecbu a pridelia osetrujucejo onkologa

zuzap33
20. dec 2019

@anetkabagetka ja beriem tabletkovy emegar a nolpazu. Skus pytat nejake tabletky

alica_tn
20. dec 2019

@inak prepáč, budem úprimná.... Ale píšem to v dobrom, aj keď sa ti to tak nebude zdať....
Myslím, že si veľmi pesimistická, zdeptaná. Nepomáha to nikomu. Ani nám, ale hlavne tebe! Doporučujem, aby si s tým niečo začala robiť. Pokiaľ ti nepomáha bežný typ "terapie" - vykecanie u kámošky, prechádzka či tvoje hobby, vyhľadaj odbornú pomoc. Ako onko pacient máš na ňu nárok. Možno ti postačí debata pod odborným dohľadom, možno medikamenty... v každom prípade ti to pomôže usporiadať tvoje myšlienky, nasmerovať ich tým správnym smerom. Smerom k vyliečeniu. 🙏 Držím ti palce 🍀

anetkabagetka
20. dec 2019

@zuzap33 možno to bude asi tým čípkom a lebo ja mám už od operácie zápchu čo som predtým nemala a nechcem si dávať nejaké prehánadlá z lekárne

zuzap33
20. dec 2019

@alica_tn mas v tomto ohlade pravdu

anetkabagetka
20. dec 2019

@zuzap33 mne doktorka dala emegar dať si ráno ale kázala mi večer čípok tak už si ho nebudem asi dávať

zuzap33
20. dec 2019

@anetkabagetka ja som mala tiez po tolkych chemo tu zapchu a pred dvoma tyzdnami sa mi stalo to a cerstva krv na toaletnom. Zlakla som sa a potom to prestalo, a objavila sa este2x. Tak som zistila ze sa mi vratila ta potvorska zlata zila. Uvidim ako budem teraz po tomto dnesnom chemo

inka
20. dec 2019

Ospravedlňujem sa,zrejme tu nepatrím, každopádne v ďakujem za dobre mienené rady

zuzap33
20. dec 2019

@anetkabagetka emegar beriem v noci? Zistila spm ze mne to vtedy lepsie zaberie. Zoberiem o 1 alebo druhej ramo a pokym spim zacne do rana ucinkovat. Rano este nolpazu na stavu a travenie funguje

helga9
20. dec 2019

@inka ale patris všetky sme na jednej lodi. No musíš to prijat tak ako to je. Ja netvrdím že je to ľahké no iné ti neostáva. Neviem to zmeniť ani ja ani ty nikto iní proste to nejde tak ze sa ráno zobudíš a bude to inak. Musíme s tým žiť a vidíš že to ide zvládli to iné zvládneš aj ty.

alica_tn
20. dec 2019

@inka prečo by sj sem nepatrila? Patríš sem. Prišla si si pre rady a vyrozprávať sa. Tak som ťa vypočula a poradila som ti.... nebolo to s cieľom ublížiť ti, práve naopak!
A aby si nemala pocit, že všetko je iba zlé alebo ešte horšie, môžem ti povedať, že mi brali 11 uzlín a ruku mám v absolútnom poriadku 🙂

zuzap33
20. dec 2019

@inka nikto ta v ziadnom pripade nevyhana. Prides potom na onko oddelenie a uvidis ako to tam beru desiatky inych pacientov v rozlicnych stadiach choroby. Od chodiacich po leziacich odchadzajicich zialbohu. Zvyknes si. Neriesimu uz estetiku, riesime prakticke veci a zivot

anetkabagetka
20. dec 2019

@zuzap33 tá nolpaza sa podáva pri zvýšenej žaludoč.kyseliny a ja mám celý život malo kyseliny a prejaví sa to vždy na jar a jeseň

zuzap33
20. dec 2019

@anetkabagetka ja som mala cely zivot kyselinu a zaludok super, zmenilo mi to az chemo a teraz mam.kyselinu. poradili nolpazu, zabrala. Beriem ju prvych 6 dni a dost. Mozno tebe zaberie nieco ine skus

anetkabagetka
20. dec 2019

@zuzap33 veľká pravda mne tiež zobrali prsník a teraz začali padať vlasy a čo, veď po chemo začnú rásť nové žijem a teším sa z každého rána aj keď som niekedy unavená a nič sa mi nechce robiť my potrebujeme iba kľud a žiadne stresy

hracka123
21. dec 2019

@inka ahoj patris sem ako každá druhá kľudne sa vyrospravaj chápem tá že si zdeptana

mata9522
Autor odpoveď zmazal
hracka123
Autor odpoveď zmazal
hracka123
21. dec 2019

@inka trápi ma to že si sa nahnevala

nori21
21. dec 2019

@inka Patríš medzi nás,nadýchni sa a ideme ďalej,inak sa nedá.

nori21
21. dec 2019

@zuzap33 Aj mne počas chemo sa objavila zlatá žila, teraz po poslednej tiež.Tebe čo zaberá?

zuzap33
21. dec 2019

@nori21 super sú 15min sedacie kúpele z dubovej kôry. Kúpiš v lekarni urobíš zapar, dáš do vody a posedis. A pouzivat taký olejcek po sprchovani fine6 tiež z lekárne.

nori21
21. dec 2019

@zuzap33 dubovú kôru som skúšala a rôzne mastičky ten olejček nepoznám vyskúšam ďakujem

jankastraza
21. dec 2019

@nori21 ahoj moja, uz je ti lepsie?

hracka123
21. dec 2019

@jankastraza ahoj moja ako ti je?