icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
26. dec 2019

@jarmila40 mala som6chemo potom oziare.uzliny mi brali 3jednu som mala chytenu

mata9522
Autor odpoveď zmazal
nori21
26. dec 2019

@mata9522 Ja idem v pondelok

zuzap33
26. dec 2019

@mata9522 ja idem zajtra tiež na kontrolu na onko. Ako dlho trvalo kým ti schválili biologickú?

nori21
26. dec 2019

@zuzap33 mne tri týždne

zuzap33
26. dec 2019

@nori21 mňa to už začína strašiť, lebo minule na chemo bol so mnou pán, ktorému biologickú neschválili, neviem z akých dôvodov

hracka123
26. dec 2019

@zuzap33 ty si Her2neg či nie vtedy by si nemala mať biologickú ci

mata9522
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
26. dec 2019

@hracka123 ja som her negat, ale mám mts na pečeni, tak kvôli tomu mi povedali že asi bude bio plus chemo

zuzap33
26. dec 2019

@mata9522 ako často sa to berie?

mata9522
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
26. dec 2019

@mata9522 berieš k tomu ešte aj chemo?

mata9522
Autor odpoveď zmazal
matazmena
27. dec 2019

Ahojte dievčatá, pekne medzi sviatočné dni vám prajem 🙂
ten predvianočny zhon aj chemo spôsobili, že som sa sem akosi nedostala... Inak keby neboli sviatky, tak mi asi chemo posunú, mala som viac bielych krviniek, ak som dobre pochopila. Tak si mám teraz pichnúť 2 namiesto 3 injekcií.
Na sviatky už našťastie bolo fajn, aj šalát s lososom môj žalúdok zvládol 🙂 a koláčiky k tomu 🙂
no a včera sme boli lyžovať, som to riskla, lebo onkologicka sa netvarila príliš nadšene, keď som sa pýtala na lyžovanie... Síce som už poobede len ležala a kĺb ma bolel, ale aj tak ten deň s rodinou na svahu stal za to 🙂

matazmena
27. dec 2019

A prišla som na výhodu - nezavadzali mi vlasy pod prilbou 😉

helga9
27. dec 2019

@matazmena ahoj ja som názoru že podľa toho ako sa cítiš to rob. Všetko s mierou. Netreba nič preháňať. Počas chemo som cvicila behala pracovala keď bolo treba oddych tak bol gauč. 2 týždne po opke som plávala v mori. Veľmi mi fyzicky pohyb pomáhal. Ventilovať hlavu treba.

hracka123
27. dec 2019

@inka ahoj no čo bude opka na Silvestra alebo sa ty to zmenilo

zuzap33
27. dec 2019

@helga9 máš úplnú pravdu. Treba viesť normálny život ako vladzes . Ja po dnešnej kontrole mám voľno do 13.1. A potom so všetkými výsledkami, ďalej a ďalej.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
27. dec 2019

@hracka123 robím pizzu.

matazmena
27. dec 2019

Áno, vy ste mi tu veľmi pomohli s týmto prístupom, že sa treba snažiť viesť normálny život.
My sme momentálne na našej každoročnej zimnej "dovolenke" s deťmi, vždy sa teším, keď vypadneme s deťmi mimo BA. Našťastie robotu sa nám podarilo odsunúť na január, aj tak mam chemo hneď 3.1., takže sa vrátiť musíme, ak keď prázdniny sú dlhšie...
Nevládzem síce toľko, ale čerstvý vzduch je čerstvý vzduch 🙂

inka
27. dec 2019

@hracka123 áno bude

mata9522
Autor odpoveď zmazal
inka
27. dec 2019

@mata9522 ahoj,no veľmi pohodový človek, takže on by ma operoval,alebo niekto z tých mladých lekárov, nakoľko také nálezy dáva mladým,ale, že až na marec a pokiaľ má bude operovať Petrík,tak , že som v dobrých rukách,je to jeho spolužiak , ktorý sa vyslovene špecializoval na prsníky,mám ho pozdravovat od neho,že však mu bude volať a mám mu potom doniesť z operačnej histologia nález na posúdenie o vhodnej liečbe a on potom zavolá primárke na onko,že on sa potom s ňou ako hovoril,že on potom s Gábikou prejedna moju liečbu,ale vraj chemo by nemala byť,ale ožiare a hormonálna liečba podľa výsledkov z terajšiej biopsie.No tak som sa rozhodla, nečakať do jari a dať tú sviňuchu čím skôr preč.
Hovoril mi,že už je piate obdobie čo je primátom v onko ústave,ale taký nárast rakoviny ako je teraz nezažil,potom mi ukazoval ,že nielen tu má toho veľa,ale ešte mu chodia aj z onko z BA na posúdenie chorobopisu.
Inak pýtala som sa,že ako je možné,ze mne sa hrčka zmenšila o polovičku takmer či je to možné a on,že samozrejme je to normálne,nakoľko je to hormonálne a hormóny pracujú.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
inka
27. dec 2019

@mata9522 kde budeš chodiť na ožiare? Aj ja budem potom nakupovať maste.
Vieš po Košiciach som kludnejsia a chcem to mať čím skôr za sebou

hracka123
27. dec 2019

@anetkabagetka ahoj a ty sa ako máš?

hracka123
27. dec 2019

@mata9522 aké maste si si nakúpila?

mata9522
Autor odpoveď zmazal
mata9522
Autor odpoveď zmazal