Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@bubo780 tak ja chodím do práce aj popri chemo, plánovala som ho vždy na piatok, aby som sa cez víkend otriasla a v pondelok chodila len na 4hod s pepsi pod pazuchou a zemiakmi s acidkom v taške. Jem všetko, žiadne obmedzenia telo potrebuje energiu. Parochňu nemám, nosím šatky v práci, doma nič, vlasy išli dole asi po 10dni od prvej chemo, tak som ich dala dole v kaderníctve. Odbornú literatúru nečítam, na to sú lekári. Výzor sa mi nezmenil, stále mám dlhé a svoje pestované nechty, akurát dom os steroidov nabrala 5kg, neriešim. Vitamíny občas C, brala som pyridoxin, ale krv mám úplne ok, železo a krvinky v norme. Čakanie na liečbu je najhoršie. Zi normálny život, nenechaj sa ofukovat a ľutovať, to je na tvoju psychiku najhoršie
Ja som stále na rodičovskej ešte, kúpila som si nejaké šatky, parochňu ani neplánujem, uvidím. Čakám ešte na výsledky z CT, dúfam, že bude čisté.
Ja mam par kg navyse, takze dalsie kg budu na pritaz.. 😔 Ale to je to najmenej, co ma trapi..
Tie vlasy (vlasy, obocie, riasy) automaticky patria k liecbe? Nedaju sa nejako zachranit?
No počas chema som pila aroniu a odstavení cviklu veľa čučoriedok malín všetko cervene malé.Brala som piridoxin a vitamín C.chute boli strašné kyslé ryby tresky vždy iné vždy som žula semiačka hlavne vlašské orechy.chemo som mala 6.Vela brokolice bohužiaľ ňu teraz nemôžem ani cítiť.Jem načo mám chuť neobmedzujem sa veľmi kuracinu mulujem
Dievčatá,kedy po opke ste začali cvičiť a rehabilitovať s tou rukou?
Ja môžem aj ohnúť, dvihnúť,proste všetko,len sa bojím či nie skoro ju zaťažujem.

Som v praci, tak komplet celu diskusiu preluskam asi az po veceroch doma..
Ale mozno ak by niektora z vas mala cas a chut poradit - je nieco, co mozem urobit teraz v case cakania? Cakanie na biopsiu a potom operaciu.. Aby to dopadlo co najlepsie.. Ci uz nejake vitaminy, pripravky, stravu, odbornu litetaturu..
Ako to vlastne cele prebieha, co ma caka, na co sa pripravit - operacia, liecba..
Ako to je s beznym fungovanim, s pracou, s vyzorom (prsnik, vlasy).. Mozno hluposti, ale niecim si musim zamestnat hlavu..