icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

inka
4. jan 2020

@jarmila40 ahoj,budem rada pošli aké tebe dali a cvičís?
Tak mňa neboli nič možno preto, že nic nerobím a necvicim,lebo nik nekazal,len tu som čítalane po biopsiu hematóm zmizol do týždňa a pri objednaní sa Dr.pytal,že kde som mala vpich pri biopsii,lebo nebol ani ten vidieť.A potieras niečím? Ja som mastila nechtikovu mastičkou.
Idem si urobiť nákup,lebo v pondelok si robíme s manželom Silvester,nakoľko sme spolu neboli a tá strava v nemocnici bola otrasná ešte,že mi syn s nevestou nosili z domu idem urobiť banánový koláčik mňam

inka
4. jan 2020

Ešte sa chcem spýtať,že kedy ste si odlepili ranu mne kázali po 5 dňoch,ale ona je už aj tak na pol odlepena,tak som urobila kuk a vidím celý prsník,tak asi vybral len ložisko.
Chcela by som sa sprchovať celá,tak zrejme až zajtra....

hutch17
4. jan 2020

@inka mne to odlepili až po 10 dňoch a potom až na druhý deň som si mala robiť repikove obklady, aby som si odlepila stehy, mala som len také papierové, až potom som sa mohla sprchovat celá, ale zasa ja som mala veľký rez, jedným poriesili nádor aj uzliny

helga9
4. jan 2020

Ahojte baby. Na bolavu ruku aj lopatku si dávajte lioton jemne vmasirovat ale masirujte od lakta ku ramenu proste lymfomasaz vždy smerom ku srdcu. Mne to pomohlo netvrdim že pomôže každej ale vyskúšajte.

hracka123
4. jan 2020

Baby moje poletuje sniežik huraaaa🤣

helga9
4. jan 2020

@hracka123 fakt? U nás nic

helga9
4. jan 2020

@onkomama ahoj skús s dr prebrať možnosť dať si týždňové dávky. Ak nedochadzas ďaleko a chcela by si chodiť každý týždeň. Docetaxel v trojtýždňovej dávke je silný a väčšinou každého odpali. Ja som mala týždňový baby mi ho odporučili a veru dobre som urobila. Žiadne vedľajšie účinky

hracka123
4. jan 2020

@sabova3 veľmi opuchnutá?

inka
4. jan 2020

@hutch17 ja pozerám, že mám dva rezy a jeden malý neviem čo to má byť a mám asi klasika zasivanie cierny brr

inka
4. jan 2020

@inka takže na kontrolu mam ísť zo zalepenym?

hutch17
4. jan 2020

@inka ja som išla so zalepenym, aj na doma mi dali naplaste, ak by som si náhodou zamocila, že treba vymeniť, bežne robia dva rezy, jeden na ložisko a druhy na biopsiu uzlín, ale mne vybrali útvar 10x9, nádor bol 4,5x4cm, tak mi to strihli tak šikmo cez prso až k pazuche

hutch17
4. jan 2020

@helga9 dik za radu, vyskúšam

nori21
4. jan 2020

@helga9 Mne ten Lioton fakt pomohol na ruku keď ma bolela kvôli chemo ale tak ako si vravela silnejšie vmasírovať krém.

onkomama
4. jan 2020

@helga9 ja na to bohužiaľ nemám žily. Po 4 červených mám už tak tvrdé žily, že mi ani krv nevedeli zobrať. 😔 Netiekla. Tak skúsim este tie ďalšie 3 docetaxele vydržať. Lekárka tvrdí že mám mladé telo (29), ktoré sa s takou silnou davkou zvládne vysporiadať. 😄 Tak snáď. Nemáte inak na tie žily daký recept čo funguje? Že čo by tomu pomohlo? Mne lekárka odporučila vitamín C jedine a sestrička konskú mast. Ale nezaberá.

inka
4. jan 2020

@hutch17 dik,no mne to nedrží,iba pod pazuchy zatiaľ a na reze kde bol nádor tak len na okrajoch a preto som tam nakukla a vidím jeden tam kde bol nádor a taký 1cm na začiatku toho jedného,inak celkové nie je veľký.Vsak hovoril,že budú dva rezy,tak ten jeden je ako prerušený.
No ako ste cvičili dievčatá, keď tie náplaste,hlavne pod pazuchou ťahajú?
Ja som dnes cvičila hodne,varila, piekla, umývala a žehlenie,tak už som si urobila kávičku a sledujem lyžovanie

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
4. jan 2020

@nori21 áno pri chemo ma bolela jak skončilo chemo prestala

helga9
4. jan 2020

@onkomama so zilami ma problem asi každá. Ja som natierala liotonom ale fakt musíš masírovať tým krémom nielen natrieť to mne nestačilo. A lipozomalne cecko si kúp a 4 denne daj rozdel raňajky desiata obed olovrant. Ja mam funkčnú len jednu ruku a veľmi som sa obávala že čo bude a dala som tých 12 úplne v pohode

mata9522
Autor odpoveď zmazal
17zuzka6
4. jan 2020

@hracka123 jaaaaj keby aj u nás snežilo,tu všetko zamrznuté ako v rozprávke len sneh nikde 🤷a ja ho tak zbožňujem 😍😍

17zuzka6
4. jan 2020

@mata9522 áno aj mamine často tečie krv z nosa,ale ideme v utorok zase na chemo tak jej povie mamina,možno jej tiež niečo na to dá..ale aspoň ju už žily bolia menej po tejto chemo,alebo by som povedala že skoro vôbec..

jarmila40
4. jan 2020

@inka 😀 nooo veru, betadin nejde hneď naraz zmyť.. @hracka123 @inka a čím vám kazali potierat?

jarmila40
4. jan 2020

@inka kľudne si to prelep, ja mam asi rovnakú jazvu, prelepila mi to sestrička deň po operácii v piatok a ja som som to potom v pondelok.. Natieram si to heparoidom a masťou, ktorá obsahuje thc

jarmila40
4. jan 2020

@mata9522 aroniu akú kupujes? Ma niekto v skúšanú nejakú fakt dobrú? 🙂

hracka123
4. jan 2020

@jarmila40 čo myslíš jazvu? Mne kázali betadin a repikom za týždeň a potom už ničím.A ruku po chemo ako helga vraví.A mala som to odlepene po 6dnoch tak kázali .Ja aroniu som kupovala cez internet volá sa to Jarabina čierna aronia pila som ju ráno a vecer

hracka123
4. jan 2020

@helga9 to lipozomalne céčko berieš aj teraz

hracka123
4. jan 2020

@onkomama ty si už po operacii.?

helga9
4. jan 2020

@hracka123 áno beriem.rano a večer dávam penoxal cez deň pyridoxin decko a magnezium

inka
4. jan 2020

@jarmila40 no mne v deň odchodu domov dala dole operačné náplaste, také hrubé a vybrala tie kabelky a prelepila a vraj o päť dní si odlepiť a osprchovať, nepovedala čím potierať,ale čo som pod náplasť kukla,tak nie je zapálené

inka
4. jan 2020

@inka a čím si to prelepit?